Autor Wątek: Kajko i Kokosz  (Przeczytany 256591 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline turucorp

Odp: Kajko i Kokosz
« Odpowiedź #285 dnia: So, 16 Maj 2020, 21:01:25 »
Nie "filozuj", tylko dawaj tę definicję ze słownika PWN, bo robisz z gęby cholewę :D

Poczekam aż ci słoma z butów przestanie wypadać, a zdaje się, że to jeszcze długo potrwa  ::)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #286 dnia: So, 16 Maj 2020, 21:24:39 »
Turucorp mnie zje za porównywanie komiksu do filmu ale moje intuicyjne rozumienie serii pokrywa się z wikipedyjnymi definicjami rodzajów serialów telewizyjnych, zacytuję:

Serial właściwy – produkcja przedstawiająca dzieje wybranej grupy bohaterów w ramach rozwijającej się chronologicznie, z odcinka na odcinek akcji

Seria – produkcja z tymi samymi bohaterami, ale z indywidualną fabułą każdego odcinka

Tu mamy nietypowy przykład Funky'ego, który zamierzony jako seria pojedynczych odcinków przerodził się w serial właściwy (wg powyższej definicji)

Komiks to nie film, nieco inną definicją w praktyce posługują się tutaj:

http://alejakomiksu.com/serie/
https://egmont.pl/serie

Aczkolwiek Egmont moim zdaniem nieco miesza pojęcie serii komiksowej i serii wydawniczej ("Mistrzowie Komiksu" nie są serią komiksową a właśnie wydawniczą.)
« Ostatnia zmiana: So, 16 Maj 2020, 21:29:09 wysłana przez NuoLab »

Offline R~Q

« Odpowiedź #287 dnia: So, 16 Maj 2020, 21:44:17 »
Nie sądziłem, że na tym forum jest jeszcze ktoś, kto nie ma kaprala w ignorowanych.

Offline turucorp

« Odpowiedź #288 dnia: So, 16 Maj 2020, 21:47:05 »
Turucorp mnie zje za porównywanie komiksu do filmu ale moje intuicyjne rozumienie serii pokrywa się z wikipedyjnymi definicjami rodzajów serialów telewizyjnych, zacytuję:

Serial właściwy – produkcja przedstawiająca dzieje wybranej grupy bohaterów w ramach rozwijającej się chronologicznie, z odcinka na odcinek akcji

Seria – produkcja z tymi samymi bohaterami, ale z indywidualną fabułą każdego odcinka

Tu mamy nietypowy przykład Funky'ego, który zamierzony jako seria pojedynczych odcinków przerodził się w serial właściwy (wg powyższej definicji)

Komiks to nie film, nieco inną definicją w praktyce posługują się tutaj:

http://alejakomiksu.com/serie/
https://egmont.pl/serie

Aczkolwiek Egmont moim zdaniem nieco miesza pojęcie serii komiksowej i serii wydawniczej ("Mistrzowie Komiksu" nie są serią komiksową a właśnie wydawniczą.)

Ale dlaczego zaraz „zjem”?  :-[
Normalnie dyskutujemy, starając się wypracować jakiś konsensus.
Określenie „serial właściwy” do mnie nie trafia, chociaż rozumiem o co ci chodzi.
Seria a serial to dwa różne (znaczeniowo) określenia, „komiksy z serii” nie określa ich formy, a jedynie sygnaturę/szyld pod którym się pojawiają (KiK, Funky, Mikropolis, Likwidator itp.), „komiksowy serial”, to, przynajmniej dla mnie, ujednolicona forma publikacji, w gazetowych odcinkach, w zeszytach czy albumach. To, że czasami te określenia się dublują niczego nie zmienia.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #289 dnia: So, 16 Maj 2020, 21:52:05 »
Turu, i co z tą wymyśloną przez Ciebie definicją z PWN-u? Poznamy ja w końcu, czy dalej będziesz się wykręcał sianem (z moich butów).

Offline turucorp

« Odpowiedź #290 dnia: So, 16 Maj 2020, 22:02:15 »
Nie sądziłem, że na tym forum jest jeszcze ktoś, kto nie ma kaprala w ignorowanych.

