Autor Wątek: Tytus  (Przeczytany 155135 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nori

Odp: Tytus
« Odpowiedź #375 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 16:54:43 »
W sumie racja, ale z drugiej strony, co z polskiego komiksu może równać się takiej inicjatywie jak Tytusopedia? Kajko i Kokosza już dostaliśmy, Kajtek i Koko wychodzi w miarę regularnie, Baranowskiego jest zatrzęsienie albumów (choć tutaj nadal, brakuje wydań paru krótszych historii), Kleks nie jest darzony taką estymą, Wróblewski jest wydawany, Binio Bill wyszedł w przepięknym wydaniu...

Nie ma co ukrywać, to wydanie bazuje na nostalgii. I mimo że czytałem wszystkie te historie z Tytusem, to się skusiłem, bo po prostu to coś wyjątkowego.
« Ostatnia zmiana: Pn, 25 Wrzesień 2023, 16:56:19 wysłana przez nori »

Offline Enceladus

« Odpowiedź #376 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 16:58:39 »
Tytusopedia - kupię, jeśli będzie dostępna na np. Gildii.
He's A Jackass! Who Wrestles With Murderers Dressed Like Clowns And Throws Them In Prison, So They Can Break Out Of Prison And Then Murder More People!

Offline Itachi

« Odpowiedź #377 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 17:10:49 »
Hmmm, myślałem że to będzie jednak dostępniejsze dla zwykłego niedzielnego czytelnika komiksów. Te zakładki, pocztówki, mini plakaty mogli sobie darować w pierwszym progu. Cena już byłaby niższa. Slipcase wygląda minimalistycznie, klasy jednak nie można odmówić. Prezentuje się bardzo dobrze. Czasami mniej znaczy więcej. Czy zamówię? Raczej nie, może za kilka tygodni na gildii. Ogólnie średni czas wybrali na przedsprzedaż. Emefka za pasem, ja odpadam.

https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline parsom

« Odpowiedź #378 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 17:22:26 »
Nie jest tajna. Wstępną liczba stron jest określona na ponad 1000, a ostatecznej jeszcze nie ma, twórcy Tytusopedi cały czas jeszcze dopieszczają materiały, i cały czas coś dodają, więc albumy po prostu puchną.

Czyli jednak nie wiem, czy dostanę tomy po 334 strony, czy po 400 stron, czy może nawet po 500. I ile z tego będzie tytusowych, a ile pediowych. Jak mam wywalić 500+, to jednak wolałbym wiedzieć co dostanę w środku, a nie jakie "dodatki" dorzucą mi do przesyłki. Komuś w tym projekcie marketingowo przygrzało.

Offline Midar

« Odpowiedź #379 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 17:44:22 »
Cenowo, to się wydaje drogo, bo są trzy tomy od razu. Taki Pan Wtorek Popielcowy od SL kosztuje 150 PLN za 280 stron i format 240x320 mm i cena dla większości jest ok. Jeden tom Tytusopedii to 166 PLN za ponad 300 stron w formacie 350x250 mm + drobne (moim zdaniem zbędne) dodatki.
Do tego praca przy wydaniu wspomnianego Wtorka, czy innego frankona jest nieporównywalnie mniejsza, niż przy „mrówczej dłubaninie” w każdym z tomów Tytusopedii.

Offline starcek

« Odpowiedź #380 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 19:23:24 »
Porównajmy sobie jeszcze koszt produktów marszanda, gdzie jest zupełnie inny nakład pracy nad materiałem źródłowym, a format zbliżony, choć już nie objętość. I tak jak już napisano - nikt nie zmusza do kupowania.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Szekak

« Odpowiedź #381 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 19:32:44 »
Jak dla mnie za takie kobyły, tyle stron, i taki materiał to cena bardzo ok, żeby nie powiedzieć, że atrakcyjna. Fakt, cena jest duża sama w sobie, ale to 3 tomy w giga formacie na 1000 stron, to musi swoje kosztować. A dodatki fajne. Te kolorowanki, plany lekcji... gratka dla kolekcjonerów.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Leyek

« Odpowiedź #382 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 19:37:48 »
A dodatki fajne. Te kolorowanki, plany lekcji... gratka dla kolekcjonerów.

Niby tak, ale nie oszukujmy się nikt przecież nie będzie tego kolorował czy dał dzieciakom do uzupełnienia lekcji ;) Obejrzy się i rzuci na półkę/do pudła/teczki :) Dla mnie takie plany to mogłyby być częścią któregoś z tomów.

Choć pewnie wezmę ten próg z większą ilością dodatków bez slipa. Z najwyższych podobają mi się skarpety, ale koszulka to loteria rozmiarowa więc szkoda kasy na ryzyko.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #383 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 19:40:55 »
Niby tak, ale nie oszukujmy się nikt przecież nie będzie tego kolorował czy dał dzieciakom do uzupełnienia lekcji ;) Obejrzy się i rzuci na półkę/do pudła/teczki :) Dla mnie takie plany to mogłyby być częścią któregoś z tomów.

