Autor Wątek: vision2001 i jego kupki wstydu zgromadzone w Fortecy Samotności  (Przeczytany 4595 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online vision2001

Odp: vision2001 i jego kupki wstydu zgromadzone w Fortecy Samotności
« Odpowiedź #15 dnia: Wt, 30 Wrzesień 2025, 11:56:58 »
@nori - dziękuję i w tajemnicy napiszę, że powoli wygasa u mnie zapał na kolejne zakupy (z tych obecnie dostępnych w dobrych cenach omniaków czy grubych complete'ów/compendiów). Bo chyba udało mi się zebrać to, czego nie miałem, a chciałem to mieć (i to właśnie w takim wydaniu). Czekam na realizację preorderów i tego też kilka ciekawych tytułów wpadnie (w tym es: Triangle Era vol. 2). 

W tym tygodniu ma przyjść do mnie paczka "łatająca" braki w kilku tytułach (trejdy) i długo ważyłem zakup m.in potwornie wielkiego Hellboy'a, choć: 1. miałem polskie wydanie i nie byłem jakimś wielkim fanem tej serii (sprzedałem); 2. z tego co widziałem, ta pozycja nie zawiera wszystkich opublikowanych dotychczas materiałów (chyba brak jakichś shortów, które były wydanie i są np. w library edition).

Walczę też z chęcią "wymiany" rzeczy, które posiadam w zbiorczych po polsku lub angielsku (100 bullets - posiadam wydanie Egmontu, ale też i Mandragory + uzupełniłem sobie w 2009/10 o pozostałe tpb w języku angielskim; myślę o wymianie niektórych tpb z Batmanem, które były wydane na słabej jakości papierze - w tym War Games). Ale mam jeszcze pewne tytyłu, gdzie mam braki w fabule (m.in. Fables wyszło 22 tpb, a ja mam chyba do 14 lub 16 tpb, a teraz kuszą dość spoko wydaniami compendium...).

Ale nie wiem czy chce mi się wywalać hajs na coś co już posiadam tylko dlatego "bo fajnie coś wygląda na półce"...

Online vision2001

« Odpowiedź #16 dnia: Śr, 08 Październik 2025, 12:22:14 »
Czas leci, a tu wpadają kolejne zamówienia z preorderów + kilka ostatnich rzeczy z promocji.
I tak jak patrzę, to te preordery coraz łatwiej trafiają do promocji, gdzie np. na DC Finest wychodzi taniej o 32 pln od zapłaconej przeze mnie kwoty, a o omni nie chce mi się nawet pisać...
Nic to.
Chciałem, więc kupiłem.

A jakbym się wstrzymał to X-MEN BLUE&GOLD już bym nie kupił (pozycja jest OOP), więc jednak nie warto rozkminiać, że "przepłaciłem" i preordery to dobra rzecz.
Zatem niedługo pewnie pójdzie na sprzedaż posiadane przeze mnie wydanie Muchy, no i pewnie ten sam los spotka nierozpakowanego muszkowego Ghost Ridera (#1), bo jak już mam omni vol. 1, a teraz doszedł vol. 2 to chyba nie chce mi się trzymać obu wydań. Do przemyślenia.
X-MEN FATAL ATTRACTIONS wzięte w promce z Azylu, bo to i niepocięty Semic i JRJR, którego styl w tamtych latach był na szczycie. Na Azylu niestety pozycja niefoliowana, ale wygląda legitnie.

Wchodzę chyba "grubiej" w DC Finest z Batmanem i Supermanem. Dobre wydania, w świetnej cenie, z zawartością, którą chcę mieć. Chociaż zastanawiam się, czy za chwilę nie będę puszczać tego w omnibusach i wydałoby się wtedy podobny hajs za porządniejsze wydania. Nic to. Na razie innej opcji nie ma.
Azyl lubi szatkować wysyłki zamówień i jak już ma coś uzbieranego i wysyła do odbiorcy inne zamówienie, to dorzuca tę zbieraninę do aktualnej paczki. Czasem ciężko się połapać, co już dostałem, a co nie. I tak przez chwilę łapałem się za głowę, bo Milestone #4 zamówiłem wraz z #3. Tylko okazało się, że #3 ma status sprowadzanego komiksu, a #4 mieli na miejscu.
Wonder Woman by Byrne! Kto nie lubi tego rysownika (i scenarzystę)? Tu jeszcze w świetnej formie. No to musi stanąć obok omni rysowanych przez Pereza.

Authority było dla mnie czymś świeżym, gdy wydało ten tytuł Manzoku. Mam też oba tomy wydane przez Egmont. I... Cóż. Zobaczymy jak tam się ma kontynuacja wydana przez DC.
Spawn to takie trochę guilty pleasure. Jestem gdzieś w połowie compendium #6 i ciągle mam nadzieję, że dokądś ta historia zmierza. :)
Hellboy z polskiego wydania został przeze mnie sprzedany (miałem całość miękkookładkową) i doszedłem do wniosku, że w takim wydaniu dla rysunków mogę sobie go zakupić. Z tego co wiem, to nie ma tu wszystkich komiksów, które są w wydaniach library edition, ale cóż... Chyba nawet tego nie zauważę.

Dokupiłem sobie w promo Online Legends i "odcinanie kuponów" w postaci Death & Return (czuję, że jak będę czytał, to z wrażeniem "kiedyś to było, a teraz..."). Scorched do uzupełnienia posiadanej bazy komiksów z uniwersum guilty pleasure by Spawn. Ale drukarnia mogła bardziej się postarać z odpowiednim umieszczeniem grafiki na grzbiecie komiksu... (widać to przesunięcie na kolejnym zdjęciu).

A tak to wygląda wszystko z boku:

Jak omnibusy i nawet colossal z Larą Croft da radę wziąć do ręki i poczytać na sofie, to z Hellboy'em już się tego nie da zrobić.

Online eyesore

« Odpowiedź #17 dnia: Śr, 08 Październik 2025, 12:58:59 »
piękne zbiory  :o
co do X-MEN FATAL ATTRACTIONS omnibus, dziwna sprawa bo mam wcześniejsze wydanie (w ogóle zagapiłem się i kupiłem polskie Milestones no ale cóż, porównam sobie oba jak wyglądają w środku) bez opisu że to jest omnibus a ma większa zawartość niż właśnie omniak (o jeden zeszyt ale zawsze)

Offline michał81

« Odpowiedź #18 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 19:22:30 »
no i pewnie ten sam los spotka nierozpakowanego muszkowego Ghost Ridera (#1), bo jak już mam omni vol. 1, a teraz doszedł vol. 2 to chyba nie chce mi się trzymać obu wydań. Do przemyślenia.
To może pomogę, oba omnibusy posiadają więcej materiału niż polskie wydania od Muchy, bo nie tylko serię Ghost Rider ale także Ghost Rider/Blaze: Spirits of Vengeance (której my dostaliśmy tylko część crossovera), ale także masę zeszytów innych serii z udziałem płonącej czachy (Spider-Man, Punisher War Journal, Marc Spector: Moon Knight, Marvel Comics Presents ) ale także one shoty takie jak Ghost Rider/Wolverine/Punisher: Hearts of Darkness. I nie brakuje tam tych 4 stron ;)

Online vision2001

« Odpowiedź #19 dnia: Wt, 18 Listopad 2025, 19:58:27 »
Stary chłop, a cieszy sie z tak małych, ale fajnych, dodatkowych atrakcji w wydanym komiksie.

Reszte zakupow obfotografuje na dniach.