Autor Wątek: Gildia.pl  (Przeczytany 307386 razy)

Offline Genzo

Odp: Gildia.pl
« Odpowiedź #1185 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 09:40:39 »
Nowa szata graficzna ohydna 🤢 🤮 i jeszcze problem z logowaniem 🫤

Offline dinogal

« Odpowiedź #1186 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 09:43:22 »
Lepiej tam nie wchodzić.

Spróbuj wyczyścić cache w przeglądarce, którą używasz.

próbowałem, a na stronę Gildii bez "www" nie będę wchodzić bo wywala jak innym ostrzeżenie o braku poufności..

Offline m4rkiz

« Odpowiedź #1187 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 09:50:04 »
Wczoraj wieczorem czytałem odpowiedzi Gildii na FB - wszystko wróci, bez paniki. Konieczna będzie zmiana dotychczasowego hasła.
Ludzie - to tylko księgarnia internetowa!  ::)
To tylko księgarnia w której kupiłem 1,5k pozycji, więc chyba można napisać, że spierniczyli to po całości i jest to potężna zmiana na gorsze?
Skąd inaczej mają się dowiedzieć, jakie jest zdanie klientów o tym co "ulepszyli"?

No i chyba inne odpowiedzi czytaliśmy, bo jedyna rzecz, którą obiecali, to sukcesywne przywracanie listy zamówień, która bez linków i okładek jest i tak w praktyce bez znaczenia, bo jest to dokładnie to samo, co już mamy na mailu.

Puściłem sobie testowe zamówienie i jak za miesiąc będzie to wyglądało tak samo, to nie mam już powodu żeby się na tę stronę wybierać, bo obecnie jest znacznie mniej funkcjonalna niż spora część konkurencji, a ewentualne przewagi jak schowek, łatwe przeglądanie serii, przyzwoicie opisany rabat przestały istnieć.

Offline m4rkiz

« Odpowiedź #1188 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 09:54:55 »
próbowałem, a na stronę Gildii bez "www" nie będę wchodzić bo wywala jak innym ostrzeżenie o braku poufności..
w praktyce nie ma to żadnego znaczenia, płatność realizowana jest zewnętrznie, a wszystkie dane i tak są finalnie wysyłane czystym tekstem na maila

jedyne przed czym jest to ostrzeżenie, to fakt, że twój ISP oraz inne osoby w twojej sieci lokalnej mogą zobaczyć że wszedłeś na gildię i np. złożyłeś tam zamówienie, a jeżeli używasz np. gmaila to google już i tak wie co, kiedy i za ile zamówiłeś ;)

Offline dinogal

« Odpowiedź #1189 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 10:05:43 »
ale zakładam że np:hasła łatwiej przejąć/wykraść. Miałem już kilka zgłoszeń o wycieku haseł i nawet zainwestowałem w PRO menedżera haseł ale jak laikowi mówią nie wchodź na takie strony i widzę ostrzeżenie to nie wchodzę ;)

Offline gashu

« Odpowiedź #1190 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 10:08:00 »
Hehe, myślałem że takie cyrki to tylko w B2B, ale jak widać w sektorze B2C/eCommerce też się dzieją.
Pewnie było tak:

1. Klient (Gildia) rozpisał przetarg na migrację bazy danych sklepu.
2. Oczywiście stwierdził, że płacenie za implementacje automatycznej oceny jakości migrowanych danych, lub też testy przeprowadzone przez dostawcę jest bez sensu (bo przecież "Płacimy już żeby zrobił to dobrze, a przetestujemy sobie sami").
3. Wybrany (oczywiście najtańszy) dostawca wziął do pracy studenta (bo inaczej "projekt się nie zepnie").
4. Student zaimplementował mechanizm migracji danych tak jak potrafił.
5. Klient przetestował tak jak potrafił (czyli poświęcił 2h na rzucenie okiem i stwierdzenie, że "chyba jest ok").
6. Efekt mamy taki jaki mamy.

Dzień jak codzień w braży IT w PL.

Offline tB

« Odpowiedź #1191 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 10:14:49 »
Magento 2 to ecommerce dla enterprise. To nie PrestaShop czy Woocommerce, które się rozpakuje i jakoś będą działać. Tu do podstawowego wdrożenia trzeba profesjonalistów.

Offline hansior

« Odpowiedź #1192 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 10:20:00 »
Ja do ostatniej chwili czekałem cierpliwie, myśląc, że to tylko kwestia czasu, jak ogarną stronę. Skończyło się totalną porażką. Beznadziejna jest ta nowa pseudo-funkcjonalność. Do tej pory poza źródłem zakupów Gildia była bogatym źródłem informacji o seriach i autorach. To wszystko wyleciało. Tragedia.

Offline Bodom

« Odpowiedź #1193 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 10:20:13 »
Czy udało się komuś zalogować przez komórkę? Ikonka z Kontem podświetla się i koniec. W przeglądarce wpisując Gildia logowanie wybija na Błąd 404.

Offline volker

« Odpowiedź #1194 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 10:21:27 »
Mnie nie wyświetla żadnego komunikatu braku poufności. Certyfikat jest ważny:

Offline hansior

« Odpowiedź #1195 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 10:22:34 »
Czy udało się komuś zalogować przez komórkę? Ikonka z Kontem podświetla się i koniec. W przeglądarce wpisując Gildia logowanie wybija na Błąd 404.

Też to mam. Zalogowałem się po kliknięciu na dodanie komiksu do schowka.

Offline volker

« Odpowiedź #1196 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 10:26:24 »
Bo zmienił się adres logowania, a google jeszcze tego nie zindeksował: https://gildia.pl/customer/account/login/

Offline eyesore

« Odpowiedź #1197 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 10:33:08 »
Bo zmienił się adres logowania, a google jeszcze tego nie zindeksował: https://gildia.pl/customer/account/login/
dzięki, w końcu hasło weszło,
fatalna strona z wygląda, widzę że z pozycji konta jest coś takiego jak wirtualna półka i schowek, ciekawe co to będzie
w zamówieniach mam tylko te oczekujące na płatność reszta wyleciała,

Offline Wintermute

« Odpowiedź #1198 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 10:34:53 »
Przewiduję niestety że poniedziałek będzie wyglądał następująco. Do roboty biorę  laptopa  z chaty i robię preorder na Druilleta. Oczywiście wcześniej zmieniając hasło >:(
Wszystko dlatego że ikonka ludzika nie działa na telefonie a na firmowym sprzęcie to wiadomo.
Dziękuję Ci Gildio.
« Ostatnia zmiana: Pt, 25 Kwiecień 2025, 10:39:54 wysłana przez Wintermute »

Offline Moreroms

« Odpowiedź #1199 dnia: Pt, 25 Kwiecień 2025, 11:09:47 »
... wirtualna półka...,
chyba na starej gildii nie było ebooków, teraz są i to na pewno będzie "półka" z kupionymi u nich ebookami.