Autor Wątek: Tytus  (Przeczytany 226362 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Koalar

Odp: Tytus
« Odpowiedź #990 dnia: Cz, 28 Maj 2026, 09:06:57 »
O, nie wiedziałem.
Tak czy inaczej, porównanie rysunków z osiemdziesięciolatkiem nie wypada dla Larwy- który w tym kontekście wciąż jest młodym autorem- najkorzystniej.
Z ciekawości sprawdziłem, Będąc w podobnym wieku Papcio stworzył "Umuzykalnienie Tytusa" czy "Tytus dziennikarzem". Niebo a ziemia.

"Tytus dziennikarzem" ma pierwsze wydanie w 1981 r., a seria Tytus, Romek i A'Tomek startowała w 1957. Tak więc Papcio miał już jakieś ćwierć wieku doświadczenia w rysowaniu swoich własnych bohaterów, stąd nie dziwota, że robił to lepiej.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #991 dnia: Cz, 28 Maj 2026, 11:05:39 »
Ja już jestem po lekturze nowego Tytusa.

Polecam taki eksperyment: przeczytajcie tego Tytusa i jedną z tych ostatnich papciowych ksiąg, powszechnie uważanych za bardzo słabe i porównajcie je sobie zarówno pod względem rysunków jak i fabuły. Ja przeczytałem "Wyprawę po owoce chichotu" czyli księgę XXX i w mojej opinii wygrał Papcio :)

Offline Spiff

« Odpowiedź #992 dnia: Cz, 28 Maj 2026, 19:18:06 »
No wiesz, ja też nie jestem aż tak stary, żebym się wychował dokładnie na tych pierwszych książeczkach  :D
Wręcz przeciwnie, pierwsze Tytusy jakie pamiętam, to Tytus dziennikarzem czy wyprawa Wkrętaczem.
Niemniej teraz, po latach bardziej doceniam minimalizm z początkowych ksiąg nad "przeprodukowanie" i pójście w kierunku tego niby realizmu z późniejszych.

Przychylam.

Uproszczona kreska Chmielewskiego jest genialna, co wyraźnie widać na powiększonej planszy :

Niestety, z powodu oszczędności papieru przez wydawnictwo, nie jest nam dane delektować się takimi rysunkami w powiększonym formacie i na porządnym papierze.
A gdyby to jeszcze porządnie pokolorować, to i dzieciaczkom by się na pewno spodobało.

edit:
Tak tylko dopowiem iż Zbigniew Larwa to rocznik 1966...

czyli jest rówieśnikiem I Księgi. :)
« Ostatnia zmiana: Cz, 28 Maj 2026, 19:21:47 wysłana przez Spiff »
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline Gruby AL

« Odpowiedź #993 dnia: Cz, 28 Maj 2026, 22:41:23 »
"Tytus dziennikarzem" ma pierwsze wydanie w 1981 r., a seria Tytus, Romek i A'Tomek startowała w 1957. Tak więc Papcio miał już jakieś ćwierć wieku doświadczenia w rysowaniu swoich własnych bohaterów, stąd nie dziwota, że robił to lepiej.
Do liceum sam bawiłem się trochę w rysowanie i kiedy coś mi nie wyszło brałem gumkę, wymazywałem i poprawiałem. Taki darmowy pro tip na przyszłość.

Co to jest za argument? Mam czekać 24 lata żeby rysownik wybrany przez wydawnictwo do kontynuowania legendy się ogarnął i zaczął rysować poprawnie? No nie, sorry...

