Autor Wątek: Kajko i Kokosz  (Przeczytany 256854 razy)

Online xanar

Odp: Kajko i Kokosz
« Odpowiedź #990 dnia: So, 04 Listopad 2023, 19:31:04 »
Nie wiem czy kupią, grafika nie taka.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Spiff

« Odpowiedź #991 dnia: So, 04 Listopad 2023, 20:22:23 »
zastanawia mnie to, że Egmont, tym „uwspółcześnieniem” tekstów w ogóle się nie chwali.
w necie nic na ten temat nie znalazłem.
Skąd dzieciaczki mają wiedzieć, że jest to odszykowane specjalnie dla nich?

- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Online 79ers

« Odpowiedź #992 dnia: So, 04 Listopad 2023, 22:20:54 »

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #993 dnia: So, 04 Listopad 2023, 22:23:03 »
Volker: "Z naszej perspektywy to jest słabe. Ale dzieci, które kupią sobie ten komiks będą zadowoleni mając tę wersję bez opisów kadrów i nawet jakby miały wybór  to wybiorą współczesną wersję, a to oni są docelowym klientem".

Ty naprawdę sądzisz, że "Kajtka i Koka" kupują dzieci?

Kurfa, że też akurat przy tym tytule musieli grzebać... Fatalna sprawa...  A liczyłem na komplet tej serii w kolorze... Może "dzieci" tę żałosną wtopę przełkną. Ja odpuszczam.

Offline Deg

« Odpowiedź #994 dnia: So, 04 Listopad 2023, 22:39:18 »
Nie sądzę, żeby dzieci miały być grupą odbiorczą tego tytułu. To się jednak mocno różni od tego, co Egmont  proponuje dzieciom dzisiaj.

Jeśli to wszystko nie okaże się gigantycznym nieporozumieniem, to nowe wydanie odpuszczam.

Oczywiście, jakiś komentarz wydawcy by się przydał. Nawet jeśli to będzie "nam się nasze wydanie podoba".
This is my truth, tell me yours.

Offline Kandor

« Odpowiedź #995 dnia: So, 04 Listopad 2023, 23:11:49 »
Powiem tak: może to i lepiej by wyglądało, w teorii "gładziej" może by teksty brzmiały, jednak nie tędy droga i również nie będę się "wyłamywał" a to z prostego powodu: w taki sposób można zmienić, "naprawić" czy nawet ocenzurować praktycznie wszystko, każde dzieło. Takim ingerencjom nie byłoby końca.
Nie mówię już o takim kontrowersyjnym temacie jak zmiana kolorów bo jakoś te kolory w nowym wydaniu trzeba zmienić/dostosować do nowego wydania (wbrew pozorom jest to nieuniknione), ale albo to będzie dobre, albo może nie tak dobre ale "wierne", a może uda się nawet  zachować duch oryginału a też - czwarta opcja - kompletnie "skopać" - na ten temat akurat nie brak dyskusji, także na tym forum.
 Natomiast wycinanie, skracanie, zmienianie tekstu w RODZIMYM języku (z przekładami podobna dyskusja jak z kolorystyką), to już za daleko idąca ingerencja w dzieło. Wyjątkiem jest - z natury rzeczy - zdecydowana inicjatywa samego autora (co nie jest takie rzadkie, zwłaszcza w przypadku prozy czy filmu), a w danym przypadku to oczywiście niemożliwe (podobnie jak zgłoszenie przez autora sprzeciwu).
Mam nadzieję, że wydawnictwo się opamięta i takowej praktyki zaniecha, póki jest jeszcze na to czas.
« Ostatnia zmiana: So, 04 Listopad 2023, 23:15:24 wysłana przez Kandor »

