Autor Wątek: Tytus  (Przeczytany 155210 razy)

Offline Dalthon

Odp: Tytus
« Odpowiedź #240 dnia: Śr, 17 Maj 2023, 18:27:01 »
Z wielką radością możemy zaprezentować Wam efekt naszych wielomiesięcznych prac! 🤩
W czerwcu tego roku obchodzimy 100. rocznicę urodzin Papcia Chmiela - niezapomnianego twórcy kultowych komiksów "Tytus, Romek i A'Tomek". Z tej okazji przygotowaliśmy serię kolekcjonerskich plakatów z ilustracjami mistrza. Projekt powstawał przy współpracy z wydawnictwem Prószyński i S-ka (Prószyński i S-ka), dla którego tworzył Henryk Jerzy Chmielewski. Plakaty bazują na oryginalnych ilustracjach, które ukazywały się w komiksach "Tytus, Romek i A’Tomek" w latach 1957-2015.
Każdy plakat wydany jest w formie kolekcjonerskiej - w ramach jednego motywu powstaje tylko 2️⃣5️⃣0️⃣ egzemplarzy! Plakaty w limitowanej edycji posiadają hologram z unikalnym numerem z kolekcji.
Tym projektem wspieramy również Stowarzyszenie Pamięci Papcia Chmiela (Stowarzyszenie Pamięci Papcia Chmiela), które dba o upamiętnienie artysty i jego twórczości. Do archiwum Stowarzyszenia trafią plakaty z unikatowym numerem 1️⃣0️⃣0️⃣ oraz przekazujemy część kolekcji na licytację, która wspomoże budowę pomnika wannolotu 🙌 Znajdziecie nas  również na wystawie przy okazji obchodów rocznicy, które odbędą się niebawem w Krakowie.
Sprawdź całą kolekcję Tytusa, Romka i A’Tomka na naszej stronie:
https://www.fineartprints.pl/tytusromekiatomek/
Powitaj Tytusa, Romka i A’Tomka w całkiem nowej odsłonie.

Może się czepiam ale kilka miesięcy poświęcić na kilka plakatów to...

Niby fajnie że jest możliwość nabycia drogą kupna plakatu z Tytusem ale jak na 100 rocznicę urodzin Papcia, to trochę słabo że TYLKO to :(

Offline starcek

« Odpowiedź #241 dnia: Śr, 17 Maj 2023, 18:49:06 »
Prószyński kiedyś sprzedawał plakaty z autografem Papcia, ale był tylko jeden wzór.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Leyek

« Odpowiedź #242 dnia: Śr, 17 Maj 2023, 20:13:34 »
Podziękuję za kawałek zadrukowanego papieru wart max. 15 zł za 2,5 stówy.
Jeszcze jakby część z tego trafiała do żyjącego artysty, a nie jakichś cfaniaczków.

Dużo lepiej wesprzeć współczesnych polskich twórców kupując ich komiksy czy zamawiając u nich rysunek/blanka.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #243 dnia: Śr, 17 Maj 2023, 20:24:07 »
Z punktu widzenie estetycznego nie jest tragicznie. Cenowo tak sobie. Niech bedzie limited, ale kilka wzorów unlimited za normany hajs też by się przydało.

One again, estetycznie nieźle, ale jak dla mnie za mało wzorów bez napisów. Nawet większość z tych prezentowanych bez napisów byłaby o niebo lepsza i naprawdę nadawała się na ścianę.

No i chciałbym zobaczyć detal jednak, po patrząc np na Rozalię, mam przeczucie że to mocny trace.
Kolor w tych bardziej retro jednak też postarałbym się zrobić trochę retro. 

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #244 dnia: Śr, 17 Maj 2023, 20:35:09 »
Jak dla mnie są bardzo przyzwoite, choć bez efektu wow. Ale kupować nie zamierzam, bo jak mam wolne miejsce na ścianie to wolę je na półkę przeznaczyć ;)

Offline Kadet

« Odpowiedź #245 dnia: Śr, 17 Maj 2023, 20:40:19 »
Pomyślałem sobie, że to nawet ciekawa sprawa, ale jakoś wśród tych motywów nie widzę żadnego, który by mnie urzekł na tyle, by wyłożyć na to kasę. A cena też wysoka - nawet wliczając ramę i oprawę, musimy chyba założyć, że to limitowana edycja ma podbijać koszt.
« Ostatnia zmiana: Śr, 17 Maj 2023, 20:43:12 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

eLKa87

• Gość
« Odpowiedź #246 dnia: Śr, 17 Maj 2023, 21:01:09 »
Może się czepiam ale kilka miesięcy poświęcić na kilka plakatów to...

Niby fajnie że jest możliwość nabycia drogą kupna plakatu z Tytusem ale jak na 100 rocznicę urodzin Papcia, to trochę słabo że TYLKO to :(

Też bym się tego czepiał  :P
Może parę miesięcy trwały ustalenia co i za ile ;) Poza tym, to wzięcie paru prac Papcia i zlecenie druku, nic więcej. Ja odpuszczę tę przyjemność. Dla mnie to trochę nabijanie kasy bazując na sentymencie do postaci.

