Autor Wątek: Sytuacja polskiego komiksu  (Przeczytany 87997 razy)

Offline Hans

Odp: Sytuacja polskiego komiksu
« Odpowiedź #270 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 12:48:50 »
Przecież całe to PASK to jest kółeczko wzajemnej adoracji. Dziwię się, że jeszcze ktoś zwraca uwagę na te nagrody.

Przejrzałem poprzednie nominacje - po poście Kaprala i widzę, że poprzez nagrody kilka osób mocno promuje swoje wydawnictwa. To tak jakby Fundacja Kreska dawała tylko nominacje i nagrody dla: Kura, Fijała, Samojlika, Bednarczyka, Rybarczyka, Skrzydlewskiego, Janicza i oczywiście Kiełbusa.
Słabiutko to wygląda.

Offline turucorp

« Odpowiedź #271 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 12:59:55 »
Przejrzałem poprzednie nominacje

Poprzednie nominacje i głosowanie obywało się wśród PSK  ::)
Ja bardzo lubię teorie spiskowe, nawet tak odjechane jak kwestie zdobywania praw autorskich, ale tutaj już naprawdę grupowo odpływacie.
Żeby nie było, nie oddałem głosu, nie zdążyłem/nie miałem głowy, ale moje potencjalne nominacje nie pokrywały się z wynikami i nikt mnie nie namawiał do żadnych konkretnych tytułów, ani nie miał możliwości wpłynięcia na to na co zagłosuję  ::)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Pawel.M

« Odpowiedź #272 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 13:24:53 »
"lewicowe grupy komiksowe na facebooku"? :O
Widzę, że ten wątek coraz bardziej odpływa w kierunku płaskiej ziemi  ::)
Jestem wolnościowcem, uznaję Twoje prawo do negowania rzeczywistości.

Offline turucorp

« Odpowiedź #273 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 13:27:11 »
Jestem wolnościowcem, uznaję Twoje prawo do negowania rzeczywistości.

Byłoby łatwiej odnosić się do Twoich wypowiedzi tego typu, gdybyś podawał konkretne przykłady, zamiast udawać radio Erewań  ::)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Pawel.M

« Odpowiedź #274 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 13:55:36 »
Np. Komiksy Bez Granic - skrajnie lewicowa grupa, w której za nielewomyślność rozdają banany. Bo, jak wiadomo, skrajna lewica przywiązana jest do wolności poglądów - pod warunkiem, że są lewicowe i wolności słowa - lewicowego, oczywiście.
« Ostatnia zmiana: Pn, 28 Wrzesień 2020, 13:58:48 wysłana przez Pawel.M »

Offline turucorp

« Odpowiedź #275 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 14:06:06 »
Np. Komiksy Bez Granic - skrajnie lewicowa grupa, w której za nielewomyślność rozdają banany.

Primo, napisałeś o grupach, a teraz się okazuje, że prawdopodobnie jesteś w stanie podać tylko jedna taką grupę.
Secundo, patrzę na skład jury i średnio mi się to pokrywa z użytkownikami tej grupy.
Tertio, bany lecą tam za chamstwo i spamowanie, a nie za prawo- czy lewo-skrętność. To, że sporo osób o poglądach skrajnie prawicowych nie wie kiedy się zatrzymać "w dyskusji", nie świadczy o poglądach moderatorów tylko o osobach zbanowanych.

Offline Uluru

« Odpowiedź #276 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 14:14:08 »
Np. Komiksy Bez Granic - skrajnie lewicowa grupa, w której za nielewomyślność rozdają banany. Bo, jak wiadomo, skrajna lewica przywiązana jest do wolności poglądów - pod warunkiem, że są lewicowe i wolności słowa - lewicowego, oczywiście.

Wybacz ale według mnie nie masz racji w tym względzie, jestem na tej grupie już dosyć długi okres czasu i bany jeżeli już są rozdawane to naprawdę w sytuacji kiedy ktoś ewidentnie na to sobie zasłużył. Inna sprawa że jest na tej grupie kilku krzykaczy którzy poprzez hejt i flejm szukają poklasku innych i wydają się być pupilkami administracji, ale te kilka osób nie powoduje że powinieneś całą grupę wsadzać do jednego worka, a liczy ona w chwili obecnej 6735 osób.

Offline gashu

« Odpowiedź #277 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 14:23:57 »
Chłopaki, czekajcie z tą dyskusją... Lecę do Biedry po piwo i popcorn! :o

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #278 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 14:38:58 »
Turocorp - "Ja bardzo lubię teorie spiskowe (...)"

