Autor Wątek: Sytuacja polskiego komiksu  (Przeczytany 87723 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline turucorp

Odp: Sytuacja polskiego komiksu
« Odpowiedź #285 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 15:25:06 »
No właśnie widziałem, że na tym profilu to już tylko same tęcze (czy raczej ich oskrobane z jednego koloru podróby), miłość własna w duchu "Spustu" Joe Matta i niedogoleni bosmani głaskający się po kroczach. Cieszę się, że także w tej kwestii jesteśmy ze sobą zgodni.

Cwaniakujesz, ale OK.
Facet masowo kradnie bez oporów cudze profile lub robi fejkowe podróbki, chyba już nikt nie ogarnia na jaką skalę to się odbywa.
Do tego prowadzi kilka stron "patriotycznych" na FB, które, jak rozumiem nikomu na prawej stronie komiksowa nie przeszkadzają?
Cudne są, takie z podawanie na tacy personaliów i namiarów na autorki i autorów zasługujących na zajebanie.
Godny przedstawiciel "prawej" strony.

Oooo, dowiaduję się, że moim ulubieńcem jest jakaś Sztuka Komiksu - w ogóle pierwsze słyszę. Idę obczaić ulubieńca.

Ooo, a gdzies Ciebie wspomniałem w tym kontekście?
BTW jak będziesz sprawdzał to możesz się zdziwić  :D
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #286 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 15:31:24 »
Misioklesie, dziękuję za bezcenną radę w zakresie teorii i praktyki czytelnictwa ;) Co prawda jest ona już nieco spóźniona; niemniej autentycznie doceniam. 

A co do "Mieszka" czy "Niezwyciężonego" to dwie lub trzy stokrotki na sparciałym, obżartym przez "nerwosolkowego" mola kożuchu przysłowiowej wiosny nie czynią. Po to właśnie wciągnięto te tytuły na listę by "robiły" za listki figowe tej inicjatywy.

Turucorpie, sam sprawdź i się przekonaj. Profil przepoczwarzył się w "oazę miłości i tolerancji" tęczowo rozumianej. Zapewniam Cię, że nawet Ty będziesz w szoku. Jak widać "niebłagany postęp" pożarł także Sztukę Komiksu.

Offline Pawel.M

« Odpowiedź #287 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 15:31:56 »
Misiokles
Czytałem. I właśnie z tym Brom mam problem. Kilka kadrów wrzuconych do neta było zachęcających, całość już nie. Nawet się nie umywa do Niezwyciężonego czy Mieszka I.

Turucorp
Pod postami moim i Nawimara piszesz per "wy" - w liczbie mnogiej. To do kogo się zwracałeś?

A Sztukę Komiksu obczaiłem - nawet zabawne, łagodne ironizowanie z lewaków. Czyli myślozbrodnia
« Ostatnia zmiana: Pn, 28 Wrzesień 2020, 15:35:58 wysłana przez Pawel.M »

Offline misiokles

« Odpowiedź #288 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 15:42:34 »
Czytałem. I właśnie z tym Brom mam problem. Kilka kadrów wrzuconych do neta było zachęcających, całość już nie. Nawet się nie umywa do Niezwyciężonego czy Mieszka I.
Więc sam widzisz - w zeszłym roku obrodziło polskimi komiksami z różnych półek i fakt ten jakoś odbił się w aktualnych nominacjach. Trzeba mieć naprawdę sporo złej woli by uznać to za akt promowania wiadomych środowisk. Brak nominacji dla których komiksów można uznać za karygodny?

A Sztukę Komiksu obczaiłem - nawet zabawne, łagodne ironizowanie z lewaków. Czyli myślozbrodnia
Strona ta dostała bana nie za łagodne ironizowanie, oj nie :)

Offline turucorp

« Odpowiedź #289 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 15:46:51 »
Turucorpie, sam sprawdź i się przekonaj. Profil przepoczwarzył się w "oazę miłości i tolerancji" tęczowo rozumianej. Zapewniam Cię, że nawet Ty będziesz w szoku. Jak widać "niebłagany postęp" pożarł także Sztukę Komiksu.

Nie wiem o czym do mnie mówisz :O
Profil "Sztuka komiksu" zmienił prowadzącego, kiedy jego założyciel osierocił swoje "dziecko" na skutek kilkukrotnych banów ze strony administracji FB.
Ktoś widocznie doszedł do wniosku, że szkoda marnować tak fajna nazwę i się nią legalnie zaopiekował, idąc w stronę tęczy.
A sam ojciec-założyciel powrócił na FB i tak jak już wspomniałem, zajął się pirackim przejmowaniem cudzych profili, podrabianiem innych i żarliwą agitacją na rzecz fizycznego zgładzenia osób zajmujących się komiksem, które mu nie podchodzą.

W kwestii komiksów nominowanych do Orient-manów chyba sobie podaruję zabieranie głosu, bo ilość obecnych tutaj, obiektywnych specjalistów mnie przytłacza i konfunduje.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #290 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 15:53:43 »
Turucorpie, ewidentnie mocno siedzisz w tym temacie. Ja z kolei widzę tam już tylko tęczę. Tylko taką na krańcach której można znaleźć już tylko garnek opróżniony przez łasych na dotacje aktywistów :)

Offline turucorp

« Odpowiedź #291 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 16:03:40 »
Turucorpie, ewidentnie mocno siedzisz w tym temacie. Ja z kolei widzę tam już tylko tęczę. Tylko taką na krańcach której można znaleźć już tylko garnek opróżniony przez łasych na dotacje aktywistów :)

