Autor Wątek: T.E.L.I. - Tomiszcza Eleganckiej Literatury Ilustrowanej  (Przeczytany 18766 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Midar

Odp: T.E.L.I. - Tomiszcza Eleganckiej Literatury Ilustrowanej
« Odpowiedź #60 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 18:19:50 »
Czekałem z zapartym tchem, kiedy to nastąpi i przyćmisz wszystko Vaderem i blankiem od Kasi😀. Zazdro i gratuluję raz jeszcze. Szczęściarz ze mnie, że miałem okazję popodziwiać te prace na żywo. Zapomniałem o Tanzillo, nie jestem pewien, czy on nie podoba mi się najbardziej z commission’ów. Ale chyba jednak Vader od Toulhoat, cholera ciężko się zdecydować.
« Ostatnia zmiana: Wt, 10 Październik 2023, 18:32:46 wysłana przez Midar »

Online donT

« Odpowiedź #61 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 18:40:16 »
Vader miazdzy cyce! Przekozacka robota. Gratulacje!
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Koora

« Odpowiedź #62 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 21:48:04 »
Stałem za Tobą jak Ronan wyciągnął tego Vadera i mało z kapci nie wyskoczyłem ;D Fantastyczna praca!

Online Midar

« Odpowiedź #63 dnia: Wt, 10 Październik 2023, 22:34:41 »
Stałem za Tobą jak Ronan wyciągnął tego Vadera i mało z kapci nie wyskoczyłem ;D Fantastyczna praca!
Byłeś w kapciach?

Online nori

« Odpowiedź #64 dnia: Śr, 11 Październik 2023, 06:18:57 »
Teli szacunek, rewelacyjna opowieść, taka podbudowana mocno uczuciami, a do tego emanuje z niej swoista radość. Gratulacje ze zdobyczy, i jeszcze większe, że potrafisz z nich się tak cieszyć.

Offline Koora

« Odpowiedź #65 dnia: Śr, 11 Październik 2023, 08:13:37 »
Byłeś w kapciach?
Nie zauważyłeś? :)

Offline Arne

« Odpowiedź #66 dnia: Śr, 11 Październik 2023, 11:25:00 »
Zdobycze jak ta lala, Teli!
Nie piszę, że zazdroszczę, bo to byłaby nieprawda, ale po prostu cieszę się, że twoja kolekcja wzbogaciła się o takie dzieła 🤩

Offline death_bird

« Odpowiedź #67 dnia: Nd, 15 Październik 2023, 12:15:09 »
O do licha.  :o
Tak po prostu.  ;D
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #68 dnia: Nd, 15 Październik 2023, 17:21:50 »
To zdjęcie Vadera jest okropne... Nijak nie oddaje oryginalnej pracy. Co za szczęście, że mogłem ją podziwiać w realu! Między wrysami, a zleceniami w ogóle widać megaprzepaść. Gratulacje!

Offline Teli

« Odpowiedź #69 dnia: Nd, 15 Październik 2023, 23:00:38 »
Dzięki wszystkim za miłe słowa.
Jak zauważył Alexandrus nie da się zrobić dobrego zdjęcia/skanu pracy malarskiej bez profesjonalnego sprzętu, a nawet mając takie cudo do dyspozycji i tak nie odda się pełni dzieła. Poniekąd to plus, te wszystkie przecierki, faktury, przejścia koloru czy nawet niedoskonałości stanowiące o jakości oryginalnej pracy nad kopią nikną na reprodukcjach.

Między nawet najlepszym wrysem a pracą na zlecenie zawsze będzie przepaść. Nie ma co kryć że są mistrzowie pracy na froncie wrysowym jak Truściński, Römling, Thoulhoat czy kilku innych. Ale jeśli dać im czas i motywację (wiadomo jaką) to od razu wchodzą na wyżyny.

I chyba dlatego więcej u mnie ostatnio zleceń niż łowienia rysografów. Mam nadzieję że kiedyś ten temat stanie się ładną galeryjką zwłaszcza że dane wyborcze sprzed dwóch godzin napawają mnie nadzieją że jednak nie wylecimy z europejskiego komiksowa (raz jeden na fali euforii zszedłem na politykę proszę administrację o wybaczenie).

Obiecuję że do końca roku zaktualizuję temat pod kątem galerii jeszcze dwa razy (trzy o ile uda mi się odpowiednio zmobilizować pewną osobę :) )

Bądźcie czujni ;)

Dobrej nocy :)

Offline Teli

« Odpowiedź #70 dnia: Pt, 27 Październik 2023, 12:21:54 »
Dzisiaj tylko komiksy. Wiem liczyliście na coś innego, ale trzeba skończyć co się zaczęło.

