Autor Wątek: Produkt - magazyn komiksowy  (Przeczytany 13227 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Produkt - magazyn komiksowy
« Odpowiedź #60 dnia: Pn, 15 Wrzesień 2025, 16:53:52 »
Na stronie KG ruszyły preordery wrześniowego pakietu (w tym nowego Produktu) - jest kilka wersji do wyboru (różne okładki - w zestawie i solo), w tym z limitowanymi dodatkami (torba, grafiki).

https://kultura.com.pl/kultura-gniewu/692-produkt-25-zestaw-all-in.html

Offline panAeL

« Odpowiedź #61 dnia: Wt, 16 Wrzesień 2025, 10:07:41 »
Śledziu chyba wspominał kiedyś, że w przypadku numeru #24 dzięki współpracy z CD Projekt, możliwa była wypłata wynagrodzenia dla autorów.
Chyba, że coś źle pamiętam, albo przekręcam...
Dobrze pamiętasz. Napisał też, że budżet od Redów pozwolił na wydanie numerów 24 ORAZ 25. Także ciąg dalszy stoi pod dużym znakiem zapytania.
Chciałbym by nastąpił :) Jestem ciut za młody, by ruszył mnie powrót Relaxu (a wojenki wokół niego jeszcze bardziej zniechęciły mnie do spróbowania). Ale o Produkcie mogę bez cienia przesady napisać, że mnie wychował, kształtując komiksowy gust. Numer 24 kupiłem w edycji ful eksluzif. 4 sztuki z dodatkami. Nie wiem po co :) 25 i ewentualne kolejne już raczej standardowo, po jednej sztuce, ale na pewno każdy wyląduje na półce.
« Ostatnia zmiana: Wt, 16 Wrzesień 2025, 10:11:33 wysłana przez panAeL »

« Odpowiedź #62 dnia: Śr, 17 Wrzesień 2025, 19:35:52 »
Premiera na MFK niezagrożona  ;)

Offline drop

« Odpowiedź #63 dnia: Pt, 26 Wrzesień 2025, 12:50:08 »
No i zgodnie z przewidywaniami okładki Karpowicz prawie się wyprzedały - jako pierwsze, na fejsbuku piszą, że zostało z 20 sztuk

Oczywiście mój pre-order przyszedł z obitym rogiem, zawsze wiatr w oczy

« Odpowiedź #64 dnia: Pt, 03 Październik 2025, 12:41:05 »
Dziś zapraszam do posłuchania zapisu nagrania ze spotkania produktowego, które odbyło się podczas MFKiG. Przepytywał Przemek Pawełek, a odpowiadali Sylwia Lou Kaźmierczak, Ania Krztoń, Krzysztof Nowak, Michał Śledziński, Marcin Łuczak i niżej podpisany.

« Odpowiedź #65 dnia: Cz, 23 Październik 2025, 10:26:25 »
Coś tutaj cicho, nikt jeszcze nie czytał nowego numeru?  :o

Offline starcek

« Odpowiedź #66 dnia: Cz, 23 Październik 2025, 12:15:01 »
Jest jak u klasyka "ciszej nad tą trumną". Ładne przekazanie pałeczki młodemu pokoleniu (na szczęście nie tylko takie komiksy są w numerze), tyle, że niestety młodzi nie dowożą do poziomu starej (o litości, jak ten czas przeleciał) gwardii. Mnie najbardziej urzekła i wciągnęła... publicystyka z tego numeru. Oczywiście można też powiedzieć, że jest to zupełnie inna jakość, ale skoro to Produkt, to ja na TAKĄ zmianę kursu się nie piszę.

Fajnie było, dobrze, że ćwierć setki osiągnięte, ale teraz można już opuścić kurtynę.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Online Popiel

« Odpowiedź #67 dnia: Cz, 23 Październik 2025, 12:39:24 »
Czytał, czytał.

Brakuje mi "głosu pokolenia" - jakkolwiek patetycznie to brzmi. #25 wygląda trochę jak kolejny katalog z nieodżałowanego konkursu MFK. Parę znakomitych historii, kilka takich sobie. Publicystyka - well, pisanie o "komiksie kobiecym" bez uwzględnienia Joanny Karpowicz to jak pisanie o włoskiej kuchni bez wspominki o makaronie.

