Autor Wątek: Gospodarka  (Przeczytany 99951 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline parsom

Odp: Gospodarka
« Odpowiedź #300 dnia: Śr, 18 Marzec 2020, 16:11:47 »
1/3 procent - luzik.
To są oszacowania. Zgon nie nastąpi na skutek bezpośredniego wybuchu wulkanu czy czegoś takiego. Wobec tego nikogo to nie rusza. Tak samo jak mało kogo ruszają zgodny spowodowane wszechobecnością cukru i takie tam.
Bardziej mnie dziwi, że nikogo nie ruszają też przypadki, w których przyczyna śmierci jest bardzo konkretna, nie trzeba snuć żadnych domysłów itd. - czyli wypadki drogowe. Chociaż i to nie dziwi mnie jakoś specjalnie - rozumiem dlaczego ludzie mają to gdzieś, rozumiem dlaczego nikt nie próbuje tego zmienić.
Co do śmiertelności związanej z koronawirusem - kluczowe jest to, że w pewnych grupach (osoby starsze) ten odsetek zgonów jest już poważnie wysoki.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #301 dnia: Śr, 18 Marzec 2020, 16:20:13 »
Na koronawirusa umiera (wg. różnych źródeł) od 1 do 3,5%.

Ciekawe te Twoje źródła. We Włoszech jest na razie 31,506 zarażonych, a zmarło 2,503 osób. Ni cholery nie wychodzi 1,0-3,5%, tylko 7,9%.

Offline xanar

« Odpowiedź #302 dnia: Śr, 18 Marzec 2020, 16:36:03 »
Składki na ZUS odroczone na trzy miesiące, tak na pewno te małe firmy im zapłacą po 3 miesiącach nic nie robienia.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline gashu

« Odpowiedź #303 dnia: Śr, 18 Marzec 2020, 17:15:36 »
Ciekawe te Twoje źródła. We Włoszech jest na razie 31,506 zarażonych, a zmarło 2,503 osób. Ni cholery nie wychodzi 1,0-3,5%, tylko 7,9%.

To nie jest liczba zarażonych tylko zdiagnozowanych. Zarażonych, wg. siwych profesorskich głów, może być kilka razy więcej.
Poza tym Włochy to nie cały świat.
Nie wpadajcie w panikę Kapralu!

Offline xanar

« Odpowiedź #304 dnia: Śr, 18 Marzec 2020, 17:21:38 »
No to jakie są w końcu te procenty.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #305 dnia: Śr, 18 Marzec 2020, 19:56:07 »
Proponowałbym najpierw sprawdzic te dane co do H1N1, bo chyba są wyssane z palca. Plus porównywanie danych z całej pandemii i pierwszego jej okresu, to samo w sobie manipulacja.

Zgadzam sie jednak idac przykladem Chin i Korei gdzie juz przyrost jest coraz mniejszy chorych bylo 80tys przy miliardzie 400 mln mieszkancow.

W Europie liczmy 80tys plus dodatkowe 40tys za poczatkowe wywalone na sprawe oraz kolejne 40tys bo to nie Chiny i inny tok myslenia i postepowania itp daje nam 160 tys

100 tys z Usa oraz z reszty swiata liczmy z 500 000 tys 1 sorry ale do miliona daleko.

Offline misiokles

« Odpowiedź #306 dnia: Śr, 18 Marzec 2020, 21:18:26 »
Nie ma co wyciągać daleko idących wniosków porównując w Europie i Ameryce liczb dotyczących AH1N1 i obecnego koronawirusa. Rozprzestrzenianiu się AH1N1 nikt za bardzo nie przeszkadzał, epidemia sama wygasła z nieznaczną pomocą ludzi. Koronawirusowi staramy się przeszkadzać mocno - ciężko przewidzieć jakie by były statystyki, gdyby puścić go samopas.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #307 dnia: Śr, 18 Marzec 2020, 21:36:43 »
Jednak dziwne jest mega ze wtedy takiego krzyku w mediach nie bylo a teraz giga panika choc liczby male w porownaniu z innmi pandemiami.

Brak w mediach pytania skad ten wirus konkretnie jest i jak wreszcie powstal...

Offline Pawel.M

« Odpowiedź #308 dnia: Śr, 18 Marzec 2020, 21:56:32 »
Jednak dziwne jest mega ze wtedy takiego krzyku w mediach nie bylo a teraz giga panika choc liczby male w porownaniu z innmi pandemiami
To wymień mi te większe pandemie w Polsce, jakie miały miejsce za twojego życia.

Offline misiokles

« Odpowiedź #309 dnia: Śr, 18 Marzec 2020, 22:19:29 »
Jednak dziwne jest mega ze wtedy takiego krzyku w mediach nie bylo a teraz giga panika choc liczby male w porownaniu z innmi pandemiami.
Pisałem ci kilkanaście komentarzy wcześniej, dlaczego to nie jest dziwne.
Zwyczajnie się tym nie interesujesz.
https://fakty.interia.pl/raporty/raport-koronawirus-chiny/aktualnosci/news-rmf-koronawirus-wyewoluowal-nie-uciekl-z-laboratorium,nId,4388804

Bender

• Gość
« Odpowiedź #310 dnia: Śr, 18 Marzec 2020, 22:20:58 »

Jeszcze raz, sprawdź te liczby, bo bazujesz na jpgu, który może nie mieć nic wspólnego z rzeczywistością.
Przytaczana tam liczba ofiar w USA była chyba liczbą ofiar na całym świecie. A liczba zdiagnozowanych przypadków Stanach to 114 tys a nie .... 60 mln.

Offline xanar

« Odpowiedź #311 dnia: Śr, 18 Marzec 2020, 22:26:14 »

Offline xanar

« Odpowiedź #312 dnia: Śr, 18 Marzec 2020, 23:05:42 »
Tutaj jest jak działają Węgry dla kontrastu:

https://www.rp.pl/Biznes/303189881-Wegry-Do-lipca-nie-trzeba-placic-podatkow-i-skladek-emerytalnych.html

A tu porównanie tego co u nas proponują na tle innych krajów :

https://www.money.pl/gospodarka/tarcza-antykryzysowa-jak-polska-walczy-z-pandemia-na-tle-innych-krajow-6490349504362625a.html

i na koniec wypowiedź premiera:
– Według mojej opinii wybory prezydenckie powinny się odbyć w zaplanowanym terminie, ponieważ jestem przekonany o tym, że w dłuższej perspektywie może nastąpić bardzo wiele nieprzewidzianych okoliczności. Może np. jesienią nastąpić nawrót koronawirusa zgodnie z niektórymi przewidywaniami,  ;D ;D ;D ;D ;D ;D
« Ostatnia zmiana: Śr, 18 Marzec 2020, 23:45:21 wysłana przez xanar »

sum41

• Gość
« Odpowiedź #313 dnia: Cz, 19 Marzec 2020, 07:56:56 »
To wymień mi te większe pandemie w Polsce, jakie miały miejsce za twojego życia.

Luty 2020 grypa - 800 tys zachorowan- 23 zmarly wiec Korona to narazie pikus.

Offline misiokles

« Odpowiedź #314 dnia: Cz, 19 Marzec 2020, 08:01:50 »
A możesz policzyć z grubsza ile by było zachorowań na koronę, gdyby wirusa traktowano tak jak grypę, czyli nijak?