Autor Wątek: Varia  (Przeczytany 6448 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline death_bird

Varia
« dnia: Cz, 25 Maj 2023, 19:50:06 »
A co mi tam. Zawsze jest tak, że ktoś musi zacząć a brakuje mi tu wątku zbiorczego na opinie, przemyślenia i dyskusje na poziomie ( 8)) z gatunku "różnych". 

Wczoraj zmarła Tina Turner. Zamilkł głos, który znają wszyscy. Można byłoby się mocno spierać o to, który z Jej hitów jest większy i bardziej znany niż inne, ale dla mnie ulubionym kawałkiem pozostanie piosenka tytułowa z ulubionego Bonda.

"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline death_bird

Odp: Varia
« Odpowiedź #1 dnia: Cz, 23 Październik 2025, 17:15:58 »
Temat miał być o wszystkim toteż zapytam tutaj: czy ktoś kojarzy taką firmę "KOMIKSY Przemysław Orłowski" z Poznania czy to jest jakiś przekręt?

Offline misiokles

« Odpowiedź #2 dnia: Cz, 23 Październik 2025, 18:05:04 »
To Azyl Komiksu. Jadą do ciebie omnibusy.

Offline death_bird

« Odpowiedź #3 dnia: Cz, 23 Październik 2025, 18:10:07 »
Dzięki. Pierwsza myśl to był właśnie Azyl, ale nie zgadzało mi się nazwisko a z całego adresu tylko Poznań.
Czyli faktycznie kolekcja powiększy się o cały drugi omnibus.

Offline Yorik

« Odpowiedź #4 dnia: Wt, 04 Listopad 2025, 12:37:45 »
@Pan M i @Harlequinka przestali się udzielać  :(

Dwoje wartościowych użytkowników, którzy naprawdę pasjonowali się popkulturą, a nie jakością papieru, dublami, i grzbietami. Jeśli to czytacie, to nie wstydźcie się wracać. Nikogo nie obchodzi na dłuższą metę Wasza drama. Nie ma się czego wstydzić. Forum jest stratne bez Was.
"Go ahead....I've had to deal with worse."

Offline komiks

« Odpowiedź #5 dnia: Wt, 04 Listopad 2025, 13:18:52 »
Nie wiem czy snotlingujesz, czy robisz sobie heheszki - mamy na to osobny temat - ale Harlequinka pisała tylko o ROP i jak się później okazało, celem było wkurzenie pewnej osoby.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Yorik

« Odpowiedź #6 dnia: Wt, 04 Listopad 2025, 17:45:54 »
Nie wiem co to znaczy "snoltingujesz", napisałem na poważnie. Oboje byli wartościowymi i aktywnymi użytkownikami. Mam nadzieję, że jeszcze wrócą.

Offline Yorik

« Odpowiedź #7 dnia: Wt, 18 Listopad 2025, 21:01:46 »
Oglądam właśnie wywiad z Januszem Palikotem na Kanale Zero, mimo że człowiek ten działał w polityce, to post o nim mieści się w regulaminie, ponieważ jedyne o czym mówi to biznes i jego upadek w tymże. Wszystko co o Palikocie w ostatnich miesiącach słyszymy w Internecie, dotyczy jego upadłego biznesu, dlatego więc ten temat poruszam.

Wywiady Palikota stały się moim guilty pleasure - w każdym mówi to samo, tłumaczy się, przytacza niuanse biznesu i usprawiedliwia się. Na obecnie trwającej transmisji znów wałkuje to samo. Ale nie dlatego postanowiłem napisać tego posta. Stanowski właśnie ujawnił, że w pewnym momencie życia Palikot miał 180 milionów złotych na koncie. Nie znam innego upadku/bankructwa w Polsce, faceta który miał taką fortunę w gotówce. Podkreślam, nie w obligacjach, spółkach, nieruchomościach, tylko w gotówce. Było to po sprzedaży jednej jego spółki. On mógł od tego momentu po prostu leżeć i to wydawać, nawet nie trzymać na lokatach, a do dziś byłby niesamowicie majętnym człowiekiem. A jak stwierdził Stanowski, gdyby wpłacił na odpowiednie obligacje, mógłby już nie robić nic i utrzymując status jednego z najzamożniejszych Polaków.

Mając taką fortunę, był w stanie i tak to roztrwonić. Aż ciężko w to uwierzyć i przetrawić zwykłemu człowiekowi. Palikot w tym momencie nie ma nawet własnego domu, bo w swojej bucie go zastawił pod którąś inwestycję.

Wyobrażacie to sobie? Mieć przez moment taką kwotę na kontach, i to przetrwonić, zostać bezdomnym bankrutem mieszkającym u znajomych? To aż w głowie się nie mieści, jak musi boleć upadek z takiej wysokości. Wiem że teraz ktoś przytoczy przykłady Trumpa i Muska - który też byli przez moment bankrutami i się odbili. Ale jak wielu miliarderów, tacy ludzie "bankrutują" inaczej, przeważnie zachowują wartościowe nieruchomości, jakieś małe części udziałów wciąż gwarantujące komfortowe życie. Palikot był tak butny, że z takiej abstrakcyjnej dla zwykłego człowieka fortuny, spadł na poziom życia gorszy niż zapewne 90% polskich komiskarzy po 40stce.

Szkoda mi tylko po ludzku, że zostawiła go żona i zabrała dzieci. Tylko ciężko jej się dziwić, gdy przez jego butę zabrali im ich dom. Kto odpowiedzialny zarządza biznesem w taki sposób, że zastawia własny dom, w którym mieszkają jego dzieci? No sam się o to prosił.

Offline Yorik

« Odpowiedź #8 dnia: So, 22 Listopad 2025, 04:00:40 »