Wiesz, bardzo cenię i kibicuję projektowi. Ale nie ma tu silnego głosu, czegoś wiodącego. Ot, zestaw nowelek. Lepszych, gorszych. Nie widzę siły, nie widzę potencjału. Za dużo polskich komiksów się ukazuje, żeby restauracja "Produktu" miała jakiś sens.

W 1999 te krótkie formy dawały dostęp do nieznanego. W 2025 są jak portfolio znanych już twórców.

Przeczytałem z przyjemnością. W głowie nie zostało nic. Pokolenie '99 już nie jara blantów na osiedlowych ławkach. Inne głosy, inne sprawy. Z którymi odnowiony "Produkt" niestety nie koresponduje.

Offline starcek

« Odpowiedź #68 dnia: Cz, 23 Październik 2025, 12:50:10 »
"Byli czasy, ale przeszli".
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

« Odpowiedź #69 dnia: Cz, 23 Październik 2025, 13:24:16 »
Dzięki, Panowie, za odpowiedzi i podzielenie się wrażeniami!

Mnie najbardziej urzekła i wciągnęła... publicystyka z tego numeru.

Jako autora materiałów do części publicystycznej, to mnie akurat cieszy ;D

Cytat: popiel
W 1999 te krótkie formy dawały dostęp do nieznanego. W 2025 są jak portfolio znanych już twórców.

Nie takie było, jak rozumiem, założenie tego numeru (Śledziu dobrał do wydania lubianych przez siebie komiksiarzy), ale akceptuję, że można było oczekiwać czego innego, bo i "Produkt" do czego innego przyzwyczaił.

A jednocześnie trudno byłoby chyba znów zaskoczyć jak w 1999 - bo i jak, szukając całkowicie nieznanych twórców jeszcze przed debiutem? Niełatwe zadanie, zwłaszcza, że dziś publikuje każdy i często dociera do czytelników różnymi kanałami (wydawcy, niezal, internet). No ale to pewnie rozkminka na inną okazję.

Offline panAeL

« Odpowiedź #70 dnia: Cz, 23 Październik 2025, 13:41:32 »
Pełna lektura numeru wciąż przede mną. Póki co szybciutko przeczytałem jedynie króciutki epizod Osiedla i następujący po nim komiks o Niewidzialnej Ręce (nie pamiętam autora, przepraszam!). Oba niezłe, chociaż bez szału. Jeśli reszta utrzyma poziom, będę zadowolony.

Ja z innym tematem, cofając się na chwilę do #24.

Wśród autorów zabrakło Ryszarda Dąbrowskiego. Co było powodem? Śledziu wspomniał o nim na dolnych paskach, ale w sposób, który niczego nie tłumaczył.

Offline starcek

« Odpowiedź #71 dnia: Cz, 23 Październik 2025, 14:03:22 »
Dzięki, Panowie, za odpowiedzi i podzielenie się wrażeniami!

Jako autora materiałów do części publicystycznej, to mnie akurat cieszy ;D

Ale tego potworka o komiksie żeńskim to raczej nie napisałeś. :-D

Online Leyek

« Odpowiedź #72 dnia: Cz, 23 Październik 2025, 14:46:25 »
Ale tego potworka o komiksie żeńskim to raczej nie napisałeś. :-D

To napisała koleżanka od nas z forum (przynajmniej kiedyś). Jak zobaczyłem nazwisko w zapowiedziach publicystyki to od razu wiedziałem jaki temat będzie wałkowany.

Offline starcek

« Odpowiedź #73 dnia: Cz, 23 Październik 2025, 15:41:23 »
Aaa, czyli jednak dobrze coś mi w głowie kołatało, że gdzieś się już zetknąłem z twórczynią. Niestety akurat ten jeden tekst bardzo odstawał od reszty. On pasuje do Zeszytów Komiksowych, gdzie chyba biorą ludzi z łapanki, bo pierwsze a ostatnie numery to przepaść jakościowa.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #74 dnia: So, 01 Listopad 2025, 11:55:13 »
Kamil "Kurt" Kochański z drugim albumem we Francji:

https://www.fnac.com/a21762547/Niko-Tackian-Le-Village

Tu jest link do większego kawałka na stronie wydawcy, ale u mnie ani na kompie ani w telefonie to jakoś nie hula:

https://www.editions-delcourt.fr/bd/preview/le-village