Autor Wątek: UFO istnieje?  (Przeczytany 34840 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

FikoFaryzmWsteczny_DC

• Gość
Odp: UFO istnieje?
« Odpowiedź #135 dnia: Pn, 03 Lipiec 2023, 17:31:30 »
Wątek paranormalny/paranaukowy na tym forum się włączył do gry, jak widzę. I co najważniejsze: dykusja dość żywo się toczy w tej kwestii, no i gitarka. Geekowsko i intelektualnie, i co warto dodać: taka wymiana zdań wśród nas zawsze cieszy. Tematyka ciężka, problematyczna, zaogniona wokół zjawisk i procesów, które - zależy z jakiej perspektywy na to patrzymy - teoretycznie nie są ,,oficjalnie" empirycznie potwierdzone.

Jeśli chodzi o istnienie tego, co określamy: UFO, USO etc., to, przykładowo, sam J. A. Hynek (m.in. Projekt Blue Book) twierdził, że w umysłach większości ludzi istnieje mechanizm, który nie pozwala nam uznać, że istnieje coś tak sprzecznego (jak zjawiska nadprzyrodzone, w tym UFO/USO) z tym, co uważamy za normalne, a zatem zgodne z naszym światopoglądem, choćby nawet i w przypadku gdyby na istnienie takiego paranormalnego zjawiska byłyby dowody. Włącza się dziwaczny mechanizm obronny, którego sami nie potrafimy wyjaśnić, i który każe nam negować istnienie tak niewyobrażalnych obiektów/technologii jak UFO właśnie.

Perspektywa pojawienia się istot pozaziemskich na Ziemi, tak aby dowiedział się o tym cały świat, a nie żeby było to skrzętnie ukrywane wśród możnych tego świata u władz, w przeciągu najbliższych kilkudziesięciu lat jest tak nierealna jak trapiący nas problem przeludnienia na Marsie.  ;)

Bender

• Gość
« Odpowiedź #136 dnia: Pn, 03 Lipiec 2023, 18:06:56 »
Na czym J.A. Hynek opiera swoja teorię?  Bo moim zdaniem jego twierdzenie opisuje taki sam "fakt" jak przekonani że jesteśmy w posiadaniu statków obcych.

Nie będę miał żadnego problemu z zaakceptowanem takiego stanu rzeczy po przedstawieniu dowodów. Ba, Nawet na nie czekam trzymajac kciuki. Kłopot w tym, że jedyne co dostajemy przez lata to tylko teorie, podsłuchane gdzieś strzępki faktów, wybodnie wybierane pod tezę, oraz pytania, na które pytający nie dosć że nie dają odpowiedzi to w dodatku w ogóle nie zdaja się byc nimi zainteresowani. Jakby nie interesowały ich odpowiedzi a jedynie życie w aurze spisku, sensacji, tajemnicy i przekonaniu że się wie coś wiecej niż inni.

Offline greg0

« Odpowiedź #137 dnia: Pn, 03 Lipiec 2023, 18:26:09 »
Moja znajoma nie wierzy w kosmitów ale wierzy w duchy.(fakt)
Inni nie wierzą w duchy i kosmitów ale twierdzą że Yeti i Wielka Stopa istnieją.
Inni  nie wierzą w Yeti, kosmitów i duchy ale wierzą w wampiry i zombi.
itp. itd.
Ważne żeby narzekać...

Offline komiks

« Odpowiedź #138 dnia: Pn, 03 Lipiec 2023, 18:31:30 »
Widzę, że ten temat przyciąga foliarzy  ;)

Problem z tymi wszystkimi sensacyjnymi doniesieniami o kosmitach jest taki, że nie ma ani jednego dowodu, a temat ciągnie się od dziesięcioleci. Gdyby naprawdę były osoby posiadające wiedzę o kosmitach, to potrafiły przekazać jakąkolwiek użyteczną wiedzę, jednak nigdy nie powiedziano nic użytecznego ani odkrywczego.

Gdybym dla przykładu mógł się przenieść do przeszłości, to mimo iż nie jestem naukowcem, ani nie pracuję naukowo, dokonałbym rewolucji, odmienił świat, tylko dzięki skromnej wiedzy którą posiadam. Jaką wiedze posiadają wszyscy Ci świadkowie, wysoko postawieni wojskowi, naukowcy, którzy opowiadają o kosmitach? Nie mają żadnej wiedzy, bo ta wiedza nie istnieje.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline xanar

« Odpowiedź #139 dnia: Pn, 03 Lipiec 2023, 18:40:31 »
Ja to nie wiem jak to jest, gdzie wszyscy mają telefony, które robią mega zdjęcia czy nagrywają w 4k, nie można zrobić normlanego zdjęcia z tym ufo, na którym będzie widać to ufo wyraźnie.

Ostatnio ufo wylądowało w Las Vegas i ufoki miały po 3 metry i duże oczy :)

Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline greg0

« Odpowiedź #140 dnia: Pn, 03 Lipiec 2023, 18:55:46 »
Gdybym dla przykładu mógł się przenieść do przeszłości, to mimo iż nie jestem naukowcem, ani nie pracuję naukowo, dokonałbym rewolucji, odmienił świat, tylko dzięki skromnej wiedzy którą posiadam.
Znając mojego pecha nic bym nie zdziałał, bo w zależności od tego do jakiej trafiłbym epoki to na "dzień dobry" by mnie zjedli, spalili na stosie lub umieścili w zakładzie zamkniętym.
Ważne żeby narzekać...

