Autor Wątek: Tytus  (Przeczytany 226516 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline starcek

Odp: Tytus
« Odpowiedź #855 dnia: Pn, 12 Styczeń 2026, 18:58:15 »
@nocny
Wrzuć, proszę, fotki ze środka, okaże się, czy są nowe kolory.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline nocny

« Odpowiedź #856 dnia: Pn, 12 Styczeń 2026, 19:25:17 »

Offline Pestak

« Odpowiedź #857 dnia: Pn, 12 Styczeń 2026, 19:34:36 »
Ej, ale to znowu są te dwa kolory na krzyż:) myślałem że „normalnie” to pokolorowali a tu lipa.

Offline Gruby AL

« Odpowiedź #858 dnia: Śr, 14 Styczeń 2026, 08:13:39 »
Na końcu nowych książeczek:

Taaak! Nareszcie ktoś w Prószyńskim trochę pomyślał!

Chociaż znając dotychczasową pomysłowość i pracowitość wydawnictwa stawiam na księgi stworzone z przeklejanych w Paincie starych kadrów autorstwa Chmielewskiego xD
« Ostatnia zmiana: Śr, 14 Styczeń 2026, 08:16:07 wysłana przez panAeL »

« Odpowiedź #859 dnia: Cz, 15 Styczeń 2026, 11:38:25 »
Może dowiemy się czegoś na temat kontynuacji z kolejnego odcinka "Otwartych komiksów", w którym gośćmi będą Michał Gałek (redaktor kreatywny "Tytusopedi" i "Zaginionych ksiąg") oraz Małgorzata Marzec-Teodorczyk, szefowa działu promocji z wyd. Prószyński i S-ka. Tomasz Kołodziejczak zapowiada "sensacyjne wieści".
« Ostatnia zmiana: Cz, 15 Styczeń 2026, 11:41:11 wysłana przez Anonimowy Grzybiarz »

Offline TomGraSobie

« Odpowiedź #860 dnia: Cz, 15 Styczeń 2026, 18:44:30 »
Jakby to była zapowiedź zeszytów w formie integrali to bomba :D

Offline Pestak

« Odpowiedź #861 dnia: Cz, 15 Styczeń 2026, 18:51:51 »
Patrząc na treść tej zapowiedzi to raczej tak nie będzie. Piszą przecież o jakichś współczesnych przygodach.

Ps. Z drugiej strony pierwsze słyszę wyrażenie „zeszyty w formie integrali” więc być może źle Cię zrozumiałem;)
« Ostatnia zmiana: Cz, 15 Styczeń 2026, 18:53:46 wysłana przez Pestak »

Offline Mruk

« Odpowiedź #862 dnia: Pt, 16 Styczeń 2026, 09:54:00 »
Ej, ale to znowu są te dwa kolory na krzyż:) myślałem że „normalnie” to pokolorowali a tu lipa.

Tak kolorował te komiksy Papcio w Świecie Młodych.

Myślę, że trzeba mieć dużo tupetu, żeby zamysł nestora polskiego komiksu nazwać lipą. No ale jesteśmy w internecie, najlepszym narzędziu do krytykowania wszystkich i wszystkiego...

Offline volker

« Odpowiedź #863 dnia: Pt, 16 Styczeń 2026, 10:12:33 »
Czy było gdzieś zapowiedziane ile będzie tych zaginionych ksiąg?
Mnie kolory się podobają tylko czy one spodobają się dzieciom?  Mój młody bardzo nie lubi czarno-białych komiksów i filmów, dla niego kolor ma duże znaczenie. Tutaj mamy taki półśrodek.

Offline Pestak

« Odpowiedź #864 dnia: Pt, 16 Styczeń 2026, 10:19:25 »

Myślę, że trzeba mieć dużo tupetu, żeby zamysł nestora polskiego komiksu nazwać lipą. No ale jesteśmy w internecie, najlepszym narzędziu do krytykowania wszystkich i wszystkiego...

Ja nie krytykuję Papcia, ale sytuację że wydawca zapowiedział nowe kolory których de facto nie będzie. Z drugiej strony to że te dwa kolory dawał Chmielewski nie oznacza że nie można tego zrobić lepiej. Janusza Christę też egmont na nowo pokolorował i zebrał za to pochwały.
« Ostatnia zmiana: Pt, 16 Styczeń 2026, 10:37:01 wysłana przez Pestak »

Offline radef

« Odpowiedź #865 dnia: Pt, 16 Styczeń 2026, 10:49:05 »

Tylko że wiesz, że te kolory wynikały głównie z ówczesnych ograniczeń technicznych, a nie zamysłu Papcia Chmiela?
Tak samo jak połowa czarno-białych stron w pierwszych 10 Księgach nie były zamysłem artystycznym, tylko efektem ograniczeń i oszczędności tamtej epoki.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline starcek

« Odpowiedź #866 dnia: Pt, 16 Styczeń 2026, 11:44:58 »
Dobra, czyli w zeszytach są po prostu podrasowane oryginalne kolory? Te odcinki nie były czarno-białe w oryginale?
Źle to nie wygląda, oddaje ducha poligrafii lat 50. i 60. No i nie ma odwiecznej zmory - przesunięć kolorów.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #867 dnia: Pt, 16 Styczeń 2026, 12:08:19 »
A jak Wam się podoba zalatująca nieudolnym promptowaniem zajawka nowych przygód?

Sześciopalczaści harcerze, szalona fryzura Romka, Tytus podwójnousty. Chyba bohaterowie wskoczyli do obrazu Picassa.

Offline starcek

« Odpowiedź #868 dnia: Pt, 16 Styczeń 2026, 12:36:16 »
Strach się bać.

Offline srogin

« Odpowiedź #869 dnia: Pt, 16 Styczeń 2026, 13:06:59 »
Może kupowałbym nowego tytusa, gdyby to była autorska kontunuacja z dłuższymi fabułmi, jak np. w przypadku Kajkoszów - Kiełbus, Bednarczyk, Kur.
No ale wygląda to na próbę imitacji Chmielewskiego - dla mnie bez sensu, ale pewnie i tak sie to sprzzeda..