Autor Wątek: Gildia.pl  (Przeczytany 307049 razy)

Offline Enceladus

Odp: Gildia.pl
« Odpowiedź #990 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 10:55:06 »
Teraz robię zakupy tylko w Gildii, wcześniej były to inne księgarnie internetowe. Ta opcja była dla mnie głównym i chyba jedynym powodem aby przenieść się z zakupami właśnie i tylko do Gildii. A teraz ma być ta opcja zmieniona/zniesiona...

Jeśli faktycznie wejdzie to w życie... to będę zmuszony zastanowić się nad "logistyką" zakupową i otworzyć się na inne miejsca a co za tym idzie zrezygnować z Gildii po paru latach udanych zakupów.
He's A Jackass! Who Wrestles With Murderers Dressed Like Clowns And Throws Them In Prison, So They Can Break Out Of Prison And Then Murder More People!

Offline komiks

« Odpowiedź #991 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 11:03:54 »
@Enceladus a inne sklepy dają Ci taką możliwość? Jakie?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline stab

« Odpowiedź #992 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 11:16:49 »
Inne sklepy mają lepsze rabaty. Jedyne co jeszcze może ludzi trzymać przy gildii to solidne pakowanie i poniekąd (jak w moim przypadku) wysyłka zagraniczna.

Offline komiks

« Odpowiedź #993 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 11:20:57 »
Mnie trzyma przy Gildii
- pakowanie
- możliwość łączenia zamówień
- szeroki asortyment

Koszt wysyłki najmniej mnie interesuje, przy takich kwotach za jakie zamawiam to nie są duże kwoty, ogólnie nie jestem osobą, która liczy każdą złotówkę, wolę komfort.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Enceladus

« Odpowiedź #994 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 11:28:48 »
@Enceladus a inne sklepy dają Ci taką możliwość? Jakie?

Nigdzie nie napisałem, że ktoś dawał/daje takie możliwości ale...
Jeśli ta opcja była dla mnie głównym powodem dlaczego przeniosłem się z zakupami do Gildii i teraz tej opcji nie ma być to będę zmuszony zastanowić się nad logistyką zakupową a co za tym idzie otworzyć się ponownie na inne miejsca a tym samym zrezygnować z Gildii. Bo coś co mnie sprowadziło i trzymało przestało istnieć...
Dotychczas nie patrzyłem na promocje, rabaty itd. kupowałem od Gildii tytuły, które mnie interesowały, które były często tańsze np. bezpośrednio u wydawców czy też w innych sklepach internetowych, ale była ta opcja.
Przemodeluję swoje zakupy i wybiorę inne miejsca (np. kierując się chęcią wsparcia bezpośrednio danego wydawcę) i tyle a Gildia straci klienta (rozmawiałem z innymi i mają podobne odczucia).

Napisałem, że :
Teraz robię zakupy tylko w Gildii, wcześniej były to inne księgarnie internetowe. Ta opcja była dla mnie głównym i chyba jedynym powodem aby przenieść się z zakupami właśnie i tylko do Gildii. A teraz ma być ta opcja zmieniona/zniesiona...

Jeśli faktycznie wejdzie to w życie... to będę zmuszony zastanowić się nad "logistyką" zakupową i otworzyć się na inne miejsca a co za tym idzie zrezygnować z Gildii po paru latach udanych zakupów.

He's A Jackass! Who Wrestles With Murderers Dressed Like Clowns And Throws Them In Prison, So They Can Break Out Of Prison And Then Murder More People!

Offline donT

« Odpowiedź #995 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 11:33:33 »
Najważniejszą zmianą jest zapis o tym, że:

W przypadku wyboru przez Klienta płatności za zamówienie z góry Klient obowiązany jest do zapłaty pełnej ceny za zamówiony Towar, w tym za koszty dostawy, nie później niż w terminie 7 dni od dnia otrzymania przez Klienta potwierdzenia przyjęcia przez Księgarnię zamówienia do realizacji (liczy się data wpływu środków na konto Księgarni).
Zamówienie nieopłacone w terminie 14 dni od dnia otrzymania przez Klienta potwierdzenia przyjęcia przez Księgarnię zamówienia do realizacji może zostać anulowane, a Księgarnia jest zwolniona z obowiązku jego realizacji.

Do tej pory było:

W przypadku wyboru płatności przelewem i nieopłacenia przesyłki w terminie 2 miesięcy od daty złożenia zamówienia Księgarni przysługuje prawo do anulowania zamówienia.

Jezeli miesiecznie mieli po kilkadziesiat lub wiecej zamowien uskuteczniajajcych taka platnicza gimnastyke, gdzie ludzie zamawiali (bo zaraz nie bedzie!), a pozniej kombinowali co jak, z czym polaczyc i zaplacic, opozniajac przy tym caly proces ile sie da, to co sie dziwic.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Enceladus

« Odpowiedź #996 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 11:41:04 »
Jezeli miesiecznie mieli po kilkadziesiat lub wiecej zamowien uskuteczniajajcych taka platnicza gimnastyke, gdzie ludzie zamawiali (bo zaraz nie bedzie!), a pozniej kombinowali co jak, z czym polaczyc i zaplacic, opozniajac przy tym caly proces ile sie da, to co sie dziwic.

Dlaczego wszystkich wrzucasz do jednego wora? Korzystałem z tej opcji tylko i wyłącznie aby odroczyć daną płatność (i to nie o maksymalny czas) i miałem gdzieś czy dostawa będzie płatna czy za darmo... więc nie było zabaw w łączenie, odejmowanie itd.

