Autor Wątek: Tytus  (Przeczytany 155023 razy)

Offline starcek

Odp: Tytus
« Odpowiedź #210 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 12:33:42 »
Jeśli to będzie kolejna monografia Ruska, tym razem o Tytusie w Świecie Młodych, to mój entuzjazm ostygnie. Czekamy..
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Leyek

« Odpowiedź #211 dnia: Nd, 16 Kwiecień 2023, 16:04:28 »

DATA WYDANIA: 25.05.2023

Papcio Chmiel jest mentalnym ojcem kilku pokoleń Polaków zaczytanych w przygodach Tytusa, Romka i A’Tomka. Stał się dobrem narodowym, bohaterem zbiorowej wyobraźni, wychowawcą i naczelnym humorystą kraju.
Dzięki wspomnieniom jego dzieci, Monique i Artura, poznajemy Papcia Chmiela jako ojca, człowieka, obywatela codzienności. Także w tej życiowej roli był niezwykły, co łączyło się z fajerwerkami, ale też uczyło obrony swojej inności w grupie rówieśników.
Domową codzienność zamieniał im w świat zabawy i działania wyobraźni. Jednocześnie zajmująco uczył historii, przyrody, radzenia sobie z trudnościami. Często jednak taty brakowało. Znikał w pracowni. Nie chodził na wywiadówki, nie wysłuchiwał młodzieńczych zwierzeń, nie doradzał, gdy Monique i Artur szukali swoich miejsc w życiu.
Monique została artystką, Artur – inżynierem. Ich wybory odzwierciedlają złożoną osobowość taty. Bywają krytyczni wobec niego, ale przede wszystkim szczerzy, są niezwykle mu wdzięczni i dumni z niego. Stworzyli razem barwne trio. O tym, co przeżyli podczas tej wspólnej wędrówki przez dziesięciolecia, opowiada ta książeczka.
Poznajcie Papcia Chmiela w kapciach i na kanapie.

https://www.proszynski.pl/product/papcio-chmiel-udomowiony

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #212 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 12:41:23 »
🚨 TYTUSOPEDIA 🚨
Kochani, nie zamierzamy trzymać Was dłużej w niepewności! W zeszłym tygodniu pokazaliśmy tu fragmenty rysunku Papcia Chmiela - dziś możemy oficjalnie powiedzieć, że szykujemy dla Was coś wyjątkowego! ❤️
👉 "Tytusopedia" to publikacja zbierająca WSZYSTKIE odcinki "Tytusa, Romka i A'Tomka" ze Świata Młodych i nie tylko - również te, które nie znalazły się w "Księdze zero" i "Księdze 80-lecia"! 🔥🔥🔥
👉 Koniecznie zajrzyjcie na oficjalny profil publikacji - Tytusopedia. Zostawcie lajka, bo właśnie tam będą pojawiać się wszystkie newsy dotyczące "Tytusopedii"! 👍 A mamy w zanadrzu kilka niespodzianek!

https://www.facebook.com/Tytusopedia

Offline deFranco

« Odpowiedź #213 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 14:41:16 »

;) ;)
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline Spiff

« Odpowiedź #214 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 15:21:19 »

WSZYSTKIE odcinki "Tytusa, Romka i A'Tomka" ze Świata Młodych i nie tylko - również te, które nie znalazły się w "Księdze zero" i "Księdze 80-lecia"!

- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline Castiglione

« Odpowiedź #215 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 17:35:12 »
To może przy okazji spadną ceny "Ksiegi Zero" i "80-lecia", bo cały czas żałuję, że lata temu się tego pozbyłem.

Offline starcek

« Odpowiedź #216 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 17:43:21 »
Jeśli Ongrys zrobi format podobny do Witka Sprytka, większy od tego nieporozumienia z Egmontu, to jest to bardziej niż pewne.

A potem jakiś integral Jonki, Jonka i Kleksa... Ale to byłoby już zbyt piękne.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #217 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 18:36:16 »
A potem jakiś integral Jonki, Jonka i Kleksa... Ale to byłoby już zbyt piękne.

Kołodziejczak dawał do zrozumienia na którymś filmie, że coś takiego będzie w Egmoncie. Tzn. ja tak to odebrałem, na wprost nie powiedział. Ale to było coś w stylu - "pytacie też o integral JJ&K, chciałem tylko powiedzieć, że w 2024 jest 50-ta rocznica powstania serii".
« Ostatnia zmiana: Pn, 17 Kwiecień 2023, 18:40:43 wysłana przez ukaszm84 »

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #218 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 18:39:06 »
Ja tak obstawiam, że na za rok na komiksową Warszawę takie coś będzie. Bo obecnie mamy około 2640 tomów KŚK, więc przy tempie trzystu kilkudziesięciu rocznie, to tom 3000 wychodzi mniej więcej za nieco ponad rok.

Offline Dalthon

« Odpowiedź #219 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 19:03:38 »
"pytacie też o integral JJ&K, chciałem tylko powiedzieć, że w 2024 jest 50-ta rocznica powstania serii".

Jak ma być to takiej jakości jak Tytus na 80 urodziny Papcia - to lepiej niech tego nie wydają. Poza tym kto im to zrobi? Gdyby nie ekipa z naplasterki to integrale K&K były by tak 'udane' jak czarno-białe Tytusy.

Inna sprawa że TK jakby nie patrzeć w Egmoncie już nie ma ;)

Online misiokles

« Odpowiedź #220 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 19:05:54 »
Jak ma być to takiej jakości jak Tytus na 80 urodziny Papcia - to lepiej niech tego nie wydają. Poza tym kto im to zrobi? Gdyby nie ekipa z naplasterki to integrale K&K były by tak 'udane' jak czarno-białe Tytusy.

A kto zrobił Ongrysowi kolekcjonerki Baranowskiego? Czy ostatnio Toshiro?

Offline Mruk

« Odpowiedź #221 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 20:31:57 »
A kto zrobił Ongrysowi kolekcjonerki Baranowskiego? Czy ostatnio Toshiro?

Dalthonowi chodziło o Egmont i JJ&K.

Online misiokles

« Odpowiedź #222 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 21:12:40 »
Wiem, chodziło mi o to, że w Polsce jest coraz więcej osób, umiejących to zrobić dobrze (nie tylko ekipa na-plasterki) - wystarczy, że Egmont podpisze z nimi umowę.

Offline starcek

« Odpowiedź #223 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 21:25:24 »
No chyba, że się okaże, że Pani od Excela jest niczym Chytra Baba z Image. :-)

Skoro Ongrys wydawał ostatnio Szarlotę, to wolałbym żeby tak pozostało. Marzenia, marzenia.

Offline greg0

« Odpowiedź #224 dnia: Pn, 17 Kwiecień 2023, 21:34:01 »
Wiem, chodziło mi o to, że w Polsce jest coraz więcej osób, umiejących to zrobić dobrze (nie tylko ekipa na-plasterki) - wystarczy, że Egmont podpisze z nimi umowę.
wystarczy, że Egmont Ongrys podpisze z nimi umowę.

Edit:
może lepiej przenieść tutaj: https://forum.komikspec.pl/komiksy-polskie/komiksy-szarloty-pawel/
« Ostatnia zmiana: Pn, 17 Kwiecień 2023, 21:45:48 wysłana przez greg0 »
Ważne żeby narzekać...