Jeszcze listopad, grudzień i koniec tych wrzutek. Z jednej strony na bogato (pewnie efekt emefki) bo aż 13 tytułów. Ale mimo wszystko cięcia widać. A jak jeszcze szajba odbiła i zachciało się budować galerię to już trzeba się zaopatrzyć w katowski topór i rąbać te zakupy. Większej półki przecież nie wstawię, bo gdzie wtedy wieszać grafiki? :D
Czyli reasumując 49 + 13 = 62 W zasadzie konkurs można uznać za zamknięty, bo zakup do końca roku jeszcze 38 przy obecnych cenach (i nadchodzących świętach) nie jest mi na rękę. Zresztą muszę kupić nowe ramy do grafik, może jakieś książki na długie zimowe wieczory albo figurkę na półeczkę w nagrodę za zrealizowanie celu, żeby było weselej.
Ostatnio jedną taką widziałem, chyba się skuszę.

Spoiler: PokażUkryj
I nie to nie jest TA figurka :D Inna. Jak kupię to wrzucę ;)

Offline Teli

« Odpowiedź #71 dnia: Pn, 27 Listopad 2023, 14:32:52 »
Listopad!

Jesień - ciemno i zimno

Kryzys - mało komiksów

Inflacja - ceny komiksów

Zaraza - dopadło mnie zapalenie spojówek, bardzo fajna choroba dla zawodowego grafika. Okulista gada że mogę się męczyć około tygodnia... no to sobie poczytam.

Szlag mnie najjaśniejszy trafia jak widzę rachunek z gildii (tu akurat chwilowe trudności ze wzrokiem okazują się zbawienne) w porównaniu do ilości komiksów w paczce. Działa to mocno demotywująco na moją chęć progresywnych inwestycji w hobby.
Wygrabiłem też liście w ogrodzie więc powiększanie kolekcji metodą kradzieży komiksów z empiku odpada z racji braku odpowiedniej kryjówki. Może zostawię na przyszłą jesień jednak boje się ewentualnego nadgryzienia woluminów przez jeże. No znikąd pomocy.

Dużo tego nie ma. Raczej uzupełnianie braków i kontynuacje już rozpoczętych serii, nie mam ochoty na eksperymenty od kiedy przerzuciłem lwią część budżetu na zlecenia i ramy do nich.

I tu promyczek nadziei. W zależności od działania spedycji międzynarodowej do końca tygodni nastąpi aktualizacja tematu o coś wyjątkowo smakowitego.

62 + 7 = 69

No i została jeszcze jedna paczka do ogarnięcia. O ile w najbliższych dniach nie wygram w lotka to stówy nie przebiję.

Ciemno wszędzie,
głucho wszędzie,
i na półce mniej też będzie.

Online Random_Hero

« Odpowiedź #72 dnia: Pn, 27 Listopad 2023, 18:57:10 »
Mam podobnie, dlatego już od paru miesięcy planuje paczki na dany miesiąc. Wyjątkiem stanowią " okazje" obok których nie można przejść obojętnym.

Offline Teli

« Odpowiedź #73 dnia: Pt, 01 Grudzień 2023, 16:14:17 »
Spedycja dała radę i zgodnie obietnicą zamieszczam najnowsze dzieło w mojej kolekcji zleceń dotyczących Star Wars. Na początek, nieskromnie zacytuję sam siebie:

Ronan Toulhoat wielkim artystą jest i mam nadzieję, że jeszcze wiele o nim usłyszymy.

Kiedy na pierwszym dniu emefki Ronan wyciągnął z torby Vadera zbierałem szczękę z podłogi, Koora wyskoczył z kapci i zapanował ogólny entuzjazm. Potem emefka trwała swoim życiem aż wreszcie nadeszła druga noc kolejkonu. Między odczytami, siedziałem sobie w samochodzie chcąc złapać trochę ciepła i głowa pracowała mi na pełnych obrotach, bo spanie na festiwalu mi nie wychodzi. Stwierdziłem, że ten Vader jest zbyt dobry, żeby tak to zostawić.

Rano zgarnąłem numerek na strefę do Ronana i ruszyłem do niego z Conanem. Podczas wrysu przedstawiłem mu swój pomysł. Oczywiście zgodził się bez problemu, poprosił tylko żebym skontaktował się z nim w listopadzie, bo październik ma już cały zajęty, ale wpisuje mnie od razu na listę. Potem były już formalności, ustalenia i opłata. Na tle innych artystów Ronan pracuje błyskawicznie, bo od uiszczenia zapłaty do odbioru paczki nie minęły trzy tygodnie.

I tak oto jest. Po dwóch miesiącach oczekiwania dopełniam dyptyk w wykonaniu Ronana rozpoczęty na MFKiG Ciemną Stroną Mocy. Teraz czas na Jasną Stronę.

"Obi-Wan Kenobi"

Równowaga w kolekcji to podstawa. Dałem Ronanowi wolną rękę, jeśli chodzi o okres z jakiego ma być Kenobi i stwierdzam, że chyba oglądał ostatnio serial na Disneyu, bo mamy Obi-Wana w wersji Jedi na wygnaniu.
W przeciwieństwie do Vadera ten rysunek ma w sobie masę dynamizmu, czuć ruch podkreślony ekspresją kreski i oraz ruchem pędzla. Dodatkowo Ronan świetnie maluje miecze świetlne. W obu rysunkach stają się one swoistym przedłużeniem postaci. Widać też, że nasz artysta ma doświadczenie w scenach z użyciem broni białej, bo postawa Kenobiego jest uchwycona z odpowiednim pietyzmem. Jedyne co mogę zarzucić w tym przypadku Ronanowi to użycie lekko żółtawej kartki. Przez ten zabieg użyta przez niego błękitna akwarela poszła w lekko zielone odcienie, ale to w sumie rzecz drugorzędna. Sama praca w mojej ocenie to mocne 9,5/10.

