Autor Wątek: Gildia.pl  (Przeczytany 307749 razy)

Offline amsterdream

Odp: Gildia.pl
« Odpowiedź #1260 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 17:19:32 »
Wczoraj, poświęciłem mnóstwo czasu, żeby odnowić z pamięci schowek, dodałem z 50 pozycji, dziś niestety jest znów pusty.
:o :o :o
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Ty_draniu

« Odpowiedź #1261 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 17:20:18 »
no cóż, nowa wersja do kitu... ale pierwsze zamówienie po zmianie już do mnie jedzie

Online Leyek

« Odpowiedź #1262 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 17:40:00 »
Mi właśnie anulowali 3 zamówienia z komiksami SL z preorderu :D. Coraz ciekawiej. U was też jak przenosicie coś ze schowka do koszyka, to dana pozycja znika ze schowka? Strasznie to denerwujące.

Też mam zamówienie ze Stone z 10.04 ze statusem Anulowane.
A jeszcze lepsze, że zamówienie, które opłacałem w piątek czy poniedizalek mam status "Zrealizowane", a nic do mnie nie wysłali.

Burdel na kółkach.

Offline kierpic

« Odpowiedź #1263 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 18:16:55 »
Czy udało się komuś zalogować przez komórkę? Ikonka z Kontem podświetla się i koniec. W przeglądarce wpisując Gildia logowanie wybija na Błąd 404.

na telefonie nie moge sie zalogowac - poki co jedyny defekt jaki znalazlem

Logowanie na telefonie jest możliwe, ale trzeba ustawić go poziomo. Wtedy ikonka działa.
Taki tip.

Offline Wintermute

« Odpowiedź #1264 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 18:21:51 »
Logowanie na telefonie jest możliwe, ale trzeba ustawić go poziomo. Wtedy ikonka działa.
Taki tip.
Faktycznie.
Ten sklep to parodia.

Offline 79ers

« Odpowiedź #1265 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 18:22:35 »
Podczas logowania trzeba też stać na lewej nodze i przesłonić prawe oko.

Taka ciekawostka - Darkness w przeglądarce gilidii jest niedostępne, a po chwili dostępne są wszystkie warianty , czas oczekiwania 1 dzień i cena okładkowa. I tak w kółko.

Online Midar

« Odpowiedź #1266 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 18:27:10 »
Gildia miała jedne z lepszych wyszukiwań tytułów, jakie znałem, teraz jest śmietnik i bałagan.
Np. szukając twórczości Bedu, znajdzie się tylko „Smocza krew”, wpisując Bernard Dumont odnajdziemy tylko „Hugo”, jeśli ktoś chciałby kupić Clifton’a, to po autorze go nie znajdzie, bo żaden tutaj nie jest przypisany.

Offline wojtast

« Odpowiedź #1267 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 18:32:05 »
Ogólnie kto się nie rozwija, ten się zwija. Na froncie może tego nie być widać, a pod spodem koszt obsługi i rozwoju może spaść znacząco, przy jednoczesnej możliwości rozwoju na kolejne lata.

Wszystko cacy ze spadkami kosztów, do momentu gdy nie zaburza to przychodów.

Być może przyciągną trochę nowych klientów, którym ten system podejdzie bo przypomina dziesiątki innych odzieżowych sklepów czy księgarń.

Większości ludzi z kolei pewnie to nie robi albo trochę ponarzekają pod nosem kilka pierwszych tygodni, że jest ciut gorzej, ale będą dalej korzystać po staremu.

Ale jest też pewnie i trzecia grupa - dziadersów jak ja czy NuoLab, którzy nie lubią takich bezsensownych zmian i którym ciężko jest się przestawić na inne. Zwłaszcza jeśli wiąże się to z większą potrzebą klikania, marnowania czasu czy innych niedogodności, tylko po to żeby spróbować osiągnąć zbliżony rezultat co wcześniej. Tacy ludzie po zerwaniu ich dotychczasowych nawyków/przywiązań mogą zacząć zostawiać mniej $.

To czy ten manewr będzie się Gildii opłacał czy nie, to jedynie oni sami będą wiedzieć, i to dopiero po kilku miesiącach/latach i wynikach finansowych.
Życzę im oczywiście jak najlepiej. Bo pomimo mojego negatywizmu nie chciałbym, żeby ta sytuacja doprowadziła że za kilka lat na wskutek zrażenia do siebie 'oldboyów' i niskiej konkurencyjności na tle innych, bliźniaczych sklepów ich interes miałby zacząć kuleć.

Offline komiks

« Odpowiedź #1268 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 18:39:15 »
Ty o niebie ja o chlebie. Było pytanie, po co w ogóle zmiany jeśli wszystko działa dobrze. To wyjaśniłem, że nie wiemy czy działało dobrze, bo jesteśmy klientami końcowymi i nie musimy obsługiwać sklepu i nie ponosimy kosztów tej obsługi. Wymieniłem przykłady jakie mogą być powody tak dużych zmian. To o czym Ty piszesz to jest co innego, a to że wdrożenie okazało się fakapem, to jeszcze inny temat.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline wojtast

« Odpowiedź #1269 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 18:41:39 »
Gildia miała jedne z lepszych wyszukiwań tytułów, jakie znałem, teraz jest śmietnik i bałagan.
Np. szukając twórczości Bedu, znajdzie się tylko „Smocza krew”, wpisując Bernard Dumont odnajdziemy tylko „Hugo”, jeśli ktoś chciałby kupić Clifton’a, to po autorze go nie znajdzie, bo żaden tutaj nie jest przypisany.

