Autor Wątek: UFO istnieje?  (Przeczytany 34904 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline komiks

Odp: UFO istnieje?
« Odpowiedź #195 dnia: So, 08 Lipiec 2023, 12:34:56 »
Hipoteza kosmicznego ZOO jest jeszcze bardziej fantastyczna od hipotezy, że kosmici nas odwiedzają, ponieważ wymaga poczynienia kolejnych założeń.

Z innej beczki. Problem którego wyznawcy ufoków praktycznie nigdy nie poruszają, dotyczy podróży międzygwiezdnych. W tej chwili ludzkość zgodnie uznaje, że takie podróże jak w gwiezdnych wojnach są niemożliwe, a wynika to z fizyki. Więc twierdzenie, że takie podróże ktoś odbywa (ufoki) jest podważaniem naszej fizyki, stąd postrzeganie takich osób jak foliarzy.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Spiff

« Odpowiedź #196 dnia: So, 08 Lipiec 2023, 13:29:45 »
"Według Hawkinga w kosmosie muszą istnieć inne formy życia, ale ludzie powinni unikać kontaktu z nimi."

"Mojemu matematycznemu mózgowi do zaakceptowania istnienia Obcych wystarczają same liczby. To coś jak najbardziej racjonalnego" – mówił Hawking. Biorąc pod uwagę rozmiary wszechświata i wciąż nieoszacowaną liczbę galaktyk uznawał, że naukowcy powinni podchodzić do dyskusji o ET z otwartym umysłem."

"Poszukiwania śladów kosmitów a kontakt z nimi to według Hawkinga dwie zupełnie różne kwestie. Mówiąc o Obcych sugerował, że prawdziwym wyzwaniem dla ludzkości będzie ustalenie, jacy oni są naprawdę. To, jak sobie ich wyobrażamy zapewne odbiega od rzeczywistości – uznawał. W drugiej dekadzie ob. wieku Hawking bardzo często mówił, że nie powinniśmy kontaktować się z obcymi cywilizacjami. Jego zdaniem to zbyt ryzykowne. Powód jest prosty. Kosmici mogą uznać, że jesteśmy gatunkiem słabym i idealnym do podbicia. Możemy być dla nich jak mrowisko, jak kolonia bakterii – mówił fizyk. Każda cywilizacja na wyższym stopniu rozwoju będzie więc dla nas groźna: "Zaawansowane istoty pozaziemskie będą zapewne nomadami poszukującymi planet do podbicia i skolonizowania. Jest to dla nich dogodna taktyka. Każda nowa planeta to nowe surowce, które pozwalają zbudować nowe statki i wyruszyć w dalszą drogę. Kto wie, jakie cele oni sobie stawiają?"

https://facet.onet.pl/strefa-tajemnic/stephen-hawking-kosmici-istnieja-niebo-i-bog-nie/qtyfygl

Z innej beczki. Problem którego wyznawcy ufoków praktycznie nigdy nie poruszają, dotyczy podróży międzygwiezdnych. W tej chwili ludzkość zgodnie uznaje, że takie podróże jak w gwiezdnych wojnach są niemożliwe, a wynika to z fizyki. Więc twierdzenie, że takie podróże ktoś odbywa (ufoki) jest podważaniem naszej fizyki, stąd postrzeganie takich osób jak foliarzy.

skoro kosmici  nie mogą do nas dotrzeć, to dlaczego Hawking twierdzi, że nie powinniśmy się z nimi kontaktować ?

- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline PJP

« Odpowiedź #197 dnia: So, 08 Lipiec 2023, 13:35:22 »
Bardzo podoba mi się określenie "nasza fizyka" 8) Dwieście czy trzysta lat temu też wiele rzeczy było już skończonych albo niemożliwych.

