Przeczytałem ostatnio nowe egmontowe wydanie I tom Asterixa (łącznie z wszystkimi dodatkami) i znowu dochodzę do wniosku, że to Janusz Christa był pierwszy.
Bo cóż mamy w tym pierwszym tomie? Na pewno nie mamy tu jeszcze przygód Asterixa i Obelixa. Ten drugi pełni tutaj ewidentnie epizodyczną rolę - jest jedynie pionkiem.
Głównymi bohaterami są tutaj Asterix i Panoramix, a więc para - młody narwaniec i stary mędrzec.
Komiks zaczął ukazywać się w odcinkach w 1959 roku (pierwsza zajawka ukazala we wrześniu 1959 r.)
Tymczasem w naszym kraju wcześniej, bo w okresie 25.12.1958 - 31.07.1959 w Wieczorze Wybrzeża ukazała się pierwsza wspólna przygoda Kajtka i Profesora Kosmosika („Profesor Kosmosik i Marsjanie”).
Mamy tutaj ten sam schemat czyli młody narwaniec i stary mędrzec.
Co więcej w historii tej Profesor Kosmosik tworzy napój, który daje Kajtkowi na pewien czas nadludzkie moce.

Mało tego, mamy w tej historii postać, która tak jak Obelix, dźwiga na swoich plecach ogromne głazy.

To ja po raz kolejny pytam się - kto tu od kogo zrzynał?

Dla tych którzy chcą sprawdzić powyższe odsyłam do albumu egmontu : Kajtek i Koko. Poszukiwany Zyg-zag.
Swoją drogą ciekawe czy ten album będzie jeszcze wznowiony. W tytułowej historii Kajtek wypowiada się w sposób mało politycznie poprawny, a wiadomo że dzisiaj nie wypada żartować z naszych czarnych braci.