Autor Wątek: Tytus  (Przeczytany 154904 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline greg0

Odp: Tytus
« Odpowiedź #255 dnia: Pt, 19 Maj 2023, 09:00:25 »
brałbym

Ważne żeby narzekać...

eLKa87

• Gość
« Odpowiedź #256 dnia: Pt, 19 Maj 2023, 12:04:27 »
Kiedyś kupiłem limitowaną grafikę (nie plakat), ale to z zagranicy.
Tam twórcy się postarali - świetny papier, wybrzuszenia, jakieś specjalne farby, druk imitujący ręczną grafikę (widać pociągnięcia pędzelka z tuszem). Do tego podpis autora...
W takie coś można iść. Szkoda, że twórcy plakatów z Tytusem nie poszli w tym kierunku.

Swoją drogą - mamy rocznicę. Sporo wydań pamiątkowych się zapowiada (Zeszyty Komiksowe zapowiedziały numer poświęcony Papciowi), ma wyjść wznowienie pasków gazetowych. Co chwilę się słyszy o nowych pomysłach. Jest coś na co szczególnie czekacie?

Online parsom

« Odpowiedź #257 dnia: Pt, 19 Maj 2023, 12:25:36 »
Ja na porządne wydanie ksiąg, z dodatkami i w ogóle. Ale chyba się nie doczekam.

Offline Dalthon

« Odpowiedź #258 dnia: Pt, 19 Maj 2023, 15:04:02 »
Ja na porządne wydanie ksiąg, z dodatkami i w ogóle. Ale chyba się nie doczekam.
Marne szanse, skoro MIĘSIĄCAMI pracowali wspólnie z Prószyńskim nad kilkoma plakatami. Na taki projekt to by potrzebowali lata jak nie dekady :(

Offline Pinto

« Odpowiedź #259 dnia: Pt, 19 Maj 2023, 15:33:59 »
Może się czepiam ale kilka miesięcy poświęcić na kilka plakatów to...
Może się czepiam, ale miło byłoby widzieć link do źródła.

Offline Dalthon

« Odpowiedź #260 dnia: Pt, 19 Maj 2023, 15:40:12 »
Może się czepiam, ale miło byłoby widzieć link do źródła.

Zamiast się czepiać, czytaj ze zrozumieniem :P

Sprawdź całą kolekcję Tytusa, Romka i A’Tomka na naszej stronie:
https://www.fineartprints.pl/tytusromekiatomek/

Offline Pinto

« Odpowiedź #261 dnia: Pt, 19 Maj 2023, 16:10:03 »
Serio? Zapodajesz linka z cytatu, jako źródło tego cytatu? I kto tu czyta ze zrozumieniem?

Online parsom

« Odpowiedź #262 dnia: Pt, 19 Maj 2023, 17:44:45 »
Zapodajesz linka z cytatu, jako źródło tego cytatu?

Eeeee?

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #263 dnia: Pt, 19 Maj 2023, 18:48:16 »
Tu jest oryginalny oryginał:

https://www.facebook.com/FineArtPrints.shop/posts/pfbid0o3T5iNY4BKCpGV967ZPy4wJawrfN4PB4gjFano6LyoXkYApfrMnAVREDnpizYdDvl?__cft__[0]=AZUAKX2ksDvx2rhnCBpFPD6A4JaFaAGkp7r9o0SlJp366wc7yB8qQlXwh4IOtpstsAJPyVy36r_v1BQacvU-_M97xB3FTAC0eVvodcFOVOnPXtcD608Y3Hbft8YvmzxrZVj-9F4AD0pi9FNQ1ejmpBgFXzWlIAGrw7Y2fY14kzRPON6H0cfNhmNFAcPJgdFJ-tZq2odabAPC3dTNtPkIYU37&__tn__=%2CO%2CP-R

Widać było od razu po grafice numerów, że to twarzoksiążka. Wklejasz w google i jest.

EDIT
Te fejsbukowe linki to jakiś dramat
« Ostatnia zmiana: Pt, 19 Maj 2023, 18:54:48 wysłana przez Rodrigues »
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Kadet

« Odpowiedź #264 dnia: So, 20 Maj 2023, 15:29:52 »
Tak mi przyszło do głowy - wybrać 31 polskich rysowników i każdy niech narysuje jakąś scenę z jednej z ksiąg Tytusa :) Można zrobić z tego album i/albo serię plakatów.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Karol W.

« Odpowiedź #265 dnia: Wt, 23 Maj 2023, 20:51:02 »
Tak mi przyszło do głowy - wybrać 31 polskich rysowników i każdy niech narysuje jakąś scenę z jednej z ksiąg Tytusa :) Można zrobić z tego album i/albo serię plakatów.