Po co go ignorować, on i tak dyskutuje już właściwie sam ze sobą i doskonale się bawi.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #291 dnia: So, 16 Maj 2020, 22:03:09 »
Ale dlaczego zaraz „zjem”?  :-[
Normalnie dyskutujemy, starając się wypracować jakiś konsensus.
Określenie „serial właściwy” do mnie nie trafia, chociaż rozumiem o co ci chodzi.
Seria a serial to dwa różne (znaczeniowo) określenia, „komiksy z serii” nie określa ich formy, a jedynie sygnaturę/szyld pod którym się pojawiają (KiK, Funky, Mikropolis, Likwidator itp.), „komiksowy serial”, to, przynajmniej dla mnie, ujednolicona forma publikacji, w gazetowych odcinkach, w zeszytach czy albumach. To, że czasami te określenia się dublują niczego nie zmienia.

Ale Egmont nie posługuje się formułą "komiksy z serii" a właśnie "serie komiksowe":

Na rynku istnieje wiele rodzajów komiksów – tradycyjne zeszyty komiksowe, wydania zbiorcze, powieści graficzne. Sklep Internetowy Egmont.pl zaszeregował wybrane komiksy w poręczne kategorie, dzięki którym ulubione serie komiksowe łatwo będzie odnaleźć. Na naszych wirtualnych półkach znajdują się komiksy dla dzieci, młodzieży i dorosłych. Cykle kultowych „historii obrazkowych” jak przygody dzielnych Galów w komiksach „Asteriks” czy słowiańskich wojów w serii „Kajko i Kokosz” Janusza Christy. Czekają tu także „Przygody Tintina”, który, jak wiadomo, zjeździł cały świat. Szczególnie zwracamy Państwa uwagę na cykl komiksów „Gigant poleca” – Kaczor Donald był pierwszym komiksem, który opublikowaliśmy w Polsce. W Sklepie Internetowym Egmont.pl znajdziecie również serie komiksowe dla młodzieży – epickie losy „Thorgala”, ale też bogatą ofertę klasycznych i nowych historii Marvela lub DC Comics.

Nie sądze żeby ktokolwiek znalazł definicję "serii komiksowej" wg Polskie Normy albo ISO ale tak na chłopski rozum to zjawiska takie jak komiksy w odcinkach (np w Relaxie) czy paski drukowane w gazetach mają już własne określenia - właśnie "komiksy w odcinkach" i "paski komiksowe".

Offline keram2

« Odpowiedź #292 dnia: So, 16 Maj 2020, 22:04:03 »

Błędne podejście.
Bywały sprawy w których kompletnie nie zgadzałem się z Kapralem, ale czasem wg mnie miał rację, to samo z Turu - czasem popierałem jego wypowiedzi, a czasem byłem przeciw.
W tym przypadku zdecydowanie bliżej mi do Kaprala.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #293 dnia: So, 16 Maj 2020, 22:15:55 »
Po co go ignorować, on i tak dyskutuje już właściwie sam ze sobą i doskonale się bawi.

Wręcz przeciwnie. Dyskutuję z głupotami, które wygadujesz:

Tym razem kłócisz się ze słownikiem PWN (rozumiem, że nie istnieje dla Ciebie coś takiego jak autorytet, ale może nie przesadzaj, jakieś zasady trzeba mieć, a nie tylko kwasy)

Pytam po raz n-ty: gdzie ta definicja ze słownika PWN? Gdzie ten Twój autorytet?

Offline turucorp

« Odpowiedź #294 dnia: So, 16 Maj 2020, 22:18:15 »
Ale Egmont nie posługuje się formułą "komiksy z serii" a właśnie "serie komiksowe"... Nie sądze żeby ktokolwiek znalazł definicję "serii komiksowej" wg Polskie Normy albo ISO ale tak na chłopski rozum to zjawiska takie jak komiksy w odcinkach (np w Relaxie) czy paski drukowane w gazetach mają już własne określenia - właśnie "komiksy w odcinkach" i "paski komiksowe".

