Autor Wątek: Kajko i Kokosz  (Przeczytany 256912 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline keram2

Odp: Kajko i Kokosz
« Odpowiedź #1185 dnia: Cz, 18 Lipiec 2024, 17:29:33 »
Piotr Hołod to jeden z laureatów konkursu im. Christy, tworzy serię "Wojtek i Rudy".

Nie rozumiem kontrowersji, tego typu rzeczy robi się na świecie, dlaczego by nie u nas.

Offline michał81

« Odpowiedź #1186 dnia: Cz, 18 Lipiec 2024, 17:31:22 »
dla mnie conajmniej dziwne - pierwsze plansza p.holod to nawet nie wiem kto to jest. chyba mogę żyć bez tego albumu, tak jak żyje bez miętówek.
autor serii Wojtek i Rudy

Offline vision2001

« Odpowiedź #1187 dnia: Cz, 18 Lipiec 2024, 18:04:27 »
chyba mogę żyć bez tego albumu
Mam podobnie. Dobrze. Bo i tak u mnie mejsca na polkach brak. Zawsze 1 cm do przodu ;)
No i pytanie: czemu Kolomycka dostala zgode na reczne liternictwo? ;) Brak spojnosci... ;)

Offline Popiel

« Odpowiedź #1188 dnia: Cz, 18 Lipiec 2024, 18:35:56 »
Bardzo fajna inicjatywa. Ogromnie lubię antologie w ogóle, na zasadzie porównywania stylów rysowników, a tutaj, w ramach jednego, spójnego albumu, wygląda to świetnie. Pewnie zabraknie mi kilku nazwisk, kilka plansz zachwyci mniej niż inne - nie wiem jeszcze. Ale taki to urok. Coś jak Band Aid śpiewający "We Are The World" - każdy po wersie, a melodia się trzyma. Nie mogę się doczekać.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #1189 dnia: Cz, 18 Lipiec 2024, 19:20:04 »
Bardzo ładnie wydane, pasuje do Złotej Kolekcji KiK. Natomiast co do zawartości zgadzam się z Jaszczem, tylko że ja jestem z tych co mają w domu ołtarzyk Christy. Nie trafiają do mnie uproszczone zinfantylizowane cartoony, zaskakujące jest jak bardzo zuniformizowane są style rysowania większości uczestników tego projektu. Najbardziej blado wypadają próby realistyczne ("plecy konia"  się kłaniają, hehe). 

Offline Leyek

« Odpowiedź #1190 dnia: Cz, 18 Lipiec 2024, 19:29:29 »
A wrzuci ktoś spis rysowników (zakładam, że jest taki w albumie)?

Pewnie masę fajnych, młodych nazwisk pominęli, ale pupilek TK Kijuc musiał się znaleźć.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #1191 dnia: Cz, 18 Lipiec 2024, 19:41:17 »
A wrzuci ktoś spis rysowników (zakładam, że jest taki w albumie)?

Pewnie masę fajnych, młodych nazwisk pominęli, ale pupilek TK Kijuc musiał się znaleźć.

No wiadomo, że każdy wystawiłby pewnie inną kadrę :)

Tu lista skopiowana ze strony Egmontu:

Rysunki: Łukasz Auguścik, Krzysztof Budziejewski, Piotr Bednarczyk, Nikodem Cabała, Marta Falkowska, Mieczysław Fijał, Krzysztof Gawronkiewicz, Ernesto Gonzales, Rafał Gosieniecki, Jakub Grochola, Piotr Hołod, Tomasz Kaczkowski, Karol Kalinowski, Magdalena Kania, Zbigniew Kasprzak, Sławomir Kiełbus, Jakub Kijuc, Adam Kmiołek, Berenika Kołomycka, Krzysztof Kopeć, Tomasz Lew Leśniak, Andrzej Łaski, Jacek Michalski, Piotr Nowacki, Marek Oleksicki, Wojciech Olszówka, Tomasz Piorunowski, Hubert Ronek, Artur Ruducha, Norbert Rybarczyk, Tomasz Samojlik, Jacek Skrzydlewski, Wiesław Skupniewicz, Mateusz Skutnik, Mikołaj Spionek, Agnieszka Surma, Przemysław Surma, Urszula Szerszeń, Rafał Szłapa, Michał Śledziński, Agnieszka Świętek, Tomasz Tomaszewski, Przemysław Truściński, Krzysztof Trystuła, Marek Turek, Kajetan Wykurz, Zofia Żelazny

Najbardziej blado wypadają próby realistyczne ("plecy konia"  się kłaniają, hehe).

