Autor Wątek: Heheszki  (Przeczytany 47195 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Brvk

Odp: Heheszki
« Odpowiedź #330 dnia: Wt, 18 Listopad 2025, 06:14:10 »
A rogal swietomarcinski z biedronki ile ma wspólnego z prawdziwym rogalem świetomarcinskim?
W zasadzie tyle samo, co wszystkie sprzedawane w Poznaniu pod tą nazwą (dla biedry chyba robi legitna piekarnia Gwóźdź). Największa różnica to to, że zanim go kupisz, twojego rogala obmaca tłum ludzi 😁.

W tym roku z żoną spróbowaliśmy chyba z ośmiu różnych miejsc i przekonałem się, że można poczuć przesyt, co wcześniej nie było mi znane i nie sądziłem, że w przypadku Rogala będzie to możliwe.
« Ostatnia zmiana: Wt, 18 Listopad 2025, 06:16:28 wysłana przez Brvk »

Online Xmen

Odp: Heheszki
« Odpowiedź #331 dnia: Wt, 18 Listopad 2025, 07:59:34 »
Ja jadłem rogala świetomarcińskiego tylko z biedronki. W sumie jest dobry, faktycznie mocno sycący. Pewnie zjem jeszcze nieraz, ale nie jest to też coś za czym bym tęsknił gdyby zniknęły. Myślałam, że może w Biedronce to jakaś podróba, półoryginał a np z jakiejś legitnej cukierni to jakieś niebo w gębie.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.