Zresztą z próbek twórczości Larwy dostępnych w necie wnioskuję, że on naprawdę potrafi rysować ( https://www.behance.net/gallery/36284495/Wesoly-autobus_Krasnoludy-T2/modules/227137871 ). Jak mu się chce. Albo gdy nad głową nie wisi nierealny deadline.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #994 dnia: Pt, 29 Maj 2026, 09:50:18 »

Offline volker

« Odpowiedź #995 dnia: Nd, 31 Maj 2026, 19:26:57 »
Mnie nowe przygody sie podobają. Fajny współczesny temat (sztuczna inteligencja) i świetne żarty w stylu Papcia.  Nie podoba mi się tylko  za bardzo wygląd profesora T.Alenta.
Spoiler: PokażUkryj

Mamy nawet zakodowany tekst:

Trzeba było skorzystać z AI aby go odkodować 
« Ostatnia zmiana: Nd, 31 Maj 2026, 19:33:32 wysłana przez volker »

Offline nocny

« Odpowiedź #996 dnia: Nd, 31 Maj 2026, 20:22:52 »

Offline Leyek

« Odpowiedź #997 dnia: Pn, 01 Czerwiec 2026, 21:46:52 »

Teksty w tej sekwencji kadrów że każdy grzyb jest jadalny po odpowiednio długim gotowaniu do jedzenia i potem pokazanie gotowania i odmierzania czasu to jest tragedia i totalna nieodpowiedzialność w komiksie dla dzieciaków. Nic tu śmiesznego, a żadnego wyjaśnienia, że Tytus pieprzy głupoty. Nie wiem jak to mogło przejść, bo przecież kilka osób ten komiks przed drukiem czytało.

Offline Alois

« Odpowiedź #998 dnia: Wt, 02 Czerwiec 2026, 06:42:14 »
Bo po przeczytaniu tego komiksu na pewno dzieciaki same wezmą się za gotowanie grzybów trwajace 5 dni :)

No ale okej , z daleko posuniętej ostrożności mogli dać jakiś przypis ostrzegający.

Offline bosssu

« Odpowiedź #999 dnia: Wt, 02 Czerwiec 2026, 07:59:41 »
Dzieci procenty już chyba znają a tam jest informacja "Przeżywalność 15%"

Offline Astar

« Odpowiedź #1000 dnia: Wt, 02 Czerwiec 2026, 13:29:53 »
15% bo jeszcze za krótko się gotuje. Ale za jakiś czas już będzie można smacznie jeść.

Offline Spiff

« Odpowiedź #1001 dnia: Cz, 04 Czerwiec 2026, 00:02:43 »
 Tu jeszcze jeden sposób na muchomory :

A tu (przy okazji) można zobaczyć, jak Chmielewski dopieszczał  swoje rysunki:

- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline Dalthon

« Odpowiedź #1002 dnia: Cz, 18 Czerwiec 2026, 03:19:32 »
Czytając takie rzeczy mam wrażenie że jedzenie muchomorów nie jest mu obce ;)

A.B.Ch.: Jestem bardzo pozytywnie zdziwiony, że jeszcze nie widziałem negatywnej krytyki. Parę dni temu na parkingu podbiegła do mnie pani i mówi: „O, to pan zrobił nowego Tytusa. Jestem panu taka wdzięczna. Mój syn nienawidzi czytać, a tu dałam mu nową książeczkę Tytusa i sam ją czytał do samego końca. Na kilka godzin zapomniał o Instagramie i YouTubie. To było dla mnie takie wspaniałe!”. Dla mnie było też wspaniałe, gdy zobaczyłem mnóstwo dzieciaków w kolejce na Targach Książki. Nowe pokolenie Tytusowców?

https://comixxy.com/2026/06/17/papcio-chmiel-chcial-zeby-te-postacie-zyly-rozwijaly-sie-i-ksztaltowaly-kolejne-pokolenia-wywiad-z-autorami-nowych-przygod-tytusa-romka-i-atomka/

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #1003 dnia: Cz, 18 Czerwiec 2026, 08:23:16 »
Jeszcze gdy chodziłem do podstawówki, to był tam taki Paweł, i ja jechałem na rowerze, i go spotkałem, i potem jeszcze pojechałem do biedronki na lody, i po drodze do domu wtedy jeszcze, już do domu pojechałem.

Offline starcek

« Odpowiedź #1004 dnia: Cz, 18 Czerwiec 2026, 16:23:38 »
@Spiff
Co to za wydawnictwo z powiększonymi planszami? Dla kolegi pytam. :-)
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.