Autor Wątek: Kajko i Kokosz  (Przeczytany 256205 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nawimar III

Odp: Kajko i Kokosz
« Odpowiedź #1035 dnia: Nd, 05 Listopad 2023, 14:49:28 »
Nie doceniasz czytelnikow komiksow. Wyszloby to bardzo szybko z powodow o ktorych wspominal Radef.

Offline starcek

« Odpowiedź #1036 dnia: Nd, 05 Listopad 2023, 15:05:33 »
Prędzej bylibyśmy pod wrażeniem jego nowoczesnej narracji bez smrodku ramotki.
A dylemat zostaje - brać jako curiosum do zbiorów, czy jednak ciepłym moczem...
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline radef

« Odpowiedź #1037 dnia: Nd, 05 Listopad 2023, 15:08:57 »
Chodzi o to, że gdyby nie wpis Kaprala, ingerencja w komiks mogłaby zostać zauważona nawet miesiąc-dwa po premierze i do czasu wyjścia faktu na jaw, wciąż zachwalalibyśmy kunszt scenopisarski Christy.
Stałoby się tak prawdopodobnie z innego powodu. Wszyscy ten komiks by kupili, ale nikt by nie przeczytał.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Online Martin Eden

« Odpowiedź #1038 dnia: Nd, 05 Listopad 2023, 15:15:03 »
Z "Wieczorem Wybrzeża" to niekoniecznie (dlatego tym bardziej cenię inicjatywę Ongrysa), ale przepytywania z "Wywiadowcy XX wieku" o trzeciej rano mógłbym spróbować - bo nie zaczynałem od niego dnia, ale naukę czytania.

Offline greg0

« Odpowiedź #1039 dnia: Nd, 05 Listopad 2023, 15:54:18 »
Chodzi o to, że gdyby nie wpis Kaprala, ingerencja w komiks mogłaby zostać zauważona nawet miesiąc-dwa po premierze i do czasu wyjścia faktu na jaw
Większość ludzi czeka z lekturą do wydania całości.
Drugi album ma się ukazać w kwietniu 2024
W tym czasie ten korpo- gniot będzie brylował (niestety) w TOPkach Gildi. >:(
Ważne żeby narzekać...

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #1040 dnia: Nd, 05 Listopad 2023, 15:55:13 »
Panowie, trochę się z Wami droczę choćby dla lekkiej przeciwwagi do tego gremialnego oburzu jaki ma tu miejsce, ale ogólnie to trzymam kciuki, żeby się w tym Egmoncie opamiętali i dostarczyli Wam takiego Kajtka, jakiego z czystymi sumieniami będziecie mogli postawić na Waszych półkach. Jeśli została uruchomiona interwencja ze strony Fundacji Kreska, to jest duża szansa na co najmniej wydanie drugie nie poprawione :)

Online michał81

« Odpowiedź #1041 dnia: Nd, 05 Listopad 2023, 16:33:23 »
edit...
zanim wysłałem posta, sprawdziłem: Kapral się wypowiedział:
https://na-plasterki.blogspot.com/2023/11/zagladamy-do-krainy-basni.html
No właśnie Kapral kupi i jakoś nie robi z tego problemu, jak tu na forum.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #1042 dnia: Nd, 05 Listopad 2023, 16:38:02 »
A w "Londyńskim kryminale" nie było żadnych ingerencji? Bo ja oczywiście kupiłem, postawiłem i zapomniałem..

Offline Takesh

« Odpowiedź #1043 dnia: Nd, 05 Listopad 2023, 16:48:01 »
@Jaszczu no właśnie tak mi coś dziwnie pisałeś. Ale że się droczyłeś, to ufff... Bo co gdyby tak ktoś teraz wydał Kapitana Minetę i zmienił tekst na bardziej nowoczesny? I pozmieniał kadry? Myślę, że każdy artysta by się wkurzył...

