Autor Wątek: Kajko i Kokosz  (Przeczytany 256774 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pestak

Odp: Kajko i Kokosz
« Odpowiedź #1125 dnia: So, 13 Styczeń 2024, 22:59:49 »
A ja mam pierwsze wydanie KiK w Kosmosie Egmontu gdzie podwójnie wydrukowali jakieś 10-15 stron co czyni mój egzemplarz chyba najgrubszym polskim komiksem w historii. To ile mogę krzyknąć na OLX? ;)

Offline xanar

« Odpowiedź #1126 dnia: So, 13 Styczeń 2024, 23:20:12 »
Na pewno może do pisać rarytas i unikat  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Koalar

« Odpowiedź #1127 dnia: So, 16 Marzec 2024, 18:10:32 »
Zachęcony możliwością zdobycia wrysu wybrałem się do EC1 w Łodzi na premierę nowego Kajka i Kokosza. Na terenie stało klika food trucków, pomyślałem więc, że frekwencja będzie nielicha, skoro zjechało się tyle barów na kółkach. W środku jednak ludzi nie za dużo, salka też niewielka. Okazuje się, że te food trucki mają w weekend jakąś swoją oddzielną imprezę. Tak więc było kameralnie, ale sympatycznie. Autorzy opowiadali o pracy nad najnowszym albumem i ogólnie o pracy nad Kajkiem i Kokoszem. Sporo już wiedziałem z filmiku z kanału Egmontu, ale też sporo jeszcze Maciej Kur dopowiedział. O współpracy z autorami opowiadała też Paulina Christa. Potem każdy chętny dostał wrysy i podpisy (przynajmniej dokąd byłem, a po mnie już nie było wielu ludzi w kolejce). Posłuchałem sobie, pojadłem rafaello, pogadałem trochę z autorami, przeczytałem komiks i dostałem wrysy. Wszystko elegancko. Polecam tych komiksowiczów :)

Album mi się podoba i jak dla mnie jest najlepszy z tych nowych. Więc jak ktoś lubi Nowe przygody, to zachęcam.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline keram2

« Odpowiedź #1128 dnia: So, 16 Marzec 2024, 18:38:48 »
Również byłem, bardzo sympatyczna imprezka.
Komiks już przeczytany, moim zdaniem bardzo dobry, jedyny minus to wygląd Jagi (inna twarz i sylwetka niż u Christy), ale nie robiłbym z tego wielkiego problemu.

W czasie zdobywania wrysu dowiedziałem się, że kolejny tom "Opowieści z Mirmiłowa" będzie dopiero w przyszłym roku, zapytałem czy jest szansa na przyjazd Bedu do Polski, pan Radoń (dyrektor MFKiG) odpowiedział, że "rozmowy trwają".

Offline kenji

« Odpowiedź #1129 dnia: Śr, 03 Kwiecień 2024, 20:28:48 »

Offline RK1982

« Odpowiedź #1130 dnia: So, 04 Maj 2024, 10:32:42 »
Witam
Może ktoś chciałby oryginalne plansze Kajtka i Koka. Dwie wystawiłem jeszcze mam dwie nie wystawione. Jak ktoś chętny przez all można pisać.
https://allegrolokalnie.pl/oferta/kajtek-i-koko-w-kosmosie-oryg-2-plansza-christa

https://allegrolokalnie.pl/oferta/kajtek-i-koko-w-kosmosie-plansza-6-christa

Offline komiks

« Odpowiedź #1131 dnia: So, 04 Maj 2024, 14:05:53 »
Oryginalne plansze nieżyjącego Christy, chodzą taniej, niż wrysy Rosińskiego, co to się porobiło to ja nie wiem.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline starcek

« Odpowiedź #1132 dnia: So, 04 Maj 2024, 14:38:59 »
A teraz się skup i odpowiedz na pytanie: która seria komiksowa Christy zdobywała rzesze czytelników za granicą przez kilkadziesiąt lat?
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline komiks

« Odpowiedź #1133 dnia: So, 04 Maj 2024, 15:06:02 »
Porównuję do tego, za 550 zł można mieć te komiksy, czyli ten szkic jakości wrysu, kosztuje 3x tyle co oryginalna plansza z komiksu Christy.

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1134 dnia: So, 04 Maj 2024, 15:24:07 »
to nie plansze tylko paski. po co spamować ten topik?

Offline Dracos

« Odpowiedź #1135 dnia: So, 04 Maj 2024, 15:40:03 »
Hmm czyli to są wycięte paski z gazety?

Offline starcek

« Odpowiedź #1136 dnia: So, 04 Maj 2024, 19:52:01 »
Porównuję do tego, za 550 zł można mieć te komiksy, czyli ten szkic jakości wrysu, kosztuje 3x tyle co oryginalna plansza z komiksu Christy.

Ale tu w ogóle nie ma porównania. Z jednej strony masz lokalnego artystę i prace z jego najdłuższej serii (do tego jeszcze pierwotnie tworzone jako paski, a na potrzeby wydania albumowego zgrupowane niczym plansze, więc część kolekcjonerów może kręcić nosem, że materiał nie jest do końca dziewiczy), a z drugiej szkic od człowieka, którego zasięg prac jest nieporównywalny i sporo osób żyje w przeświadczeniu, że za te wrysy za parę lat będą mieli wakacje pod palmami.

Z drugiej strony - gdyby nagle ktoś wrzucił na sprzedaż szkic Christy np. z prac wstępnych do KiK to może wtedy sytuacja byłaby inna.

3 lata temu na Allegro był wysyp plansz Christy z KiK w kosmosie i ceny były jeszcze niższe. Tego jest po prostu baardzo dużo.

Więcej można dostać plansze z czasów Świata Młodych - są nawet w większym formacie, ale i tak trzeba mieć dwie żeby "uskładać" całą stronę.

Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline RK1982

« Odpowiedź #1137 dnia: So, 04 Maj 2024, 23:57:19 »
Racja są to paski bo w takim formacie rysował Christa i przyklejał na A4 do wydania albumowego. Ale to oryginały rysowane przez PL klasyka. Raczej bardzo dużo to nie ma tego na allegro tylko 3 sztuki. Porównanie że coś 3-4 lata temu było taniej no to raczej dluga lista. Mieszkanie kupowalem 2 tys na metrze taniej, a mimo to nie mam 120 tys wiecej w kieszeni. W desie schodziły ostatnio po 2200-3000 nawet i prowizja do tego 20%.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1138 dnia: Nd, 05 Maj 2024, 00:42:31 »
super masz od tego topik giełda, nikt nie będzie tu cenowym szeryfem. ale skąd w tym topiku pca i szkice rosinskiego?

Offline starcek

« Odpowiedź #1139 dnia: Nd, 05 Maj 2024, 08:38:50 »
super masz od tego topik giełda, nikt nie będzie tu cenowym szeryfem. ale skąd w tym topiku pca i szkice rosinskiego?
Nawet jest osobny giełda-komentarze.

Po tym jak wyszedł kolejny KiK to tutaj będzie chyba przez chwilę cisza.

No chyba. że fundacja wrzuci kolejne puzzle. ;)

Jestem pod wrażeniem jak cisną z kolejnymi produktami.