« Odpowiedź #198 dnia: So, 08 Lipiec 2023, 13:38:26 »
  To chyba zależy co rozumiesz pod pojęciem ludzkość, bo zdaje się spora część fizyków uważa, że podróż za pomocą zakrzywienia czasoprzestrzeni teoretycznie jest możliwa. Tak samo jak i zresztą w świetle teorii strun, nie wydaje się niemożliwe takie same latanie jak w Gwiezdnych Wojnach. Więcej jakiś czas temu, czytałem że grupa naukowców z Izraela opracowała matematyczny model, w/g którego możliwe byłoby podróżowanie w czasie. Nie mamy do takich rzeczy technologii, chociażby czegoś mogącego manipulować grawitacją. Nie wiadomo czy będziemy kiedykolwiek mieli, ale mam wrażenie że ludzkość pchają do przodu raczej ci ludzie, którzy zakładają że nie ma żadnych ograniczeń niż ci którzy twierdzą, że doszliśmy już do ściany.

Offline Spiff

« Odpowiedź #199 dnia: So, 08 Lipiec 2023, 13:50:16 »
Bardzo podoba mi się określenie "nasza fizyka"
" Nie wiem, że nic nie wiem "  ;D

Offline komiks

« Odpowiedź #200 dnia: So, 08 Lipiec 2023, 14:17:53 »
  To chyba zależy co rozumiesz pod pojęciem ludzkość, bo zdaje się spora część fizyków uważa, że podróż za pomocą zakrzywienia czasoprzestrzeni teoretycznie jest możliwa.
Chyba raczej nie uważają, że podróżowanie statkami kosmicznymi jest możliwa, tylko, że teoria względności nie wyklucza istnienia takich tuneli. Nadal nie implikuje to podróżowania nimi.

Tak samo jak i zresztą w świetle teorii strun, nie wydaje się niemożliwe takie same latanie jak w Gwiezdnych Wojnach.
O tym nie słyszałem. Napiszesz coś więcej na czym miałoby to polegać?

Więcej jakiś czas temu, czytałem że grupa naukowców z Izraela opracowała matematyczny model, w/g którego możliwe byłoby podróżowanie w czasie. Nie mamy do takich rzeczy technologii, chociażby czegoś mogącego manipulować grawitacją. Nie wiadomo czy będziemy kiedykolwiek mieli, ale mam wrażenie że ludzkość pchają do przodu raczej ci ludzie, którzy zakładają że nie ma żadnych ograniczeń niż ci którzy twierdzą, że doszliśmy już do ściany.
Podróżowanie w czasie w przyszłość czy przeszłość? Bo w przyszłość jak najbardziej jest możliwe, nie tylko teoretycznie ale także praktycznie, zostało to nawet potwierdzone badaniami. Jeśli chodzi o podróżowanie w przeszłość, to nie słyszałem aby było to możliwe, a nawet gdyby teoretycznie było, to powstanie paradoks, wiec praktycznie wykorzystanie takich podróży jest wysoce wątpliwe.

Bardzo podoba mi się określenie "nasza fizyka" 8) Dwieście czy trzysta lat temu też wiele rzeczy było już skończonych albo niemożliwych.
" Nie wiem, że nic nie wiem "  ;D
Wiem, że wśród sporego grona osób chodzi opinia, że ludzkość to nic nie wie, jest głupia i w ogóle sto lat za ufoludkami. W rzeczywistości posiadamy bardzo dużą wiedze teoretyczną, technologicznie jesteśmy dość średni, na co dowodem jest wciąż bardzo szybko rozwój technologiczny. Jeśli zaś chodzi o teorię, to wiemy jak zmieniać orbity planet, budować komputery kwantowe, reaktory zimnej fuzji, badamy też początki powstania naszego wszechświata.