Właśnie też zauważyłem, że wyszukiwarka to też jakaś porażka. Podobnie jeśli chodzi o sugestie wyszukiwania.

Jeśli chciałbym wejść np w komiksy wydane przez Mandiocę, to mam pecha bo nie ma go akurat wśród 'Komiksy -> Popularni wydawcy'
Muszę się naklikać żeby przejśc przez prymitywne opcje filtrujące.
Ewentualnie mogę wyszukać w głównym searchu, ale w przeciwieństwie do searchu z poprzedniego systemu, nie wystarczy że zacznę pisać np "mandi" albo "mandioc" żeby od razu mi zasugerował "Wydawaca: Mandioca' tylko wyświetli mi jakieś śmieci albo nic nie znajdzie. Musi być podana pełna nazwa "mandioca" żeby znalazł.

Offline LoneWolf

« Odpowiedź #1270 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 18:46:12 »
Moje zamówienie ze Stone również zostało anulowane. Z ciekawości zajrzałem do regulaminu czy coś tam może zmienili i mam niestety złe wieści:

"W przypadku wyboru przez Klienta płatności za zamówienie z góry Klient obowiązany jest do zapłaty pełnej ceny za zamówiony Towar, w tym za koszty dostawy, nie później niż w terminie 7 dni od dnia otrzymania przez Klienta potwierdzenia przyjęcia przez Księgarnię zamówienia do realizacji (liczy się data wpływu środków na konto Księgarni). Zamówienie nieopłacone w terminie 14 dni od dnia otrzymania przez Klienta potwierdzenia przyjęcia przez Księgarnię zamówienia do realizacji może zostać anulowane, a Księgarnia jest zwolniona z obowiązku jego realizacji."

Mamy teraz tylko dwa tygodnie na zapłatę zamiast dwóch miesięcy. Look how they massacred my boy  :'(

Offline stab

« Odpowiedź #1271 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 18:51:34 »
Ale było też info że nowy regulamin będzie obowiązywał dopiero dla zamówień złożonych po 23 kwietnia (bo wtedy miała ruszyć nowa strona). Wysłałem im maila z zapytaniem, odpowiedzą pewnie dopiero w poniedziałek.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #1272 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 19:28:50 »
Irytacja jest zrozumiała, ale jednak ocenianie nowej wersji sklepu zanim zostanie w pełni wdrożona i przywrócona funkcjonalność to tak trochę bez sensu.

A co do schowka - oni zapewne mają stary sklep na serwerach i mogą do tego dojść. Problem w tym, że pewnie będą szukać sposobu na migrację tych danych do nowego sklepu, co przypuszczalnie może być problemem.

Ja bym im radził żeby nie przywracać schowka (chyba że są pewni że się to uda), tylko zrobić ogłoszenie, żeby ludzie którym zależy do połowy maja się zgłosili, a potem ręcznie przesłać na maila listę co było w schowku.

Moje zamówienie ze Stone również zostało anulowane. Z ciekawości zajrzałem do regulaminu czy coś tam może zmienili i mam niestety złe wieści:

"W przypadku wyboru przez Klienta płatności za zamówienie z góry Klient obowiązany jest do zapłaty pełnej ceny za zamówiony Towar, w tym za koszty dostawy, nie później niż w terminie 7 dni od dnia otrzymania przez Klienta potwierdzenia przyjęcia przez Księgarnię zamówienia do realizacji (liczy się data wpływu środków na konto Księgarni). Zamówienie nieopłacone w terminie 14 dni od dnia otrzymania przez Klienta potwierdzenia przyjęcia przez Księgarnię zamówienia do realizacji może zostać anulowane, a Księgarnia jest zwolniona z obowiązku jego realizacji."

Mamy teraz tylko dwa tygodnie na zapłatę zamiast dwóch miesięcy. Look how they massacred my boy  :'(

To akurat dobrze dla ludzi, którym "skalperzy" wykupują komiksy z SL i wystawiają na Allegro. Do tej pory mogli sobie składać zamówienia nieopłacone i płacić dopiero jak ktoś na Allegro dokonał zakupu.
« Ostatnia zmiana: Pt, 25 Kwiecień 2025, 19:32:28 wysłana przez Sędzia »

Offline Alienus66

« Odpowiedź #1273 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 19:31:08 »
Anulowali mi wszystkie zamówienie h.. im w du.. ostatni raz coś kupiłem w tym sklepie

Offline eyesore

« Odpowiedź #1274 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 20:07:57 »
Ale było też info że nowy regulamin będzie obowiązywał dopiero dla zamówień złożonych po 23 kwietnia (bo wtedy miała ruszyć nowa strona). Wysłałem im maila z zapytaniem, odpowiedzą pewnie dopiero w poniedziałek.
dawaj znać, bo nie wiem czy tarabnić czy na spokojnie, wywalili mi Hunter i Stone, plus parę innych które chciałem akurat opłacić,
w każdym razie słabo to wygląda, uwalają stronę na kilka dni, trzeba wyczyniać czary żeby się zalogować po czym wprowadzają nowy regulamin na tyle szybko że wywalają ludziom zamówienia, porażka
zastanawiam się czy ludzie którzy to czytają nie łapią się za głowę i myślą "jak bardzo to spierd@#$" i jak teraz wybrnąć z tego,