Pomysł fajny. Parę osób realizuje teraz taką inicjatywę poświęconą Baranowskiemu. Ciekaw jestem jak to wyjdzie. Tytus pewnie prędzej czy później też się doczeka podobnej publikacji.
Myślę, że w tym roku może być ku temu dobry impuls - rocznica Papcia.
Karol Weber - scenarzysta komiksowy - https://karolweber.com/

Offline Dalthon

« Odpowiedź #266 dnia: Cz, 25 Maj 2023, 13:11:05 »
Tytus pewnie prędzej czy później też się doczeka podobnej publikacji.
Myślę, że w tym roku może być ku temu dobry impuls - rocznica Papcia.
Zapewne tak ale nie w tym roku - skoordynować kilkunastu twórców (którzy mają swoje życie, plany i zazwyczaj inną pracę) to zadanie dla kilku osób na więcej niż pół roku. Wiem o czym piszę ;)

Offline Mertusor

« Odpowiedź #267 dnia: So, 27 Maj 2023, 09:59:53 »
Przed chwilą na TVNie był wywiad z rodziną Papcia Chmiela.
Byli: córka, syn i wnuk (syn syna).
Wspominali między innymi o nowej książce "Papcio Chmiel udomowiony" oraz o trochę starszej "Wątek sławy" (dotyczącej bardziej losów córki).

Powtórki takich rzeczy można sobie chyba oglądać w necie, ale z tableta szukać mi niewygodnie.
Może ktoś inny wrzuci lineczka. :-)

Czyli to było na TVN w programie "Dzień Dobry TVN" , 27.05.2023, około 09:30.
Całkiem miło się oglądało, choć ja przełączyłem na to chyba w połowie.

Offline Karol W.

« Odpowiedź #268 dnia: Nd, 28 Maj 2023, 14:09:47 »
Zapewne tak ale nie w tym roku - skoordynować kilkunastu twórców (którzy mają swoje życie, plany i zazwyczaj inną pracę) to zadanie dla kilku osób na więcej niż pół roku. Wiem o czym piszę ;)

A tutaj to pełna zgoda. W tym roku nie ma co liczyć na takie wydanie.
Jedyne na co w tym roku można liczyć, to parę fanowskich wersji, jakieś plakaty (jest chyba w tym wątku wcześniej wymieniane), artykuły, wywiady, książki (Prószyński wydał). Ale to maks.
Zrobienie porządnego komiksu z określoną ilością stron, to zupełnie inny poziom :)
Karol Weber - scenarzysta komiksowy - https://karolweber.com/

Offline greg0

« Odpowiedź #269 dnia: Nd, 28 Maj 2023, 14:23:25 »
Jedyne na co w tym roku można liczyć, to parę fanowskich wersji, jakieś plakaty (jest chyba w tym wątku wcześniej wymieniane), artykuły, wywiady, książki (Prószyński wydał). Ale to maks.
A " Magiczna Księga" od Ongrysa ?

cyt. "👉 Zbierając materiały do "Tytusopedii" dokładnie przejrzeliśmy roczniki "Świata Młodych", "Naszej Ojczyzny", "Gilotyny", zbiorcze wydania Tytusa ("Księga Zero", "Księga 80-lecia", "Księga Remanent"). 👀 Zgromadziliśmy wszystkie zamieszczone tam komiksy i ilustracje, konsultowaliśmy się z wieloma miłośnikami i kolekcjonerami przygód Tytusa, sprawdzaliśmy wpisy i zdjęcia na stronie fb Tytusa (Tytus Romek i A'Tomek.pl)."

cyt. "Zalewacie nas pytaniami w komentarzach, więc podajemy pierwsze informacje na temat "Tytusopedii"! ⬇️
👉 W związku z tym, że niektóre komiksy w "Świecie Młodych" zajmowały całą stronę gazety, chcemy reprodukować je w powiększonym formacie. Będzie to rozmiar analogiczny do wydawanych przez wydawnictwo Prószyński Media albumów historycznych z serii „Z Tytusem przez historię”, czyli 355x250mm. 👌
👉 W "Tytusopedii" NIE pojawią się „książeczkowe” odcinki przygód Tytusa, Romka i A'Tomka, czyli te, które w tej samej formie zostały wydane później w poszczególnych księgach. ❌
👉 Pojawią się natomiast WSZYSTKIE inne komiksy o przygodach TRiA, które w księgach się nie pojawiły. ✔️
Mamy nadzieję, że powyższe informacje choć trochę zaspokoiły Waszą ciekawość! Pamiętajcie, że urodziny Papcia Chmiela już w czerwcu - szykujemy z tej okazji małą niespodziankę..."

https://www.facebook.com/ongrys/?locale=pl_PL
https://www.facebook.com/Tytusopedia?locale=pl_PL
« Ostatnia zmiana: Nd, 28 Maj 2023, 14:32:22 wysłana przez greg0 »
Ważne żeby narzekać...