Ale po latach to te wszystkie pierdółki są najbardziej pożądanymi artefaktami przez kolekcjonerów. Wiem co mówię, bo znam takiego jednego ananasa i wiem jak go cieszą wyszperane na aukcjach naklejeczki, pocztóweczki czy okładki na zeszyty z bohaterami komiksowymi :)

Offline nori

« Odpowiedź #384 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 19:46:22 »
Ja tylko dodam, że parę osób nad tym pracowało chyba nawet ponad rok, bo zaczęli jeszcze w poprzednim...

Offline Leyek

« Odpowiedź #385 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 20:06:20 »
Ale po latach to te wszystkie pierdółki są najbardziej pożądanymi artefaktami przez kolekcjonerów. Wiem co mówię, bo znam takiego jednego ananasa i wiem jak go cieszą wyszperane na aukcjach naklejeczki, pocztóweczki czy okładki na zeszyty z bohaterami komiksowymi :)

Ja to wszystko wiem. Ale i tak uważam, że to jest chore ;) Tak jak i dziesiątki wariantów okładek, pseudolimitowane nakłady i inne sposoby wyciągania kasy. Oryginalne plansze, rysunki, jakieś robocze szkice/notatki to rozumiem i uważam za super dodatki reszta to nie oszukujmy się, ale "barachło" do obejrzenia i zapomnienia.

I żeby nie było też się nieraz skuszę i kupię edycję z dodatkami :)

Offline Dalthon

« Odpowiedź #386 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 20:17:17 »
wydaja ok 1000zł miesięcznie na komiksy, ( lub więcej) i też wydaje mi się że ten produkt wg minie jest za drogi...

Cytując klasyka: zmień pracę, weź kredyt ;)

ilość bezsensownych dodatków, specjalna strona internetowa, wileki marketing na fb. to wszystko kosztuje i za to... właśnie musimy zapłacić

Po przedsprzedaży będzie można kupić SAME albumy - ale wtedy pewnie co innego będzie za drogie - czyż nie? ;) A o kosztach "specjalnej strony internetowej" i "wielkim marketingu na fb" to żeś popłynął ze HEJ! :D

i ja dlatego postanowiłem nie wspierać takiej inicjatywy. bo wydaje mi się że jak taka forma sprzedaży sie przyjmie, to...

... to co? a niby co ma się TAK sprzedawać? ilość niewydanych rzeczy z PRL kurczy się z miesiąca na miesiąc.

Przy Komiksie Polskim A. Ruska też był płacz "kto to kupi panie!?!?!". I jakoś wszystko się sprzedało (a sama książka warta każdej wydanej złotówki) a stron miało niecałe 700 przy cenie 500 PLN.

W sklepie przy ladzie też marudzisz że flaszka na szczurach za droga?

Offline Kadet

« Odpowiedź #387 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 20:25:53 »
Czy dobrze zrozumiałem, że kiedy albumy trafią do regularnej sprzedaży, to kupno trzech albumów bez żadnych dodatków wcale nie będzie korzystniejsze cenowo niż kupno najskromniejszego zestawu w przedsprzedaży z dodatkami? Zasadniczo interesują mnie same komiksy i chętnie zrezygnowałbym z dodatków, żeby zbić cenę, ale jeśli same albumy wcale nie wyjdą taniej, to może jednak wezmę ten najniższy pakiet...
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Online PabloWu

« Odpowiedź #388 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 20:52:57 »
Ja to wszystko wiem. Ale i tak uważam, że to jest chore ;) Tak jak i dziesiątki wariantów okładek, pseudolimitowane nakłady i inne sposoby wyciągania kasy. Oryginalne plansze, rysunki, jakieś robocze szkice/notatki to rozumiem i uważam za super dodatki reszta to nie oszukujmy się, ale "barachło" do obejrzenia i zapomnienia.

I żeby nie było też się nieraz skuszę i kupię edycję z dodatkami :)

Chore, nie chore nikt nikogo do niczego nie zmusza.
Szanuję każdą zajawkę ,w tym przypadku cieszę się że nie jestem kolekcjonerem a tylko pospolitym czytaczem komiksów i mi wystarczą te Tytusy które mam, także powodzenia i niech Wam się dobrze noszą skarpetki.

Offline misiokles

« Odpowiedź #389 dnia: Pn, 25 Wrzesień 2023, 21:37:44 »
Zasadniczo interesują mnie same komiksy i chętnie zrezygnowałbym z dodatków, żeby zbić cenę, ale jeśli same albumy wcale nie wyjdą taniej, to może jednak wezmę ten najniższy pakiet...
Pytanie jak to będzie z antologią w hołdzie Baranowskiemu....