Offline Spiff

« Odpowiedź #201 dnia: So, 08 Lipiec 2023, 14:44:53 »
Up.
właśnie tak wyobrażałem sobie dyskusje w tym wątku a nie jakieś wycieczki o "przeciętnych zdolnościach umysłowych". :)
...
Spoiler: PokażUkryj

« Odpowiedź #202 dnia: So, 08 Lipiec 2023, 15:06:11 »
  Nie jest mowa o tunelu podprzestrzennym tylko o ściągnięciu dwóch miejsc we wszechświecie do jednego punktu. Statki kosmiczne w Gwiezdnych Wojnach nie latają po kosmosie w dosłownym znaczeniu tego słowa tylko tworzą tunel do innego wymiaru w którym materia praktycznie nie istnieje i wskakują z powrotem w miejscu przeznaczenia. Teoria strun zakłada wielowymiarowość i to nie wielowymiarowość w marvelowskim stylu w którym istnieje np. wszechświat w którym mieszkają dokładnie tacy sami ludzie jak my tyle że z psimi ogonami, tylko wymiary o całkowicie odmiennych właściwościach fizycznych. W obydwie strony, paradoks temporalny jest tylko eksperymentem myślowym, nie wiadomo czy ma on jakiekolwiek znaczenie dla wszechświata. Dalej gówno wiemy, badamy początki wszechświata za pomocą teorii które dzisiaj są a jutro może ich nie być a jednocześnie dalej nie mamy 100% pewności ile jest planet w naszym układzie słonecznym.

Ach żebym nie zapomniał, podobno w świecie kwantowym nie ma odległości :)
« Ostatnia zmiana: So, 08 Lipiec 2023, 15:17:35 wysłana przez SkandalistaLarryFlynt »

Offline komiks

« Odpowiedź #203 dnia: So, 08 Lipiec 2023, 15:54:07 »
Dalej gówno wiemy, badamy początki wszechświata za pomocą teorii które dzisiaj są a jutro może ich nie być a jednocześnie dalej nie mamy 100% pewności ile jest planet w naszym układzie słonecznym.
Pisząc, że całkiem sporo wiemy teoretycznie, porównuję się do hipotetycznych kosmitów latających spodkami na Ziemi. Jeśli dajemy wiarę w spodki kosmiczne, które dają się zaobserwować i na dodatek ulegają wypadkom, to taka cywilizacja nie może być dalece bardziej zaawansowana technologicznie, od naszej najbardziej zaawansowanej wiedzy teoretycznej. Nie wyklucza to o wiele bardziej rozwiniętych cywilizacji w ogóle, ale wtedy to nie klei się z tymi kosmitami o których rozmawiamy.  Porównując zaś wszystkie te hipotetyczne cywilizacje, nieważne jak daleko zaawansowane, to ich wiedza nadal będzie gówniana przy wiedzy hipotetycznego Boga. Wiec wszystko jest względne, ale w ramach hipotezy o kosmitach na Ziemi, mamy jakiś punkt odniesienia i do niego się odnoszę.

Offline Spiff

« Odpowiedź #204 dnia: So, 08 Lipiec 2023, 16:35:31 »
istnieje hipoteza, że prawdziwych kosmitów już u nas nie ma.
Odlecieli dawno temu na swoim statku matce .
To co lata po niebie i czasami rozbija na pustyni to ich sondy badawcze ( takie nasze Spirit i Opportunity ).
 Pobierają dane i wysyłają do ich Narodowej Agencji Aeronautyki i Przestrzeni Kosmicznej.
Sondy są stare, psują się  i rozbijają na pustyni . 8)
"CZAJĄCY SIĘ W NASZYM UKŁADZIE SŁONECZNYM STATEK OBCYCH MÓGŁBY OBSERWOWAĆ NAS ZA POMOCĄ MIKROSOND"
fragment.
"Naukowiec z Harvardu i szef biura UFO Pentagonu mają ciekawy pomysł – zastanawiają się, czy obcy statek-matka może być obecnie w naszym Układzie Słonecznym. Aby zbadać planety, statek ten wysyłałby małe sondy zwane „dandelion seeds” czyli „nasionami mniszka lekarskiego” . Brzmi to jak scenariusz z filmu sci-fi, jednak jest to koncepcja oparta na naukowych badaniach. Co ciekawsze, badacze wierzą, że takie sondy już mogły do nas dotrzeć, ale pozostają przez nas niezauważone"

"Możliwe jest, że taki statek-matka czai się gdzieś w odmętach naszego Układzie Słonecznego, a wysyłane przez niego mikrosondy mają za zadanie zbadać planety."