Niestety tak jak poprzednio skaner zjada i spłaszcza obraz. Poprawiłem na ile się dało, ale i tak nie oddaje to tego cudeńka na żywo. Cóż życie...

Nadmienię jeszcze, że współpraca z Ronanem będzie kontynuowana i w przyszłym roku jestem z nim dogadany na jeszcze dwie prace. To tak w ramach zapowiedzi 😉
« Ostatnia zmiana: Pt, 01 Grudzień 2023, 16:16:14 wysłana przez Teli »

Offline Teli

« Odpowiedź #74 dnia: Pt, 22 Grudzień 2023, 11:34:26 »
Ok. Czas podsumować rok 2023.

Zacznę od tego, że to był w mojej ocenie dobry rok, jeśli chodzi o ewolucję hobby. Redukcja zakupów makulatury udała się całkiem nieźle. Pewnie pomogła szalejąca inflacja, ale liczą się efekty. Jeśli nic nie wpadnie pod choinkę grudzień zamyka się ilością ośmiu pozycji. Takie pół na pół, bo cztery kupione cztery jako prezent urodzinowy. Czyli zamykam rok ilością siedemdziesięciu siedmiu nowych komiksów w kolekcji. Poniżej setki. Cel udało się więc zrealizować, chyba powinienem być z siebie zadowolony 😊

Muszę też przyznać, że jestem dumny z progresu oryginalnych prac na „Ścianie Mocy”: Marini, Laszlo, Toulhoat. Niby trzy nazwiska, cztery prace, ale to i tak wiele jak na jeden rok.

Do tego zakończyłem definitywnie swoją przygodę z Grzegorzem Rosińskim i „siłowym” polowaniem na wrysy czy autografy. Mam tego tyle że spokojnie wystarczy na osobną ściankę. Jeśli natrafi się jeszcze okazja „przypadkowego” zdobycia jakiegoś autografu pewnie skorzystam, ale koniec z wystawaniem nocami w kolejkach (przynajmniej w tej sprawie). Jak dobrze pójdzie galerię Rosińskiego skończę wieszać w pierwszym kwartale, bo ramy na grafiki to mimo wszystko kosztowna i czasochłonna sprawa, jeśli człowiek chce czegoś więcej niż jakości Ikei.

Panie Grzegorzu dziękuję, ale już mi wystarczy niech inni też skorzystają.

Plany na przyszły rok są skonkretyzowane.

Po pierwsze: dalszy rozwój kolekcji oryginalnych grafik Star Wars. Nie jest to rzecz zaplonowana na „nieskończony rozwój” ale nie wiem czy w przyszłym roku uda mi się zamknąć „Ścianę Mocy”, przewiduję, że cała operacja może zająć jeszcze maksimum trzy lata.

Po drugie: Utrzymanie obecnego, ograniczonego, trendu zakupu komiksów i dalszej ostrej selekcji w kierunku komiksu jakościowego. Chcę też ograniczyć SH. Pulpa mi się przejada i chętnie ograniczę sprawę do tych max 5 serii, które mam rozgrzebane i które wygrywają sentymentem. Może do pojedynczych albumów raz za czas.
Zdecydowanie za dużo dobra wchodzi na rynek, żeby ładować kasę w coś co zaraz po przeczytaniu wylatuje z łepetyny, a potem kurzy się na półce.

Po trzecie: Spróbować w przyszłym roku ogarnąć większą ilość konwentów. Mam nadzieję, że tym razem się uda zaliczyć minimum trzy. W swoim zabieganym życiu trochę ciężko mi wygenerować czas na tego typu przyjemności, ale liczę, że Kraków, Warszawa i obowiązkowo Łódź zaliczę. O ile zdrowie dopisze stawię się na co najmniej jedną noc kolejkonu. Wiem, że mówiłem co innego pod Areną, ale już odchorowałem i w sumie za bardzo lubię te nocne nasiadówy, żeby ot tak z nich rezygnować. No i ktoś tą listę musi wyczytywać :D 

Dziękuję z tego miejsca wszystkim użytkownikom forum za wspólnie spędzony rok.

Towarzystwu kolejkowo-konwentowemu za te wszystkie pamiętne spotkania na żywo.

Zaglądającym tu wydawcą za dostarczanie nam co miesiąc nowych wrażeń w postaci kolorowej makulatury.

Życzę wam wszystkim, żeby rok 2024 był dla nas łaskawy, bogaty w ciekawe lektury, pozytywne zaskoczenia i żebyśmy spotkali się w dobrym zdrowiu w nadchodzącym 2024 roku.

Z gorącymi pozdrowieniami - Teli