Autor Wątek: UFO istnieje?  (Przeczytany 34765 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: UFO istnieje?
« Odpowiedź #90 dnia: So, 01 Lipiec 2023, 13:28:05 »
Trochę mylisz pojęcia. Prawa fizyki =/= zjawiska fizyczne. Owszem, wraz z rozwojem metod obserwacyjnych i doświadczalnym widzimy i wiemy więcej, ale wciąż nie udało się dostrzec nic, co łamałoby znane prawa fizyki.

Teoria Einsteina przeczy teorii Newtona jeżeli chodzi o grawitację.

Offline komiks

« Odpowiedź #91 dnia: So, 01 Lipiec 2023, 14:41:12 »
W praktyce, w normalnych warunkach, obie teorie dają bardzo podobne wyniki i są praktycznie nieodróżnialne. Jednak w skrajnych warunkach, takich jak bardzo silne pola grawitacyjne lub bardzo duże prędkości, ogólna teoria względności Einsteina jest bardziej precyzyjna i lepiej opisuje obserwowane zjawiska niż teoria Newtona.

Prawdopodobnie żadna teoria fizyczna nie jest skończona, możliwe, że nigdy nie opiszemy świata takim jaki jest, a jedynie będziemy znali przybliżone działanie wszechświata. Można zastosować taką analogię: z oddali widzimy jakiś punkt, jest to badane, analizowane, również doświadczalnie, powstaje teoria o obiekcie. Następnie udaje nam się przybliżyć obraz, znowu jest to badane, analizowane, powstaje teoria, że obiektem jest drzewo. W kolejnym kroku dowiadujemy się, że drzewo nie jest żywe, to jest rzeźba przedstawiająca drzewo, itd. Trochę podobnie działa nauka, kolejne teorie nie tyle obalają poprzednie, co uszczegółowiają i lepiej tłumaczą zjawiska.

Jeśli jednak ktoś bez żadnych dowodów, tak sobie podważa istniejące prawa fizyki, tylko po to, aby uzasadnić jakieś przekonanie, to nie może być brany na poważnie. Kolejny przykład:
Wychodzisz z domu i szukasz kluczy od samochodu. Nie ma. Jakie są możliwe przyczyny? Gdzieś położyłeś i zapomniałeś. Ktoś z domowników przełożył w inne miejsce. Ktoś z domowników umyślnie schował. Ktoś włamał się do mieszkania i ukradł. Ktoś włamał się do mieszkania i ukradł, ale włamywaczami były zaawansowane istoty pozaziemskie, co by wyjaśniało dlaczego nie ma śladów włamania. itd.

Teoretycznie, nie można wykluczyć żadnej wersji, można tworzyć hipotetyczne wyjasnienia, gdzie każde kolejne będzie wymagało postawienia większej liczby mało prawdopodobnych (ale hipotetycznie możliwych) założeń.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline misiokles

« Odpowiedź #92 dnia: So, 01 Lipiec 2023, 15:03:15 »

Nie, teoria Newtona jest jedynie szczególnym przypadkiem szerszej teorii Einsteina (przedział stosowania)/

« Odpowiedź #93 dnia: So, 01 Lipiec 2023, 15:13:59 »
  Źle się wyraziłem, nie zaprzecza aczkolwiek różni się u samych podstaw. Teoria Newtona nie działa, racja?

Offline Spiff

« Odpowiedź #94 dnia: So, 01 Lipiec 2023, 17:30:46 »
Kosmici mogliby przylatywać z naszego układu słonecznego. Mogliby żyć pod ziemią na jakiejś planecie (np. na Marsie), a przy odpowiednim zaawansowaniu technologicznym mogliby tak ukrywać swoje istnienie, że nic byśmy o nich nie wiedzieli (tam, gdzie byłyby ich siedziby, my widzielibyśmy skały).
przychylam.
Mogliby żyć pod ziemią na jakiejś planecie
... lub księżycu którejś z planet naszego Układu Słonecznego, nie wykluczając księżyca Ziemi - Księżyca.

...
czytałem gdzieś, że kosmici są na Ziemi od dawna i że są to grzyby. 8)
...
pora wracać do roboty
Spoiler: PokażUkryj

- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline gloriadeus

• Polubień: 207
  • JEDNA WOJNA JEST WASZA A DRUGA NIE JEST WASZA
« Odpowiedź #95 dnia: So, 01 Lipiec 2023, 17:39:40 »
Taka kwestia mnie nurtuje:
Wielu ludzi nazywa się foliarzami, obraża itd. Dlaczego wierzących w UFO nie są traktowani w ten sam sposób. Jak duży udział w tym jest mediów?

Offline xanar

« Odpowiedź #96 dnia: So, 01 Lipiec 2023, 18:11:06 »
Bo nie ma konsensusu kosmicznego a konsensus medyczny jest :) także możesz być foliarzem a jednocześnie nim nie być.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline komiks

« Odpowiedź #97 dnia: So, 01 Lipiec 2023, 18:23:55 »
Taka kwestia mnie nurtuje:
Wielu ludzi nazywa się foliarzami, obraża itd. Dlaczego wierzących w UFO nie są traktowani w ten sam sposób. Jak duży udział w tym jest mediów?

Podobnie jest z religiami, mamy 4 wielkie religie: Chrześcijaństwo, Islam, Hinduizm, Judaizm, i każda uważa, że jest jeden najwyższy Bóg ;)  Ludzie potrafią być bardzo racjonalni i logiczni w codziennym życiu i jednocześnie uznawać coś, co nie ma sensu.