Coś w tym jest. Jakby ten realizm zupełnie nie sprawdzał się w tym świecie :)

No i pytanie: czemu Kolomycka dostala zgode na reczne liternictwo?

Odstępstwo od christowego fontu jest u Bereniki, Skupniewicza i Gonzalesa. T.Kołodziejczak tłumaczył to w radiowym wywiadzie tym, że w tych przypadkach były one spójne ze stroną graficzną i zmiana na christowy font działała na minus.

« Ostatnia zmiana: Cz, 18 Lipiec 2024, 19:44:37 wysłana przez Jaszczu »

Offline komiks

« Odpowiedź #1192 dnia: Cz, 18 Lipiec 2024, 19:43:08 »
Wydaje mi się, że właśnie o to chodzi, żeby porównać style, zobaczyć alternatywną rzeczywistość, gdyby KiK rysował inny artysta. Trzeba trochę wyjść ze swojego pudełka, bańki i spróbować czegoś innego. Dla mnie to jest ciekawe, a mam wrażenie, że niektórzy się tego boją.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline radioblackmetal

« Odpowiedź #1193 dnia: Cz, 18 Lipiec 2024, 21:26:29 »
Zabrakło Rosińskiego  :P
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything

Offline kosmoski

« Odpowiedź #1194 dnia: Cz, 18 Lipiec 2024, 21:27:19 »
Tu lista...

dzięki, chyba właśnie zostałem przekonany do zakupu :)

Offline PJP

« Odpowiedź #1195 dnia: Cz, 18 Lipiec 2024, 23:00:32 »
Właśnie odebrałem, jest sztywna okładka, wygląda nieźle. Co do zawartości, wypowiem się jak przeczytam. Tak, to jest właśnie nr 3000 Klubu Świata Komiksu ;) Wiadomo, że najbliżej Christy będą Kiełbus i Fijał, ale po pobieżnym przejrzeniu widzę, że jest to nadspodziewanie równa antologia (powiedzmy). Innymi słowy, nikt specjalnie nie spieprzył materiału 8) Z okładek bardzo mi się podobają te Piorunowskiego, Ruduchy, Turka i Gosienieckiego. Co ciekawe - ani minimalistyczna kreska, ale też nadmiernie realistyczna, nie pasują, moim zdaniem, do tego typu komiksów.
« Ostatnia zmiana: Cz, 18 Lipiec 2024, 23:12:38 wysłana przez PJP »

Offline JakubM

« Odpowiedź #1196 dnia: Pt, 19 Lipiec 2024, 23:49:46 »
Na wstępie chciałbym zaznaczyć że nie jestem fanem Kajka i Kokosza zdecydowanie wolałem bardziej Kleksa albo Tytusa.

Ale to wydanie jubileuszowe - jest fantastyczne. Porównując style każdego rysownika z oryginalnymi bohaterami miałem ubaw po pachy. Co artysta to inny Kajko i Kokosz. Moja 11 letnia córka na podstawie tego wydania mogła sobie porównać style polskich rysowników rysujących dobrze znany jej świat z komiksu - lektury szkolnej.

Świetna inicjatywa i wykonanie. POLECAM

Offline Benson

« Odpowiedź #1197 dnia: So, 20 Lipiec 2024, 19:25:54 »
No cóż, to ja powiem tylko, że te strony są dla mnie przerażające, a niektóre wręcz obrzydliwe.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1198 dnia: So, 20 Lipiec 2024, 20:08:51 »
podzielam opinie - szczególnie kijuc i krl

Offline turucorp

« Odpowiedź #1199 dnia: So, 20 Lipiec 2024, 21:46:02 »
podzielam opinie - szczególnie kijuc i krl

No patrz, a dla mnie akurat KRL to, obok Kiełbusa, Gonzalesa i Budziejewskiego, jedna z najciekawszych plansz.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.