Autor Wątek: Krzysztof Gawronkiewicz / "Achtung Zelig"  (Przeczytany 1665 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Krzysztof Gawronkiewicz / "Achtung Zelig"
« dnia: Cz, 21 Listopad 2024, 11:45:49 »
Były klaun 🤡 na czele niemieckiego oddziału, Zelig - żydowski chłopiec o żabiej twarzy 🐸 - i jego ojciec (z równie nietypową głową), żołnierze armii ludowej w kocich przebraniach (porucznik Mruczek i kapral Miau), a to wszystko w onirycznej opowieści o Holokauście, absurdzie II Wielkiej Wojny i postpamięci. Niewiele ponad 50 stron, a wciąż (20 lat po premierze) jeden z najlepszych/najoryginalniejszych polskich komiksów.

Ukazało się nowe wydanie albumu "Achtung Zelig!", więc może warto porozmawiać o tym, jak ten komiks trzyma się po latach i czy wydanie w kolorze się sprawdza ;)

Przy okazji zachęcam do posłuchania nagrania ze spotkania z Krzysztofem Gawronkiewiczem, które miałem przyjemność prowadzić w księgarni Fankomiks.
YouTube: Spotify: https://open.spotify.com/episode/5FNn3KlxhOGmaHBFrMRHuz?si=yeE2B0veRmux15iymoS4Pg

Offline Nawimar III

Odp: Krzysztof Gawronkiewicz / "Achtung Zelig"
« Odpowiedź #1 dnia: Cz, 21 Listopad 2024, 16:27:39 »
Warstwa plastyczna niezmiennie świetna, fabuła nijaka i bezzasadnie przeceniania ("Czytałem Mausa i też coś takiego wysmażę"). Niemniej rozmowa z autorem wspominanej oprawy plastycznej na pewno jak zawsze warta odsłuchania.

Offline Death

« Odpowiedź #2 dnia: So, 23 Listopad 2024, 10:43:04 »
Bardzo fajnie, że Gawronkiewicz jest w połowie drugiego tomu Powstania, ale gorzej że ta połowa zajęła mu kilka lat, więc ciekawe ile zajmie druga połowa. :D
Chcą też wydać komiks Tabula Rasa, bo ten akurat istnieje już w całości. Chyba nigdy nie wydano wszystkiego, nawet w odcinkach w magazynach, ale nie jestem ekspertem. Mam jakieś fragmenty w magazynach i tym dużym albumie pt. Krzesło w piekle. Jeszcze przydałaby się Burza. Nie wiem czy kiedyś dawno temu nie zapowiadano trzeciego tomu Mikropolis. W każdym razie na ten moment zapowiedzi to Powstanie 2 i Tabula Rasa.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #3 dnia: So, 23 Listopad 2024, 12:46:32 »
Mikropolis też mógłby ktoś wznowić w całości.
Batman returns
his books to the library

« Odpowiedź #4 dnia: Pt, 29 Listopad 2024, 12:11:37 »
Jeszcze przydałaby się Burza.

Burzy na pewno nie będzie, Krzysztof mówił, że to zamknięty temat, którego nie chce ruszać, skoro Maćka Parowskiego już nie ma wśród nas.

Offline Blind

« Odpowiedź #5 dnia: Cz, 12 Grudzień 2024, 23:35:43 »
Powiadają, że wojna się nie zmienia. Naiwni. Widać, że nie czytali "Achtung Zelig" autorstwa Krzysztofa Gawronkiewicza i Krystiana Rosenberga.

To doprawdy niezwykła opowieść. Pierwszy raz czytelnicy mogli się z nią zapoznać na łamach magazynu AQQ w 1993 roku. Jak to musiało się wydać surrealistyczne dla młodych czytelników! Nie dziwi mnie, że wielu po tych trzydziestu latach, wciąż pamięta ten komiks. Ciężko go będzie wyrzucić z pamięci. Powiem więcej - nawet bym tego nie chciał! Wizja użyta przez autorow przypomina dawne baśnie, gdzie bajkowy pejzaż, służył za tło brutalnych działań bohaterów. Pod przykrywką zwierzęcych postaci oraz zabawnych dialogów ofiar z katem, kryje się piekło wojny oraz holokaustu. Humor jest iście wisielczy, a wszechobecnie panująca mgła, potęguje uczucie tajemniczości i obcowania z czymś nierzeczywistym. Nie chcę psuć Wam zabawy w odkrywanie kolejnych antropomorfizacji wykorzystanych przez autorów. Najbardziej chciałbym wyróżnić klimat tego dzieła. Absurd łączy się z realizmem, groteska wylewa się z każdej ze stron.

Graficznie komiks wzbudza równie wielki zachwyt. Plansze są pełne szczegółów, a ich podziwianie zajmie Wam sporo czasu. Nie widziałem piękniejszego polskiego komiksu. Rysunki są hipnotyzujące, wzbudzają niepokój oraz potęgują wrażenia z lektury.

MOJA OCENA 8️⃣.5️⃣/🔟
Piszę recenzje komiksów na INSTAGRAMIE

https://instagram.com/marcin.blind?igshid=NzZlODBkYWE4Ng==