No ja napewno tego nie kupię. Rozumiem różne wydania dzieł Christy z uwagi na zmiany dokonywane przez samego autora, zagubione kadry itp. Mniej, ale jednak jakoś rozumiem pocięcie pasków. No dobra. Na potrzeby zwykłych wydań może, ale w Złotej Kolekcji powinny być bez cięcia.

Ale te zmiany teraz? To już gruba przesada. Wiem, że na świecie dzieją się takie rzeczy, ale jestem im przeciwny. Jak już im zależy, to niech zrobią kampanię informacyjną, że wydają nowe wersje na dzisiejsze standardy. Każdy będzie wiedział co kupuje. Plus wydania takie, jak to stworzył autor. A nie takie koszmarki i ani jednego słowa od wydawcy.

Z drugiej strony to przecież E. Albo nie komentują, albo im się ich wydania podobają.

Dobra, koniec z mojej strony. Nie chcę się więcej denerwować....

Offline Spiff

« Odpowiedź #1044 dnia: Nd, 05 Listopad 2023, 16:57:28 »
kupił jako eksponat do gabinetu osobliwości.

- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #1045 dnia: Nd, 05 Listopad 2023, 17:06:03 »
A w "Londyńskim kryminale" nie było żadnych ingerencji? Bo ja oczywiście kupiłem, postawiłem i zapomniałem..

Akurat w "Londyńskim kryminale" tych tekstów narracyjnych jest bardzo mało. A jeśli są, to w ramkach, więc tu trudniej było ingerować. W Pitekantropie, Krainie baśni czy Wśród piratów jest tego nadźgane od groma. Ale takie były czasy, wiara w inteligencję czytelników była mniejsza, więc trzeba było dodatkowo tłumaczyć rysunki :) Zdaje się, że w komiksach superbohaterskich było to samo, tylko tam Spiderman wypuszczając sieć mówił: "Wypuszczam sieć" a do tego w ramce narracyjnej było napisane "Spiderman wypuścił sieć".

Moja osobiste podejrzenie jest takie, że być może tu zdecydowano się na tę grubszą redakcję ze względu na tę baśniową tematykę i naiwną wiarę w to, że może akurat po tę przygodę KiK sięgną faktycznie dzeciaki, które te dodatkowe ściany tekstu mogą zniechęcić do lektury. Ale podkreślam, to są jedynie moje domysły!
Prawda jest taka, jak tu niektórzy pisali, że to są komiksy głównie dla tych dużych, wąsatych dzieci :)

Offline parsom

« Odpowiedź #1046 dnia: Nd, 05 Listopad 2023, 17:27:47 »

To też kup i nie mów innym co mają robić.

Offline 79ers

« Odpowiedź #1047 dnia: Nd, 05 Listopad 2023, 17:32:06 »
A nie można wydać podobnie jak Jeża Jerzego - Dla dzieci + Nie dla dzieci  ??? :o
Dawniej komiksy były tylko i wyłącznie dla dorosłych?

Offline Pinto

« Odpowiedź #1048 dnia: Nd, 05 Listopad 2023, 19:35:42 »
Na razie Fundacja Christy pisze, że " jesteśmy w kontakcie z wydawnictwem. Czekamy na przesłanie szerszej informacji związanych z tym wydaniem.", a na końcu okaże się, że to sama Paulina redagowała tekst ;D

Online michał81

« Odpowiedź #1049 dnia: Nd, 05 Listopad 2023, 19:56:26 »
To też kup i nie mów innym co mają robić.
To pokaż ten mój post w którym innym mówiłem co mają robić z tym komiksem.

kupił jako eksponat do gabinetu osobliwości.
Przecież napisałem że Kapral kupi, nie ma to znaczenia czy do gabinetu ososbliwości, bo wydawca i tak patrzy na sprzedaż, więc Kapral tym samym może utwierdzać wydawcę w przekonaniu że "nic się nie stało".