Offline volker

« Odpowiedź #996 dnia: So, 04 Listopad 2023, 23:34:19 »
Cytat: Nawimar III
Volker...
Ty naprawdę sądzisz, że "Kajtka i Koka" kupują dzieci?
W bibliotece, którą odwiedzam Kokosze, Kajtki i inne komiksy Christy są na dziale dziecięcym  i jestem świadkiem jak je same wypożyczają i czytają wiec zakładam że je też kupują lub są im kupowane.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #997 dnia: So, 04 Listopad 2023, 23:41:30 »
Autentycznie szczerze bardzo bym chcial aby tak faktycznie bylo. Nawet jesli tak sie sprawy maja to i tak nie ma usprawiedliwienia dla tego bezmyslnego  barbaricum. Osobie, ktora wpadla na ten ,,innowacyjny" pomysl proponowalbym jak najszybsze nabycie gumowego mlotka, a nastepnie staranne oklepanie sobie nim bani. Czasy mamy faktycznie wariackie, ale i tak nie wpadlbym na to, ze doczekamy sie tego typu kuriozum.

Offline Koalar

« Odpowiedź #998 dnia: Nd, 05 Listopad 2023, 00:00:51 »
Tiktokowe mózgi nie są w stanie ogarnąć ścian tekstu stworzonych przez Christę. Dla nich wersja XD.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline nori

« Odpowiedź #999 dnia: Nd, 05 Listopad 2023, 00:09:30 »
Ja pierniczę, niesamowite, po co, dlaczego? Jak dla mnie, profanacja klasyki! A może sprytne zagranie biznesowe, za parę lat wydadzą "Złotą Kolekcję Kajtka i Koka" i tam już będą oryginalne teksty? I fani oczywiście ponownie kupią?

Offline michał81

« Odpowiedź #1000 dnia: Nd, 05 Listopad 2023, 06:57:10 »
Proponowałbym zalać pytaniami i komentarzami profile Egmontu na facebooku oraz youtube, bo tutaj dyskusja na forum raczej nic nie przyniesie. Dobrą opcją jest też akcja dania łapki w dół przy filmach, jako dysaprobaty, bo to będzie miało jakiś wpływ na ich social media. Podejrzewam, że jeśli wydawca tego nie odczuje to nie będzie z jego strony żadnej odpowiedzi i reakcji.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #1001 dnia: Nd, 05 Listopad 2023, 08:29:59 »
Wielkie dzieki za tzw. dobre rady cioci z Krakowa, ale po to jest to forum by wyrazac swoja opinie we wskazanym temacie. Ponadto sa przeslanki, ze bywa ono przez wydawcow czytane i stad troska twoja zbedna. Zreszta ta wtopa zostala juz druknieta i stad ,,lapkowanie" w mediach spolecznosciowych da tyle, co zaciekly szturm na wiatraki. Na przemial trefnego wydania i publikacji wersji wykonanej po bozemu proponuje nie liczyc.

Offline starcek

« Odpowiedź #1002 dnia: Nd, 05 Listopad 2023, 09:09:22 »
No dobra, a Kapral, któremu wyraźnie na odcisk spadła Tytusopedia, rozpoczął już krucjatę na FB, czy tym razem, skoro to Egmont, to zachowuje się zgodnie z nieśmiertelnym cytatem z TK : "Jest dobrze"?
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline kostuch

« Odpowiedź #1003 dnia: Nd, 05 Listopad 2023, 09:32:35 »
A jak wyglada w tym wypadku kwestia praw autorskich,licencji? No bo ja rozumiem ze E to wydaje ale czy w 100% jest to autonomiczna decyzja wydawcy ze przerabiamy sobie oryginal pod swoje widzimisie i nikomu nic do tego czy "ktos" to klepnal?
Tak na marginesie w kontekscie czytania tego komiksu maluchowi - pozbawienie,skrocenie tych opisow pozbawia to wydanie mnostwo immersji ale zeby to wiedziec trzeba komiksy nie tylko wydawac ale tez czytac

Offline Death

« Odpowiedź #1004 dnia: Nd, 05 Listopad 2023, 09:55:15 »
No dobra, a Kapral, któremu wyraźnie na odcisk spadła Tytusopedia, rozpoczął już krucjatę na FB, czy tym razem, skoro to Egmont, to zachowuje się zgodnie z nieśmiertelnym cytatem z TK : "Jest dobrze"?
O tym samym pomyślałem. Teraz pewnie siedzi w dziupli i dyzia.