Autor Wątek: David Boring - kolekcja  (Przeczytany 11053 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Alack

Odp: David Boring - kolekcja
« Odpowiedź #30 dnia: Wt, 04 Lipiec 2023, 21:33:36 »
nowe, nie-gildiowe, z rożnej beczki:

rabatowe 30% z Azylu (ale jeszcze to wcześniejsze zanim nastało to aktualne, bo trzeba było trochę poczekać).

i kontynuując temat "czemu nie u nas?", pamiątka z wycieczki do Grecji. Wprawdzie zazwyczaj przywożę (albo proszę o to znajomych) komiks autora tworzącego w danym kraju...ale raz, że na nic takiego, co by mi wpadło w oko, nie trafiłem, dwa, że, choć autor francuski, to komiks w Grecji usytułowany i o greckiej kulturze i historii...(tyle wiem z internetu, bo w grece niestety nie potrafię czytać) no i wizualnie cacuszko.

a na koniec dawniej przeoczone a teraz wyszperane na pólkach w Centrum Komiksu w trakcie wypadu do Warszawy, choć krajowe wydanie, to podciągam pod temat: czemu tak mało u nas tego autora?

Offline Alack

« Odpowiedź #31 dnia: Nd, 05 Maj 2024, 19:52:53 »
W ostatni dzień wystawy w Artemisie udało się nie tylko poznać osobiście autorkę ale i zdobyć wrys oraz pamiątkowe z nią zdjęcie :D

Offline Alack

« Odpowiedź #32 dnia: Cz, 24 Październik 2024, 12:31:36 »
Aktualizacja po ponad 4 latach i jednej przeprowadzce. Miejsca na wykończeniu.

plus trochę zeszytów i rzeczy na sprzedaż
« Ostatnia zmiana: Cz, 24 Październik 2024, 12:47:46 wysłana przez David Boring »

Offline Alack

« Odpowiedź #33 dnia: Nd, 22 Grudzień 2024, 13:39:29 »
Ostatnie tegoroczne komiksy już do mnie dotarły, więc dobry to moment na podsumowanie mojego komiksowego roku 2024. A był to rok poszerzania swoich komiksowych poszukiwań o nieznanych mi wcześniej autorów, ich świeże spojrzenia i formy ekspresji, zarówno w w warstwie fabularnej jak i graficznej. Dzięki polskim wydawcom rok także pozwalający obcować ze starymi mistrzami. Wiele perełek, na które w tym roku natrafiłem było wydanych w poprzednich latach, dlatego tu się nie znalazły. Na zdjęciu tytuły, nie tylko wydane w Polsce ("polską" top listę umieszczę pewnie w odpowiednim ku temu wątku na tym forum) ale te, które zostały mi na dłużej w głowie a niektóre z nich nie opuszczą jej jeszcze długo.

Offline Alack

« Odpowiedź #34 dnia: Cz, 17 Lipiec 2025, 16:27:10 »

Gdy wpadnie mi w oko twórczość (nie tylko) komiksowego artysty, staram się poznać jego dorobek w jak najpełniejszym zakresie. Tak trafiłem na ciekawy rodzaj Artbooków, jakim są Travelbooki...i zaczynam w to wsiąkać.

Christophe Blain'a polski czytelnik zna z takich komiksów jak Pirat Izaak, Kroniki Dyplomatyczne czy Świat bez końca. Jego cartoonowe / karykaturalne przedstawianie postaci ale czasem też szczegółowo oddane w kadrze tło, sprawiły, że chciałem więcej. „Nord Sud” to zbiór prac stworzonych w czasie dwóch podróży autora, na Łotwę oraz na Antarktydę (do bazy naukowej Dumont d’Urville). Wydanie francuskie ale tekstu niedużo więc brak znajomości języka nie przeszkadza mi w podziwianiu tego pięknego dziełka.

Ciekawą serię Travelbooków wydała marka, która nie jest kojażona raczej z takimi projektami, a mianowicie Louis Vuitton. Przekrój autorów różnorodny i często bardzo ciekawy:

https://us.louisvuitton.com/eng-us/trunks-travel-and-home/library/travel-book/_/N-t1j1g9fq

Nabyłem póki co album autora, którego bardzo cenię, mistrza koloru i operowania światłem. Nicolas de Crécy zmierzył się w z Meksykiem, w sposób intrygujący, skupiając się często w swoich kadrach na przedstawianiu miejsc nie będących na pierwszy rzut oka oczywistym wyborem i nadając im swój specyficzny klimat i istotność.

tutaj do obejrzenia więcej kadrów z albumu.

Poluję jeszcze na Vietnam Mattotti'ego i Paryż Evensa.

Offline Alack

« Odpowiedź #35 dnia: Wt, 30 Wrzesień 2025, 11:50:20 »
Wracając do Travelbooków, udało mi się zdobyć dwa kolejne.
Z kolekcji Louis Vuitton wpadł Brecht Evens i jego Paryż. "Jest zabawa" to jeden z moich ulubionych komiksów w ogóle, więc nie mogłem odmówić sobie podziwiania feerii barw, odnajdywania na planszach intrygujących postaci lub relacji między nimi czy charakterystycznego podejścia do perspektywy.

Z kolei Dave McKean w serii niewielkich gabarytowo albumików, umownie zwanych "Postcard from...", zaprezentował swoje wizualne refleksje związane z pobytem w poszczególnych europejskich miastach, takich jak na przykład Barcelona, Kopenhaga, Paryż czy Praga.
Na początek skusiłem się na "Postcard from Brussels" i mam ochotę na więcej. Dodatkowo wydanie to sygnowane jest podpisem autora (czy jest tak w każdym wydaniu? Nie wiem).

Offline volker

« Odpowiedź #36 dnia: Wt, 30 Wrzesień 2025, 12:45:09 »
Gdzie nabyłeś Paris? Widzę na Amazonie po 230 zł, można gdzieś taniej?

Offline Alack

« Odpowiedź #37 dnia: Wt, 30 Wrzesień 2025, 14:18:50 »
Gdzie nabyłeś Paris? Widzę na Amazonie po 230 zł, można gdzieś taniej?

W Libristo. Trochę drożej niż cena, którą podałeś.

Offline Alack

« Odpowiedź #38 dnia: Nd, 16 Listopad 2025, 11:46:46 »
Miesiąc z Dziewiątą Sztuką we Wrocławiu dał mi w końcu możliwość spotkania z Krzysztofem Gawronkiewiczem, którego prace zawsze bardzo ceniłem. Anegdoty sypane jak z rękawa, duża swoboda i fajna atmosfera spotkania autorskiego, sprawiły, że czas tam spędzony minął bardzo szybko.
Powstanie - prace nad kolejną częścią trwają, pomysł jest też na dalszą Kwintesencję. Achtung Zelig!-tutaj szans na kontynuację brak.

« Ostatnia zmiana: Nd, 16 Listopad 2025, 11:58:29 wysłana przez Alack »