Offline Leyek

« Odpowiedź #247 dnia: Śr, 17 Maj 2023, 21:48:41 »
A cena też wysoka - nawet wliczając ramę i oprawę,

Jak wliczając? Rama to 150 zł extra, czyli razem 400 :)

Offline Kadet

« Odpowiedź #248 dnia: Śr, 17 Maj 2023, 22:13:16 »
Aaaa-ha. No cóż. No tak. No proszę. Hm, hm.

Jakiś czas temu oprawiałem sobie rysunek na ścianę u ramiarza, profesjonalisty, i on wziął za to koło stówy. Tak że ten. Nie jestem chyba w targecie tej inicjatywy :) Ale życzę pomysłodawcom powodzenia - może jak im dobrze pójdzie, to zgodnie z sugestią Bendera wypuszczą też jakieś nielimitowane printy w normalnych cenach. W "Tytusie" jest sporo kadrów, które nadawałyby się na ścianę :)
« Ostatnia zmiana: Śr, 17 Maj 2023, 22:20:28 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline starcek

« Odpowiedź #249 dnia: Śr, 17 Maj 2023, 23:12:08 »
Powodzenia życzę pomysłodawcom, ale podzielam zdanie Leyka. Lepiej wspierać żyjących artystów, tyle że nie widzę w tym żadnego cwaniakowania. Ot, kopiowanie rozwiązań z bardziej rozwiniętych rynków.
Swoją drogą, to już prędzej bym kupił wydruk od Leśniaka, który właśnie puszcza w świat wydruki z Fungae. Innych plansz nie będzie, bo komiks powstał cyfrowo.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #250 dnia: Śr, 17 Maj 2023, 23:24:43 »
Oczywiście. Ale i z tego powodu bardziej to wyglada jak masowy druk ze skepu z pop-plakatami, niż coś unikalnego. Zabrakło odrobiny finezji żeby usprawiedliwić koncept limitowanej edycji.

Offline PJP

« Odpowiedź #251 dnia: Cz, 18 Maj 2023, 07:39:52 »
Przyłączę się do dyskusji ;) Mógłbym kupić, ale nie widzę w tym niczego nadzwyczajnego, czy jak mawiał klasyk - ekskluzywnego. A można było dodać publikację okolicznościową, folder nawet czy inne gadżety, bądź co bądź to ważna rocznica. Zauważyłem, że coraz częściej wciska się fanom różne rzeczy nawet specjalnie nie dbając o pozory. Co więcej, jakakolwiek krytyka skutkuje podejściem na jeża, syndromem oblężonej twierdzy i szukaniem  wroga.
« Ostatnia zmiana: Cz, 18 Maj 2023, 07:42:22 wysłana przez PJP »

Offline kenji

« Odpowiedź #252 dnia: Cz, 18 Maj 2023, 09:02:22 »
Dla mnie inicjatywa zacna. 250 zł za plakat który nie jest wydrukowany na byle jakim ploterze lub po prostu offsetowo. Jest to bardzo dobry druk pigmentowy na specjalistycznym papierze. Plakaty są limitowane i sygnowane... wydaje mi się że jest to atrakcyjna cena wzg jakości produktu.

Inna sprawa czy plakat się podoba czy nie:)
Ja zastanawiam się nad kupnem i powieszeniem w pracy.
wybór będzie pomiędzy :
-wypierz Tytusa
-disco lancet
- jak narysować Tytusa

reszta całkowicie mi nie podchodzi.

za to jestem pod wrażeniem prac Rocha Urbaniaka. Myśle, że też skusze się na jakąś prace tego artysty

Offline Spiff

« Odpowiedź #253 dnia: Cz, 18 Maj 2023, 20:25:09 »
Dla mnie inicjatywa zacna. 250 zł za plakat który nie jest wydrukowany na byle jakim ploterze lub po prostu offsetowo. Jest to bardzo dobry druk pigmentowy na specjalistycznym papierze. Plakaty są limitowane i sygnowane... wydaje mi się że jest to atrakcyjna cena wzg jakości produktu.
Żaden tam specjalistyczny papier i  druk pigmentowy mnie nie zadawala.
Ja chcę plakat wydrukowany na papierze na którym były drukowane oryginalne książeczki i żeby farba też była taka jak za czasów pierwszych Tytusów.
Papier ma żółknąć a farba płowieć [?] tak jak w oryginalnych księgach.
I niech tam niczego nie domywalowywują .
Inaczej nie kupię.
Nie daję emotki  ;) bo piszę na serio.

- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline starcek

« Odpowiedź #254 dnia: Cz, 18 Maj 2023, 22:33:10 »
I żeby był do kupienia w Składnicy Harcerskiej...