Autor Wątek: Kajko i Kokosz  (Przeczytany 256411 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline celtic

Odp: Kajko i Kokosz
« Odpowiedź #1200 dnia: So, 20 Lipiec 2024, 21:51:56 »
Gonzales - miażdży, chciałbym żeby cały album był od niego.
« Ostatnia zmiana: So, 20 Lipiec 2024, 22:01:29 wysłana przez celtic »
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1201 dnia: So, 20 Lipiec 2024, 22:34:38 »
to może niech jakaś dobra dusza wrzuci te świetne strony, bo te pokazane kilka stron temu (mnie) nie zachęciły

Offline michał81

« Odpowiedź #1202 dnia: So, 20 Lipiec 2024, 23:22:58 »
@freshmaker to może niech wszystkie strony od razu wrzucą. Wtedy za damo przeczytasz całość i będziesz mógł narzekać do woli. Super rozwiązanie.

Naprawdę ten album nie kosztuje jakiś mega kosmicznych pieniędzy. Niektórzy to już trochę przeginają.

Offline PJP

« Odpowiedź #1203 dnia: So, 20 Lipiec 2024, 23:55:23 »
Po przeczytaniu stwierdziłem, że każdy autor coś wnosi i byłoby fajnie, gdyby wykorzystano to w dalszych przygodach. Przykłady? Śledziński robi dobre tła i fajnie bawi się światłem, od Skupniewicza wziąłbym mroczne kolory, od Rybarczyka żeńskie twarze, od Skrzydlewskiego miny zwierzaków, od Kmiołka seksowne pozy Lubawy ;) od Kopcia detale wnętrza, od Budziejewskiego kadrowanie, od Falkowskiej zbliżenia, od Spionka ruch itd. itp.

Offline Katharinka

« Odpowiedź #1204 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 17:44:43 »
Świetna inicjatywa, oby było więcej takich.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #1205 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 20:31:11 »
Swoją drogą to forma wydania daje widoki na pojawienie się kolejnego tomu Złotej Kolekcji. Chociaż ja akurat bym spasował mając miękkie wydania nowych przygód.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1206 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 20:43:58 »
no niestety oficjalnych przykładowych stron nie ma. te które widziałem tutaj i na fb np szlapy wogole mnie nie przekonują.

Offline komiks

« Odpowiedź #1207 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 21:37:11 »
Zaraz ktoś zrobi video z prezentacji, po co ta panika.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #1208 dnia: Nd, 21 Lipiec 2024, 22:24:06 »
no niestety oficjalnych przykładowych stron nie ma. te które widziałem tutaj i na fb np szlapy wogole mnie nie przekonują.

To chyba widziałeś wystarczająco dużo. To nie jest album dla Ciebie. Po co dalej drążyć temat? :)
Tu masz jeszcze planszę Agi Świętek:
https://www.instagram.com/p/C9o074Tuo2d/?igsh=NXFsajgyZm96MXp5
« Ostatnia zmiana: Nd, 21 Lipiec 2024, 22:26:43 wysłana przez Jaszczu »

Offline Brvk

« Odpowiedź #1209 dnia: Pn, 22 Lipiec 2024, 17:53:08 »
Ciekawy projekt, ale wyłącznie kolekcjonerski.

Styl niektórych rysowników fajnie wpisuje się w formułę oryginału i pasuje do komediowego gatunku, nawet jeśli efekt końcowy w ogóle nie przypomina Christy. Są też plansze absolutnie nie pasujące do takiej opowieści, co w przypadku tego przedsięwzięcia również jest wartością.

Miłym dodatkiem jest zamieszczona na końcu galeria przerysowanych okładek innych albumów serii KiK.

Generalnie każdy zainteresowany, wiedząc na czym polega charakter tego jubileuszowego albumu i znając nazwiska zaproszonych artystów, już przed zakupem może odpowiedzieć sobie na pytanie, czy i z jakiego powodu chce kupić tę Szkołę latnania.