"Loeb jest w społeczności naukowej osobą dość kontrowersyjną, znany jest z badań Oumuamua, pierwszego zarejestrowanego obiektu, który przyleciał do nas z innego układu gwiezdnego. Początkowo naukowcy myśleli, że to kometa, ale jego nietypowy kształt, niegrawitacyjne przyśpieszenie, brak otoczki gazu i fakt, że oddalała się od Słońca, sprawiły, że Loeb zasugerował, iż może to być statek kosmiczny obcej cywilizacji"

"Mikrosondy wyposażone w spadochron o dużym stosunku powierzchni do masy, mogą zwolnić w ziemskiej atmosferze, aby uniknąć spalania, a następnie realizować swoje cele, gdziekolwiek wylądują – stwierdzili Leob i Kirkpatrick"

"Obca cywilizacja, która stworzyła sondy, nie musiałaby znajdować się na statku-matce. Byłoby mało prawdopodobne, aby mogła nawet komunikować się z sondami. Mało tego, cywilizacja, która wysłała statek i sondy mogłaby już w ogóle nie istnieć. Większość gwiazd (...) powstała miliardy lat przed Słońcem. Planeta nadająca się do zamieszkania z inteligentnym życiem mogła wysyłać sondy na długo przed powstaniem Ziemi."
https://astrofaza.pl/czajacy-sie-w-naszym-ukladzie-slonecznym-statek-obcych-moglby-obserwowac-nas-za-pomoca-mikrosond/

Oumuamua
Edit:
 To nie jest Oumuamua tylko jej obrazek.  ;)  :D
« Ostatnia zmiana: So, 08 Lipiec 2023, 17:37:11 wysłana przez Spiff »

« Odpowiedź #205 dnia: So, 08 Lipiec 2023, 17:11:09 »
  Cóż myślałem, że twierdzisz że ludzkość zgodnie uznaje, że podróże kosmiczne są niemożliwe. Zdaje się, że jednak większość ludzkości uznaje, że są możliwe, łącznie ze środowiskiem naukowym, które je dopuszcza teoretycznie. Dla nas oczywiście na ten moment kompletnie nieosiągalne. Osobiście też nie bardzo wierzę, w to że gdzieś Roswell kroją ufoludki na kawałki i rozkręcają latające talerze. Nawet w przypadku naszej młodej i ciągle prymitywnej technologii aeronautycznej katastrofy pojazdów latających zdarzają się naprawdę rzadko, więc ciężko sobie wyobrazić że coś miałoby przemieścić się tak olbrzymie odległości tylko po to aby rozbić się przy próbie parkowania.

To nie jest Oumuamua tylko jej obrazek. Nie wiemy jak wygląda, znamy jej wymiary, kształt i trajektorię lotu (czy jak tam się to w kosmosie nazywa), oraz wiemy, to że zachowuje inaczej niż kometa.

Offline komiks

« Odpowiedź #206 dnia: So, 08 Lipiec 2023, 17:49:01 »
  Cóż myślałem, że twierdzisz że ludzkość zgodnie uznaje, że podróże kosmiczne są niemożliwe.
Ech gdzie ja tak napisałem?

W tej chwili ludzkość zgodnie uznaje, że takie podróże jak w gwiezdnych wojnach są niemożliwe, a wynika to z fizyki.
W Gwiezdnych Wojnach, czyli takie w jakie wierzą fani kosmitów, że kosmicie tutaj przylatują, żeby sobie polatać, albo kogoś porwać, a potem odlatują na swoją planetę. Podróże kosmiczne jako takie są możliwe, bo sami je odbywamy. Wysłaliśmy nawet sondę poza układ słoneczny, kiedyś doleci gdzieś tam. Ale co to ma wspólnego ze spodkami, które rozbijają się na plażach i pustyniach (swoją drogą jak można się rozbić na pustyni, paliwa zabrakło?).

