Autor Wątek: Kajko i Kokosz  (Przeczytany 256271 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Takesh

Odp: Kajko i Kokosz
« Odpowiedź #1350 dnia: Śr, 01 Październik 2025, 18:37:42 »
Ja już czekam. Dawaj!  8)

Offline Pestak

« Odpowiedź #1351 dnia: Śr, 01 Październik 2025, 18:52:13 »
Ile hajsu mi za to proponujesz? Możesz złożyć się na wynagrodzenia razem z Kadetem:)

Offline komiks

« Odpowiedź #1352 dnia: Śr, 01 Październik 2025, 19:05:04 »
@Pestak może na początek daj próbkę swojej twórczości, zwykle tak to działa. Nikt w ciemno nie zawrze umowy, Twoje deklaracje, że zrobisz "lepszą" grafikę niż oficjalna, nie mają żadnej mocy, bo co to znaczy w sztuce "lepsza" to jest subiektywne. Dajesz!
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online michał81

« Odpowiedź #1353 dnia: Śr, 01 Październik 2025, 19:48:41 »
Mimo, że jestem amatorem to uważam, że jestem nie tylko w stanie  zrobić taką grafikę, ale jestem w stanie stworzyć lepszą.
Jak na razie to tylko o tym ciągle piszesz. Jakoś wątpię abyś był w stanie zrobić coś lepszego.

Offline Pestak

« Odpowiedź #1354 dnia: Śr, 01 Październik 2025, 19:57:27 »
Nie mam teraz czasu żeby coś tworzyć (tym bardziej za friko). Mam tutaj pod ręką tylko taki rysunek stworzony gdy miałem jakieś 12-13 lat (więc teraz mój warsztat jest nieco lepszy). Nie do końca pamiętam, ale to chyba Punisher przerysowany z jakiegoś komiksu. Skoro to dałem radę naśladować to raczej dałbym radę też naśladować tę podróbkę pana Christy a nawet stworzyć coś lepszego.

« Ostatnia zmiana: Śr, 01 Październik 2025, 20:03:10 wysłana przez Pestak »

Offline komiks

« Odpowiedź #1355 dnia: Śr, 01 Październik 2025, 20:18:46 »
Raczej nie byłbyś wstanie naśladować prac Christy, bo to całkowicie inny rodzaj rysunku, mniej ekspresyjny, trzeba mieć wyrobioną rękę i oko, a jeśli nie rysowałeś przez te wszystkie lata, to Twój poziom może być obecnie nawet niższy, niż przed laty.

Offline Pestak

« Odpowiedź #1356 dnia: Śr, 01 Październik 2025, 20:27:35 »
1. Coś tam rysowałem jeszcze później choć faktycznie nie tyle co bym chciał. Nie mialem
na to czasu.
2. Kajka i Kokosza oraz Kajtka i Koka też rysowałem za młodu. Tworzyłem kontynuację ich przygód na długo przed tym jak wpadł na taki pomysł Egmont :) Niestety te prace się nie zachowały :(
3. Nic nie napisałem o tym że byłbym w stanie naśladować mistrza. To dla mnie za wysokie progi. Napisałem tylko że byłbym w stanie  stworzyć coś nieco lepszego niż ta pani od okładki gry.

Offline komiks

« Odpowiedź #1357 dnia: Śr, 01 Październik 2025, 21:16:59 »
No ale autorka okładki gry planszowej, naśladuje styl Christy.
Czyli zaczynasz się wycofywać rakiem, tak sądziłem.
Zamykam temat ;)

Offline Pestak

« Odpowiedź #1358 dnia: Śr, 01 Październik 2025, 22:00:52 »
No ale autorka okładki gry planszowej, naśladuje styl Christy.

chciałaby:) ale dla niej to też chyba za wysokie progi. po prostu posłużyła się jego postaciami, ale Christy to nie przypomina.

Offline komiks

« Odpowiedź #1359 dnia: So, 04 Październik 2025, 16:48:13 »

Offline Pestak

« Odpowiedź #1360 dnia: So, 11 Październik 2025, 14:25:47 »
Przeczytałem ostatnio nowe egmontowe wydanie  I tom Asterixa (łącznie z wszystkimi dodatkami) i znowu dochodzę do wniosku, że to Janusz Christa był pierwszy.
Bo cóż mamy w tym pierwszym tomie? Na pewno nie mamy tu jeszcze przygód Asterixa i Obelixa. Ten drugi pełni tutaj ewidentnie epizodyczną rolę - jest jedynie pionkiem.

Głównymi bohaterami są tutaj  Asterix i Panoramix, a więc para - młody narwaniec i stary mędrzec.
Komiks zaczął ukazywać się w odcinkach w 1959 roku (pierwsza zajawka ukazala we wrześniu 1959 r.)

Tymczasem w naszym kraju wcześniej, bo w okresie 25.12.1958 - 31.07.1959 w Wieczorze Wybrzeża ukazała się pierwsza wspólna przygoda Kajtka i Profesora Kosmosika („Profesor Kosmosik i Marsjanie”).

Mamy tutaj ten sam schemat czyli młody narwaniec i stary mędrzec.
Co więcej w historii tej Profesor Kosmosik tworzy napój, który daje Kajtkowi na pewien czas nadludzkie moce.

Mało tego, mamy w tej historii postać, która tak jak Obelix, dźwiga na swoich plecach ogromne głazy.

To ja po raz kolejny pytam się - kto tu od kogo zrzynał? ;)

Dla tych którzy chcą sprawdzić powyższe odsyłam do albumu egmontu : Kajtek i Koko. Poszukiwany Zyg-zag.

Swoją drogą ciekawe czy ten album będzie jeszcze wznowiony. W tytułowej historii Kajtek wypowiada się w sposób mało politycznie poprawny, a wiadomo że dzisiaj nie wypada żartować z naszych czarnych braci.

« Ostatnia zmiana: So, 11 Październik 2025, 14:27:24 wysłana przez Pestak »