Offline 79ers

« Odpowiedź #1210 dnia: Pn, 22 Lipiec 2024, 20:21:11 »
Jedyne zastrzeżenie do tej inicjatywy, to podobnie jak w przypadku Powrotu Milusia, odczucie, że tego nie stworzył Christa. Nowe przygody dodatkowo są trochę niepotrzebnie "unowocześniane". Nieco podobne wrażenie odnoszę w przypadku Thorgala po tomie 17tym. W obydwu przypadkach ciekawość+przystępna cena wygrywa z argumentami przeciw. Próżno oczekiwać od komiksiarza rozsądku.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1211 dnia: Wt, 23 Lipiec 2024, 02:00:19 »
Jedyne zastrzeżenie do tej inicjatywy, to podobnie jak w przypadku Powrotu Milusia, odczucie, że tego nie stworzył Christa.
Ciekawych rzeczy można się tutaj dowiedzieć :O
Skoro nie Christa, to kto stworzył scenariusz i zaprojektował wszystkie plansze?
Nazwisko tego ancymona w takim razie poproszę.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline GoNzO

« Odpowiedź #1212 dnia: Wt, 23 Lipiec 2024, 09:58:57 »
Katalog komiksowy: https://comicgang.com.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #1213 dnia: Wt, 23 Lipiec 2024, 21:06:40 »
Nowe przygody dodatkowo są trochę niepotrzebnie "unowocześniane".

Mnie to też nie pasuje, ale Christa gdyby nie przestał rysować K&K to też by "unowocześniał". Najwyższa Komnata Kontroli, klubogospody, komentator sportowy, prognozy pogody itp. to przecież żywcem było brane z ówczesnej współczesności.

Ja uznałem, że jednak ten tom nie jest godny reprezentacyjnego regału na który stoi creme de la creme mojej kolekcji :)

Online nori

« Odpowiedź #1214 dnia: Śr, 24 Lipiec 2024, 23:39:24 »
Wreszcie i do mnie dotarła "Szkoła Latania" w nowej aranżacji, przejrzałem, i cóż, mam mocno mieszane uczucia. Bezsprzecznie jest to bardzo ciekawy projekt, jak dla mnie, jego największym plusem jest szeroki przegląd polskich rysowników. A muszę przyznać, że niektóre plansze na tyle mnie zaintrygowały, że zacząłem szukać, co też dany artysta jeszcze stworzył. Oczywiście jeżeli chodzi o tych, których wcześniej nie znałem, a jednak nie orientuję się aż tak dobrze we współczesnym polskim komiksie. I to traktuję jako największą zaletę tego wydania.

Parę plansz to po prostu praktycznie przerysowane plansze Christy w stylu danego rysownika, i niestety, sporo wypada jednak słabo. Oczywiście chodzi mi o subiektywne odczucia, tak samo dotyczy to twórczości danego twórcy. To co dla mnie jawi się jako koszmarek, dla kogoś innego może być arcydziełem i vice versa. Najbardziej zaintrygowały mnie plansze, gdzie dany twórca wniósł coś więcej, czy to zmieniając kompozycje, stosując inne kadrowanie, czy nadając większej dynamiki wydarzeniom przedstawionym na rysunkach.

Ogólnie, według mnie album jak najbardziej wart poznania, i ewidentnie nadający się do bardziej oglądania niż czytania. Czyta się zresztą go bardzo słabo, jednak nagromadzenie różnorodnych styli wpływa na płynność narracji. Ale nie o czytanie tutaj chodzi, tym bardziej, że pewnie sporo osób "Szkołę Latania" zna na pamięć. Projekt jak najbardziej udany, ale wystarczy zaserwowanie go jednorazowo. Jak Egmont wpadnie, by rozciągnąć projekt na inne albumy, to już powiem pas.

Jest i Zbigniew Kasprzak!

Stopka z nazwiskami i numerkiem

Trochę przykładowych fotek. Uwaga, jako że na każdej stronie mamy innego twórcę, to oczywiście żadne przykładowe fotki nie będą miarodajne! Wśród twórców warto także zwrócić uwagę na Jacka Skrzydlewskiego, którego pełnoprawną historyjkę z Kajko i Kokoszem za jakiś czas wyda Egmont.

Oprócz samego komiksu znalazło się także tutaj miejsce na nowe interpretacje okładek.

Truściński i Turek!

Są biogramy autorów,

i miejsce na autografy. ;)