Offline death_bird

« Odpowiedź #98 dnia: So, 01 Lipiec 2023, 18:38:42 »
Kolejny przykład:
Wychodzisz z domu i szukasz kluczy od samochodu. Nie ma. Jakie są możliwe przyczyny? Gdzieś położyłeś i zapomniałeś. Ktoś z domowników przełożył w inne miejsce. Ktoś z domowników umyślnie schował. Ktoś włamał się do mieszkania i ukradł. Ktoś włamał się do mieszkania i ukradł, ale włamywaczami były zaawansowane istoty pozaziemskie, co by wyjaśniało dlaczego nie ma śladów włamania. itd.

Teoretycznie, nie można wykluczyć żadnej wersji, można tworzyć hipotetyczne wyjasnienia, gdzie każde kolejne będzie wymagało postawienia większej liczby mało prawdopodobnych (ale hipotetycznie możliwych) założeń.

Ale jak to się odnosi do tego co piszę? Bo moja odpowiedź na pytanie "Gdzie są klucze"? sprowadza się do: "Nie mam pewności, muszę szukać". I tak właśnie postrzegam fizykę. A już przypisywanie mi wersji "Ukradły je szare ludziki" jest doprawdy zadziwiające.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline gloriadeus

• Polubień: 207
  • JEDNA WOJNA JEST WASZA A DRUGA NIE JEST WASZA
« Odpowiedź #99 dnia: So, 01 Lipiec 2023, 18:55:33 »
Samo zjawisko wiary w UFO jest zastanawiające. Osobiście dla mnie są to bajki dla dorosłych. Tak to odbieram. Ale nigdy nie nazwałbym tych ludzi foliarzami czy płaskoziemcami.Uważam że temat UFO, NOL czy jakaś nowa nazwa nadana przez USA jest napędzany przez media i ostatnio coraz bardziej właśnie przez USA. Jest to odciąganie uwagi ludzi od najważniejszych spraw. Takie jest moje zdanie na pytanie „czy UFO" istnieje. Rozumiem że ktoś ma inne.

Offline komiks

« Odpowiedź #100 dnia: So, 01 Lipiec 2023, 19:03:59 »
Ale jak to się odnosi do tego co piszę? Bo moja odpowiedź na pytanie "Gdzie są klucze"? sprowadza się do: "Nie mam pewności, muszę szukać". I tak właśnie postrzegam fizykę. A już przypisywanie mi wersji "Ukradły je szare ludziki" jest doprawdy zadziwiające.
Przecież to nie była odpowiedź na żaden z Twoich postów. Rzuciłem to luźno w dyskusji, żeby pokazać, że bardziej prawdopodobne są proste wyjaśnienia, niż te bardzo skomplikowane.

Offline death_bird

« Odpowiedź #101 dnia: So, 01 Lipiec 2023, 19:09:31 »
Z kontekstu całokształtu inaczej mi to wybrzmiało.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Koalar

« Odpowiedź #102 dnia: So, 01 Lipiec 2023, 20:47:01 »
Ja to rozumiem, ale nigdy nie zrozumiem czemu kosmici wysoko rozwinięci kosmici w swych swoich statkach kosmicznych nie montują bezpieczników przepięciowych - a doniesień o awariach spodków podczas burz jest całkiem sporo. A nawet na prosty rozum - miliony woltów w piorunie to powinien być pikuś przy energiach potrzebnych do podróżowania z Marsa używając o wiele szybszych napędów.

Możliwe, że bezpieczniki byłyby wadliwe albo przestałyby działać. Nawet u wysoko rozwiniętych cywilizacji mogłyby się zdarzać awarie różnego rodzaju sprzętu. Jest też możliwość sabotażu (np. wirusa w systemie statku), np. ze strony tych członków cywilizacji, którzy chcieliby, abyśmy dowiedzieli się o ich istnieniu. Poza tym dochodzi czynnik ludzki (czy raczej kosmicki), czyli jakieś błędy. Ponadto w grę wchodzą celowe rozbicia bądź lądowania ze strony kosmitów, np. mających jakiś kryzys psychiczny czy chcących się ujawnić.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Spiff

« Odpowiedź #103 dnia: So, 01 Lipiec 2023, 22:29:18 »
istnieje hipoteza, że prawdziwych kosmitów już u nas nie ma.
Odlecieli dawno temu na swoim statku matce .
To co lata po niebie i czasami rozbija na pustyni to ich sondy badawcze ( takie nasze Spirit i Opportunity ).
 Pobierają dane i wysyłają do ich Narodowej Agencji Aeronautyki i Przestrzeni Kosmicznej.
Sondy są stare, psują się  i rozbijają na pustyni . 8)
« Ostatnia zmiana: So, 01 Lipiec 2023, 22:44:03 wysłana przez Spiff »
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline PJP

« Odpowiedź #104 dnia: So, 01 Lipiec 2023, 23:03:57 »
To nie tak. Już przecież w Terminatorze to wyjaśnili. Wiedząc, że takie pojazdy są gratką dla różnych służb specjalnie je rozbito, żeby w ramach inżynierii wstecznej inni gmerali w resztkach. W ten sposób przyśpieszymy swoją zagładę. A może będzie pozytywnie i rozwojowo? 8)