Czyli np. „Koncert Kaprala” (meh, sorry, przypadkiem mi się nasunęło), będzie czym? (przepraszam, ale Egmont to jeszcze gorszy punkt odniesienia niż bzdury, które ja wypisuję  :-\ )

Błędne podejście.
Bywały sprawy w których kompletnie nie zgadzałem się z Kapralem, ale czasem wg mnie miał rację, to samo z Turu - czasem popierałem jego wypowiedzi, a czasem byłem przeciw.
W tym przypadku zdecydowanie bliżej mi do Kaprala.

Spoko, każdemu jego „przyprawianie gęby”.

Gdzie ten Twój autorytet?

Mój co? Nie wiem co ci się w głowie lęgnie (i chyba nie chcę wiedzieć), ale staram się unikać osób, które mówią o sobie w liczbie mnogiej.

« Ostatnia zmiana: So, 16 Maj 2020, 22:20:35 wysłana przez turucorp »

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #295 dnia: So, 16 Maj 2020, 22:22:28 »
Turu, kończ już tę farsę. Poprzednim razem myk z nieistniejącym słownikiem PWN zastosowałeś wmawiając nam, że komiks autorski to komiks jednego autora. I tak samo jak dziś, nigdy tej zmyślonej definicji nie pokazałeś.

Słownik PWN ci nie wystarczy?

Wańka-wstańka to mało powiedziane :D

Offline turucorp

« Odpowiedź #296 dnia: So, 16 Maj 2020, 22:30:37 »
wmawiając nam
„ W przypadku osobowości wielorakiej stosuje się terapię z użyciem hipnozy, której celem jest otworzenie stanu emocjonalnego z czasu traumatycznego przeżycia. ”

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #297 dnia: So, 16 Maj 2020, 22:35:29 »
Chyba nie zauważyłeś, że w tej dyskusji, oprócz Ciebie i mnie, bierze udział jeszcze parę osób, a czyta ją około 10. Tak że pozostanę przy liczbie mnogiej, bo pajaca robisz z siebie publicznie.

Offline turucorp

« Odpowiedź #298 dnia: So, 16 Maj 2020, 22:48:01 »
Chyba nie zauważyłeś, że w tej dyskusji, oprócz Ciebie i mnie, bierze udział jeszcze parę osób, a czyta ją około 10. Tak że pozostanę przy liczbie mnogiej, bo pajaca robisz z siebie publicznie.

Ależ pozostańcie Kapralu, pozostańcie, nikt Wam tu przecież nie będzie ograniczał wolności wypowiedzi, nawet kiedy ktoś zwraca się do Was bezpośrednio i w liczbie pojedynczej, a Wy odpowiadacie bucerą i liczbą mnogą.
Zapytałbym czy to tajne zebranie o reprezentowaniu reszty użytkowników forum, zorganizowaliście samodzielnie, czy w jakimś szerszym gronie, ale się powstrzymam. Po co to drążyć :(

A pajac jak wiadomo ma gębę, więc wszystko się zgadza.

Offline wilk

« Odpowiedź #299 dnia: Nd, 17 Maj 2020, 09:20:50 »
Problem z nazewnictwem może też wynikać z tego, że komiks w Polsce nie dorobił się, jak mi się wydaje, własnej siatki pojęciowej w tym zakresie. Serie i seriale to pojęcia raczej filmowo-telewizyjne. Natomiast w literaturze funkcjonuje "cykl literacki". W ten sposób np. na portalu lubimyczytać ujmowane są też komiksy. Seriami w takim przypadku są np. Mistrzowie Komiksu, Krótkie Gatki itp.

Pytanie teraz które z tych nazw się bardziej przyjmą wśród komiksiarzy. Wydaje mi się, że pojęcie "serii" jest już dosyć mocno zakorzenione. Z drugiej strony np. Jerzy Szyłak używa konsekwentnie (a przynajmniej tak było dopóki udzielał się na forum Gildii) w odniesieniu do komiksu pojęcia serialu w znaczeniu przytoczonym przez NuoLaba. Przynajmniej takie wrażenie odnosiłem.