Offline donT

« Odpowiedź #997 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 11:56:05 »
Mi wcale nie chodzi o darmowa dostawe, stary... Jakie z biznesowego punktu widzenia znaczenie moze miec dla gildii to dlaczego akurat Ty opozniasz platnosc? Robisz to razem i kilkudziesiecioma innymi osobami. "Rezerwujesz" sobie i przetrzymujesz w ich magazynie cos przez 2 miechy, placac kiedy najdzie Cie ochota / jest Ci wygodnie / jak zwal tak zwal, bo przeciez masz na to kupe czasu. Skala zjawiska zaczela ich zwyczajnie wkurwiac i zrewidowali regulamin. To nie fizyka kwantowa.

Offline Enceladus

« Odpowiedź #998 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 12:10:41 »
Mi wcale nie chodzi o darmowa dostawe, stary... Jakie z biznesowego punktu widzenia znaczenie moze miec dla gildii to dlaczego akurat Ty opozniasz platnosc? Robisz to razem i kilkudziesiecioma innymi osobami. "Rezerwujesz" sobie i przetrzymujesz w ich magazynie cos przez 2 miechy, placac kiedy najdzie Cie ochota / jest Ci wygodnie / jak zwal tak zwal, bo przeciez masz na to kupe czasu. Skala zjawiska zaczela ich zwyczajnie wkurwiac i zrewidowali regulamin. To nie fizyka kwantowa.

Manipulujesz...

Gdzie napisałem że czekają na płatność "2 miechy"? Napisałem natomiast, że odraczam daną płatność nie o maksymalny czas...

Piszesz... "placac kiedy najdzie Cie ochota / jest Ci wygodnie / jak zwal tak zwal, bo przeciez masz na to kupe czasu" Gdzie napisałem o moim powodzie korzystania z tej opcji? Skąd wiesz ile mam czasu?

Piszesz... "Skala zjawiska zaczela ich zwyczajnie wkurwiac i zrewidowali regulamin. To nie fizyka kwantowa"
Natomiast mi zaproponowane zmiany w regulaminie nie odpowiadają, więc napiszę raz jeszcze: Przemodeluję swoje zakupy i wybiorę inne miejsca (np. kierując się chęcią wsparcia bezpośrednio danego wydawcę) i tyle a Gildia straci klienta (rozmawiałem z innymi i mają podobne odczucia).

Offline misiokles

« Odpowiedź #999 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 12:37:44 »
Też mam wrażenie, że Gildia zmienia regulamin z powodu zbyt wielkiej liczby użytkowników mocno odraczających wpłaty i być może przez problemy z płaceniem faktur. Zapewne są świadomi, że przez zmiany jakaś część użytkowników odejdzie do konkurencji ale niezapłacone faktury to niezapłacone faktury.

Offline donT

« Odpowiedź #1000 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 12:42:36 »
Manipulujesz...

Aha, ok. Widze, ze lubisz wciagac dyskutanta do kroliczej nory. Pozdro 600.

Offline kostuch

« Odpowiedź #1001 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 12:46:23 »
Z jednej strony rozumiem bo pewnie przez to jak jest obecnie maja niezly rozgardiasz
Ale z drugiej strony nie maja ani zadnego programu lojalnosciowego,ani rewelacyjnych cen,ani wybitnego pakowania i wysylki tez potrafia dziwnie wychodzic wiec jako klient ktory od x lat zostawia tam ponad 1k miesiecznie cenilem sobie ta mozliwosc korekty na zamowieniu w ciagu tych 60 dni od zlozenia zamowienia chociaz nie przekraczalo to u mnie raczej 30 dni zazwyczaj(no chyba ze byl w zamowieniu jakis preorderek)
i byla to fajna wartosc dodana i fajnie jakby w nowym regulaminie bylo cos o jakims programielojalnosciopwym ktory tego rodzaju bonusy by wprowadzal
Na ta chwile widze to tak ze trzeba bedzie uzywac wysylki za pobraniem a blokowac wysylke jakims preorderkiem - np na dzis dla przykladu 6 tom pieciu krain co ma premiere za 2 miesiace wiec balagan beda mieli niewiele mniejszy

Offline Enceladus

« Odpowiedź #1002 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 12:49:05 »
Aha, ok. Widze, ze lubisz wciagac dyskutanta do kroliczej nory. Pozdro 600.

Właśnie nie widzisz lub nie chcesz widzieć... Odpisałem jasno i rzeczowo... Czego nie zrozumiałeś?

Offline Dracos

« Odpowiedź #1003 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 13:01:45 »
Jedynym problemem są zamówienia z SL bo jak nie kupisz w przedsprzedaży, a czasem pierwszego dnia to nie kupisz w ogóle. Czyli trzeba kliknąć jak najwcześniej jeśli dany tytuł nas interesuje. Zapłacić od razu mogę bardzo chętnie, ale jak mi mają po jednym komiksie wysyłać i do tego płacić za każdym razem za przesyłkę to z mojego punktu widzenia rozwiązanie na gorsze. (do tej pory tylko dlatego nie opłacałem bo nie chciałem żeby mi przypadkiem wysłali zamówienia czy tam wzywali do odbioru osobistego) Zobaczymy czy rozwiązanie kolegi @rapr będzie możliwe przy nowych zasadach, mam nadzieję że tak.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #1004 dnia: Wt, 15 Kwiecień 2025, 13:39:32 »
Ja zawsze biorę preordery ze Studia Lain za pobraniem (to tylko 5 zł dodatkowo) i ewentualnie potem na spokojnie dodaję kolejne tytuły do zamówienia.