« Odpowiedź #207 dnia: So, 08 Lipiec 2023, 18:42:57 »
  Daj spokój tej sofistyce. Ja to zrozumiałem, że chciałeś stwierdzić że niemożliwe są loty międzyukładowe tak jak to oglądamy na filmach, że wsiada w jakiś pojazd załoga i gdzieś tam na miejscu destynacji wychodzi o własnych siłach ta sama załoga a nie że dolatuje do najbliższej gwiazdy za 100 tysięcy lat w formie skamieliny bo to przeczy fizyce. Otóż wydaje się, że środowisko naukowe uważa, że jest to możliwe i niczemu nie przeczy, tyle że to naprawdę jest dzisiaj kompletne science-fiction.

EDIT żeby nie było odpowiedzi w tym samym stylu
nie że niemożliwe są takie loty, tyle że teraz ludzkość tak uznaje.
« Ostatnia zmiana: So, 08 Lipiec 2023, 18:49:31 wysłana przez SkandalistaLarryFlynt »

Offline Spiff

« Odpowiedź #208 dnia: So, 08 Lipiec 2023, 19:23:14 »
 Obcy istnieją, ale ludzkość nie jest na to gotowa

fragment :

"Obcy istnieją, ale nie chcą, byśmy się o nich dowiedzieli; gdyby tak się stało, wybuchłaby panika, ponieważ ludzkość nie jest jeszcze na to gotowa – mówi były szef izraelskiego programu kosmicznego, prof. Chaim Eszed, w wywiadzie dla dziennika „Jediot Achronot”. Jak podkreśla gazeta, prof. Eszed jest jedną z najbardziej szanowanych osób zajmujących się kosmosem w Izraelu."

"Na pytanie, czemu kosmici zwlekają z ujawnieniem się Ziemianom, tłumaczy, że „wywoła to panikę i ludzkość upadnie”. „Wszystkich ogarnie szaleństwo, rynki się załamią, nie będzie co jeść, ludzie staną się kanibalami, (...) ujawnią się wszelkie mroczne instynkty” – przestrzega prof. Eszed."

"Profesor zapytany o to, co ich interesuje na Ziemi, wyjaśnia, że są ziemskie zasoby: „woda w ilościach nigdzie indziej nie występujących, wszelkiego rodzaju rośliny, zwierzęta”. „Oni też badają i próbują zrozumieć całą tkankę wszechświata i chcą byśmy im pomagali” – mówi profesor."

"Co do pojazdu kosmitów to według byłego szefa izraelskiego programu kosmicznego „duży statek kosmiczny jest prawie wielkości małego miasta”. „Wychodzą z niego małe statki – większość z nich jest zautomatyzowana, obsadzone inteligentnymi robotami. Na początku przyślą takie roboty, prymitywne z ich punktu widzenia, lub wiadomość, którą będziemy musieli odszyfrować” – opisuje profesor."

"Kiedy dojdzie do naszego spotkania z kosmitami, „nasza wiedza dokona skoku o tysiące lat, będziemy zdolni do antygrawitacji, będziemy mogli przemieszczać się między układami planetarnymi (...)"

« Ostatnia zmiana: So, 08 Lipiec 2023, 19:31:04 wysłana przez Spiff »

« Odpowiedź #209 dnia: So, 08 Lipiec 2023, 19:32:32 »
  To nie po złoto? Mam kilka łańcuszków zbędnych, myślałem że wymienię na jakąś uprząż antygrawitacyjną albo blaster :( Wody we wszechświecie jest od groma i jeszcze więcej, przecież to bardzo prosta cząsteczka.