Podzielam Twoją aprobatę; tym bardziej, że jeśli przyjrzymy się historii człowieka to w gruncie rzeczy składa się ona w dużej mierze ze spisków. Tych które się nie udały (traktat w Radnot) i tych które się neistety powiodły (traktat trzech czarnych orłów). A że środowisko komiksowe to także część ludzkości (tyle że w mikroskali) to także i ono nie jest wolne od różnych grupek samouwielbienia itd. o czym już wielokrotnie w przeszłości była mowa. I Ok. Mi tam nie przeszkadza, że grupa wydawców (niezbyt zresztą liczna) funkcjonująca na marginesach rynku skrzykuje się by promować swój towar. Możliwe, że jest to jakiś pomysł na jego upchnięcie. Natomiast określanie tej formy gry marketingowej (swoją drogą zapewne nieprzesadnie skutecznej, bo kogo dziś w sumie obchodzą tego typu nagrody...) nagrodami Polskiego Stowarzyszenia Komiksu, która to nazwa może sugerować iż mamy do czynienia z szerszym gronem osób silących się na obiektywizm, nosi znamiona groteski. Zarówno tegoroczne nominacje jak i te z poprzednich lat są ściśle sprofilowane przez co faktycznie ma się wrażenie, że "(...) nieważne kto głosuje, ważne kto liczy głosy". Tylko proponowałbym zmienić nazwę stowarzyszenia z "Polskiego" na dajmy na to "Kultowo-Offowe" czy tam "Marginesowe". Bo tak w gruncie rzeczy prezentują się zarówno te nominacje jak same i nagrody.

Offline Pawel.M

« Odpowiedź #279 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 14:52:08 »
Tertio, bany lecą tam za chamstwo i spamowanie, a nie za prawo- czy lewo-skrętność. To, że sporo osób o poglądach skrajnie prawicowych nie wie kiedy się zatrzymać "w dyskusji", nie świadczy o poglądach moderatorów tylko o osobach zbanowanych.
Problem polega na tym, że dla lewaków co nie lewackie, to chamskie. Jeden lewak orzekł, że Murzyn obraża i choć Rada Języka Polskiego od tego się odcięła - wg lewaków obraża i już. Mówienie do Michała Michał też obraża, bo dziś niskie ciśnienie i Michał czuje się Małgosią :D

Uluru
Jeśli piszę o ideologi grupy, to mam na myśli administrację, bo to ona decyduje jakie treści mogą się pojawiać, a jakie nie.
« Ostatnia zmiana: Pn, 28 Wrzesień 2020, 15:00:53 wysłana przez Pawel.M »

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #280 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 14:57:43 »
Grupa KGBLT+ to faktycznie kolejne zjawisko w "naszej" przestrzeni komiksowej z gatunku tragikomicznych. Co prawda dawno już tam nie właziłem, ale pod wpływem tego co tu przeczytałem chyba znowu zacznę. Aż ciekaw jestem ku jakim pokrętnym formom owo ściernisko ewoluowało.

Offline turucorp

« Odpowiedź #281 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 15:08:42 »
Grupa KGBLT+ to faktycznie kolejne zjawisko w "naszej" przestrzeni komiksowej z gatunku tragikomicznych. Co prawda dawno już tam nie właziłem, ale pod wpływem tego co tu przeczytałem chyba znowu zacznę. Aż ciekaw jestem ku jakim pokrętnym formom owo ściernisko ewoluowało.
Patrząc na to, co wyczynia obecnie ten Wasz ulubieniec ze "Sztuki komiksu" to żadna domniemanie lewicowa grupa na FB nie jest w stanie tego przeskoczyć, nawet gdybyście spadli z krawędzi ziemi prosto na głowę tego żółwia, na którym płyniemy po wszechoceanie :(

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #282 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 15:14:09 »
No właśnie widziałem, że na tym profilu to już tylko same tęcze (czy raczej ich oskrobane z jednego koloru podróby), miłość własna w duchu "Spustu" Joe Matta i niedogoleni bosmani głaskający się po kroczach. Cieszę się, że także w tej kwestii jesteśmy ze sobą zgodni.

Offline Pawel.M

« Odpowiedź #283 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 15:21:58 »
Oooo, dowiaduję się, że moim ulubieńcem jest jakaś Sztuka Komiksu - w ogóle pierwsze słyszę. Idę obczaić ulubieńca.

Online misiokles

« Odpowiedź #284 dnia: Pn, 28 Wrzesień 2020, 15:22:45 »
I tym sposobem pogrzebaliście w odmętach spiskowych takie fajne nominowane komiksy jak Niezwyciężony (hard sf na podstawie książki Lema), Mieszko (komiks historyczno-kostiumowy opowiadający o młodości Mieszka I) czy Brom (komiks z gatunku urban fantasy) jako siorbanie penisa kółek wzajemnej adoracji.

A przecież wystarczyło te nominacje przeczytać.