Autor Wątek: Klasycy polskiego komiksu  (Przeczytany 53996 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Łazur

Odp: Klasycy polskiego komiksu
« Odpowiedź #135 dnia: Pt, 30 Styczeń 2026, 19:06:04 »
Odnośnie do Raczkiewicza, to czy kojarzycie temat jego wspólnego komiksu z Grzegorzem Januszem? W 2021 roku na spotkaniu z tym drugim wyszło, że razem pracowali nad historią Wyspa Potworów. Pisałem o tym u siebie na fb i teraz czytając powyższe olśniło mnie, że od lat nic o tej sprawie nie słyszałem:

"WYSPA POTWORÓW" (Grzegorz Janusz, Tadeusz Raczkiewicz)

Podczas sobotniego emefkowego spotkania z wybitnym scenarzystą Grzegorzem Januszem (prowadzenie: Szymon Holcman) pojawiła się informacja o jego nadchodzącym komiksie ze zmarłym już kultowym twórcą Tadeuszem Raczkiewiczem. Na kilka miesięcy przed śmiercią rysownika twórcy postanowili razem podziałać komiksowo czego efektem jest/będzie pierwszy tom z dwutomowej pulpowej historii pt WYSPA POTWORÓW. Co ciekawe scenarzysta dopiero w jakiś czas po odejściu rysownika dowiedział się, że temu udało się stworzyć plansze do jego scenariusza (szkic i tusz).

Całość będzie liczyć klasyczne 48 stron i będzie wydana przez Ongrys. Z tego co zostało powiedziane na spotkaniu prowadzone są obecnie poszukiwania kolorysyty, który zajmie się powstałym już materiałem. Data wydania póki co nieznana.

FB: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1531756497173915&set=pb.100062319077642.-2207520000&type=3
All Comics Are Beautiful

Offline Spiff

Odp: Klasycy polskiego komiksu
« Odpowiedź #136 dnia: So, 31 Styczeń 2026, 13:01:09 »
Czy tam będzie cały KiF tak jak w tej edycji z 2011?
Wydawca udzielił obszernych informacji na temat zawartości planowanego wydania zbiorczego.
Jest tego ze 200 stron w PDF-ie. Wyślę Ci na priva.  :D 
« Ostatnia zmiana: So, 31 Styczeń 2026, 13:48:55 wysłana przez Spiff »
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?