Offline komiks

« Odpowiedź #141 dnia: Pn, 03 Lipiec 2023, 19:10:58 »
Ja to nie wiem jak to jest, gdzie wszyscy mają telefony, które robią mega zdjęcia czy nagrywają w 4k, nie można zrobić normlanego zdjęcia z tym ufo, na którym będzie widać to ufo wyraźnie.
Są miejsca na świecie, gdzie UFO pojawiało się (pojawia nadal?) regularnie i ludzie odwiedzali te miejsca i nawet przeprowadzano badania. Każdy może sobie tam pojechać i samemu zapolować, ale jak widać, poszukiwaczy prawdy nie bardzo to interesuje. Podobnie jak z płaskoziemcami, którzy w każdej chwili mogą jechać na biegun, jeden lub drugi, ale nie chcą, pewnie dlatego że zimno.
https://en.wikipedia.org/wiki/Hessdalen_lights

Offline Spiff

« Odpowiedź #142 dnia: Pn, 03 Lipiec 2023, 22:25:24 »
Kosmiczna grupa krwi Rh-

"Osoby posiadające grupę krwi RH + należą do 85 proc. populacji, grupa RH - jest o wiele rzadsza, a naukowcy nie są pewni w jaki sposób powstała i po co."
 8)
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline Deg

« Odpowiedź #143 dnia: Pn, 03 Lipiec 2023, 22:43:13 »
This is my truth, tell me yours.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: Wt, 04 Lipiec 2023, 09:27:18 »
Ah ta nauka i te jej pewniaki, dzis tak jutro innaczej... czyli nic nie jest tak naprawde pewne no ale trzeba miec otwarty umysl bo wiele moze nas zaskoczyc jeszcze, a nie trzymac sie tego co na obecna chwile wymyslone i kropka...

Jeden z największych i najbardziej zaawansowanych współczesnych fizyków zabrał głos w tej sprawie: Michio Kaku potwierdza, że Kosmiczny Teleskop Jamesa Webba właśnie odkrył sześć masywnych galaktyk, o których naukowcy wcześniej sądzili, że nie mogą istnieć.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #145 dnia: Wt, 04 Lipiec 2023, 09:30:12 »
Piramidy to jedno, ale spekulacje nt wieku Sfinksa są dosyć ciekawe.
Generalnie intrygujące jest pochodzenie Sumerów. Bo w zasadzie wg dzisiejszych obowiązujących teorii należałoby uznać, że wyskoczyli magikowi z kapelusza.

Byli naukowcy ktorzy to badali ale przerwano im badania a innym wogole nie kazano ich dokonac bo Zahi Hawass dba bardzo aby mu tam czasem czegos nie podeptali budziorami dla dobra ludzkości! rzecz jasna! :)

Bender

• Gość
« Odpowiedź #146 dnia: Wt, 04 Lipiec 2023, 09:39:28 »
Ah ta nauka i te jej pewniaki, dzis tak jutro innaczej... czyli nic nie jest tak naprawde pewne no ale trzeba miec otwarty umysl bo wiele moze nas zaskoczyc jeszcze, a nie trzymac sie tego co na obecna chwile wymyslone i kropka...

Ależ nikt nic takiego nie robi. Zwłaszcza naukowcy, którzy maja o wiele bardziej otwarte umysły niż przecietny jutuber, któremu wydaje sie, że jets oswiecony bo zadaje "niewygodne pytania"

sum41

• Gość
« Odpowiedź #147 dnia: Wt, 04 Lipiec 2023, 09:57:39 »
No mam nadzieje ze maja otwarte umysly ale niektorzy strasznie sie opieraja na tym co mamy na obecna chwile a nie dopuszczaja do mysli ze jutro albo za 100 lat moze sie wiele zmienic. Wiele praw opisujemy, badamy, definujemy z perspektywy ziemskiej i zakaladamy ze jest tak w caly kosmosie a biorac jak ogromny jest Wszechswiat smiem watpic ze wszedzie bedzie tak samo.

Offline xanar

« Odpowiedź #148 dnia: Wt, 04 Lipiec 2023, 10:33:48 »
Tylko jest różnica między kosmosem, o którym wiedza jest nikła a tym, że ludzie parę tysięcy lat temu umieli postawić kamień na kamieniu.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline komiks

« Odpowiedź #149 dnia: Wt, 04 Lipiec 2023, 10:36:42 »
No mam nadzieje ze maja otwarte umysly ale niektorzy strasznie sie opieraja na tym co mamy na obecna chwile a nie dopuszczaja do mysli ze jutro albo za 100 lat moze sie wiele zmienic. Wiele praw opisujemy, badamy, definujemy z perspektywy ziemskiej i zakaladamy ze jest tak w caly kosmosie a biorac jak ogromny jest Wszechswiat smiem watpic ze wszedzie bedzie tak samo.
Proponuję zapoznać się z tym, czym jest metoda naukowa. Ty masz na myśli futurystów i fantastów, oni też są potrzebni, ale naukowcy stosują metody naukowe. Te wszystkie fantastyczne opowieści hochsztaplerów, służą tylko temu, żeby zarabiać pieniądze na biedakach, wydając książki i dając wystąpienia.

W ekstremalnej formie przyjmuje to postać sekt takich jak scjentologia która też ma "otwarty umysł" i wplata we wszystko kosmitów, a jakże. Scjentologia jest zresztą dobrym przykładem na to, że żadna tajemnica długo się nie ukryje, to co było strzeżone i dostępne tylko osób na najwyższym kręgu wtajemniczenia, wypłynęło i każdy może sobie o tym poczytać, bez płacenia gigantycznych składek.