Siedzę w temacie o tyle, że docierają do mnie informacje, również od autorów z prawej strony, że np. "ktoś" im ukradł fanpejdża, sytuacje, w których "ktoś" robi akcje typu "ta tęczowa komiksowa dziwka jest do zajebania" też raczej nie umykają mojej uwadze.
Po prostu czysty instynkt samozachowawczy, w Paryżu zabijają rysowników, wolę więc przynajmniej odrobinę się orientować, z której strony u nas rodzi się takie zagrożenie.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #292 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 16:10:06 »
Fortunnie u nas nie wpuszczono aż tylu specjalistów od zabijania rysowników jak w oświeconej Francji czy bezcennych Niemczech. Stąd póki co możesz spać i tworzyć spokojnie. Może nawet ONR wybroni Cię przed neobanderowcami (według schematu sprzed kilku lat w Przemyślu) i mimo wszystko sytuacja polskiego komiksu pozostanie na tyle stabilna, że pewni wydawcy nadal będą mogli sami sobie wręczać nagrody.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #293 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 16:15:57 »
Po prostu czysty instynkt samozachowawczy, w Paryżu zabijają rysowników, wolę więc przynajmniej odrobinę się orientować, z której strony u nas rodzi się takie zagrożenie.

Nie "zabijają", tylko raz zabili, 5 lat temu. I nie zrobili tego biali prawicowi bojówkarze.

Offline turucorp

« Odpowiedź #294 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 16:22:52 »
Fortunnie u nas nie wpuszczono aż tylu specjalistów od zabijania rysowników jak w oświeconej Francji czy bezcennych Niemczech. Stąd póki co możesz spać i tworzyć spokojnie. Może nawet ONR wybroni Cię przed neobanderowcami (według schematu sprzed kilku lat w Przemyślu) i mimo wszystko sytuacja polskiego komiksu pozostanie na tyle stabilna, że pewni wydawcy nadal będą mogli sami sobie wręczać nagrody.

Doceniam Twój optymizm, szczególnie, że aktualnie "donosy" na twórców komiksów są kierowane do środowisk "kibolskich" z Polski centralnej, których przedstawiciele nie mają oporów przed zabijaniem ludzi chociażby maczetami.
A za "obronę" ze strony ONR dziękuję, już mi nieraz "bokiem wyszła", a nawet glanem  ::)

Nie "zabijają", tylko raz zabili, 5 lat temu. I nie zrobili tego biali prawicowi bojówkarze.
Tam nie, tutaj, potencjalnie jest to coraz bardziej prawdopodobne. BTW druga akcja już tak nie wyszła, dwóch pracowników redakcji ChE dostało nożem przed redakcją a nie wewnątrz i zdaje się, że obaj przezyli.
« Ostatnia zmiana: Pn, 28 Wrzesień 2020, 16:27:25 wysłana przez turucorp »

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #295 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 16:34:24 »
Turucorp: "Tam nie, tutaj, potencjalnie jest to coraz bardziej prawdopodobne"

Aż mi się ten gość przypomniał  ;D

A przy okazji wizja Polski i jej mieszkańców w wykonaniu synalka jednego z notabli Agory co to ponoć rozpisał scenariusz "Hejtera". Oczywiście bezcenne :) Dobrze by było aby powstał o tym jakiś komiksik :)

Offline turucorp

« Odpowiedź #296 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 16:48:24 »
Turucorp: "Tam nie, tutaj, potencjalnie jest to coraz bardziej prawdopodobne"
Aż mi się ten gość przypomniał  ;D

Wiesz, akurat tak się składa, że znałem Bartka Niedzielskiego i zdążyłem zamienić kilka słów z Georgesem Wolinskim, więc średnio mnie bawią Twoje heheszki  ::)

Offline PJP

« Odpowiedź #297 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 16:59:49 »
No i po raz kolejny efektem tej dyskusji jest konstatacja, że nagrody to lipa i grajdołek ;)
Nadal dziwię się, że nikt nie wykorzystał tej sytuacji i nie wystartował ze swoją nagrodą - ale o tym już była dyskusja w innym wątku - proponowałem egmontowską.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #298 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 17:00:10 »
Turucorp - oczywiście można się długo i namiętnie licytować kto komu bardziej i czy ślad węglowy Marka Rosiaka był gorszy niż Rafała Gawła, który w swym męczeństwie musi opychać się teraz tłustymi sosami na norweskiej ziemi (nieszczęśnik...). Nie zmieni to faktu, że panikowanie w typie: "A u was to biją murzynów!" tylko dlatego, że więcej niż jedna osoba dostrzegła, że z nagrodami PSK jest coś bardzo nie tak nie zwiększy prestiżu tej nieszczególnie poważanej nagrody.

Offline turucorp

« Odpowiedź #299 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 17:11:31 »
Turucorp - oczywiście można się długo i namiętnie licytować kto komu bardziej i czy ślad węglowy Marka Rosiaka był gorszy niż Rafała Gawła, który w swym męczeństwie musi opychać się teraz tłustymi sosami na norweskiej ziemi (nieszczęśnik...). Nie zmieni to faktu, że panikowanie w typie: "A u was to biją murzynów!" tylko dlatego, że więcej niż jedna osoba dostrzegła, że z nagrodami PSK jest coś bardzo nie tak nie zwiększy prestiżu tej nieszczególnie poważanej nagrody.

Ja się z nikim nie licytuję, po prostu zauważam, że znajomość zarówno ofiar zamachów jak i osób, w stosunku do których padają obecnie konkretne pogróżki, powoduje, że mam odrobine inną optykę.
Podobnie zresztą w kwestii omawianych tutaj nagród, bo, przynajmniej teoretycznie byłem w jury, a nie mam nic wspólnego z żadnym spiskiem, PSK czy uwielbieniem dla jakiegoś wydawcy.
Ot tak, po prostu czytam te spiskowe opowieści z mchu i paproci i ręce mi opadają  ::)