Autor Wątek: Festiwal (Jacek Świdziński; Kultura Gniewu 2023)  (Przeczytany 11936 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Guru_Komiksu

Odp: Festiwal (Jacek Świdziński; Kultura Gniewu 2023)
« Odpowiedź #60 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 15:15:07 »
Już napisałem wyżej, po co - aby wyprowadzić się z błędnego założenia. Nie robię dramy, sam dośpiewujesz sobie jakieś durnoty.

Offline turucorp

« Odpowiedź #61 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 15:29:14 »
Już napisałem wyżej, po co - aby wyprowadzić się z błędnego założenia. Nie robię dramy, sam dośpiewujesz sobie jakieś durnoty.

Na razie jedyną durnotą tutaj jest twój wpis o domniemanych nakładach.
Jeszcze raz grzecznie zapytam, po co ci dane o nakładach akurat tych dwóch tytułów?
Argument o „błędnych założeniach” możesz sobie zostawić dla dzieci w przedszkolu.
Naprawdę nie potrafisz otwarcie napisać, że chcesz wyśmiać te tytuły i szukasz pretekstu?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Online michał81

« Odpowiedź #62 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 15:55:29 »
A ja to mam wrażenie, że w  Guru_Komiksu odezwał się janusz biznezu: "jak 500 sztuk, to jak dostał nagrodę to się pewnie szybciej sprzeda, to może kupię i sprzedam z zyskiem, ale jak już jest nakład 1500 to znowu tak szybko nie pójdzie, bo rysunki są blee, a próg wejście na poziomie himalajów" ;)

« Odpowiedź #63 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 15:56:47 »
  A później prelekcje "Dlaczego Polacy nienawidzą polskiego komiksu". Uj, nieważne, festiwal trwa dalej, na drogę paszport na którym i tak przez żadną granicę nie przejedziesz bo tam nikt nie czeka.

Offline turucorp

« Odpowiedź #64 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 16:00:46 »
  A później prelekcje "Dlaczego Polacy nienawidzą polskiego komiksu".

Akurat prelekcja była wcześniej   ::)
A tego, że jesteś żywym dowodem na jej słuszność, naprawdę nie musisz podkreślać na każdym kroku.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

« Odpowiedź #65 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 16:12:59 »
Słuszność czego?

Offline turucorp

« Odpowiedź #66 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 16:20:36 »
Słuszność czego?

Po co mam ci tłumaczyć coś, czego i tak nie zrozumiesz?  ::)

Offline Guru_Komiksu

« Odpowiedź #67 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 17:19:14 »
Na razie jedyną durnotą tutaj jest twój wpis o domniemanych nakładach.
Jeszcze raz grzecznie zapytam, po co ci dane o nakładach akurat tych dwóch tytułów?
Argument o „błędnych założeniach” możesz sobie zostawić dla dzieci w przedszkolu.
Naprawdę nie potrafisz otwarcie napisać, że chcesz wyśmiać te tytuły i szukasz pretekstu?

Po co mam wyśmiewać, czy dyskredytować te komiksy? Koza zabawnie potrafi komentować rzeczywistość. Natomiast Festiwalu nie muszę dyskredytować, bo ów komiks sam to robi np. swoimi rysunkami. I tak go nie kupię, bo wolę, aby te pieniądze poszły na wartościowsze komiksy. Strzeliłem cyfrą, którą gdzieś w jakimś poście, czy artykule widziałem, na co się obruszasz, sam dostajesz kociokwiku z tego powodu, po czym sam nie rzucisz przybliżonej liczby i zasłaniasz się tajemnicą wydawcy. Za twoją radą zapytałem w temacie wydawnictwa o te dane, aby zamknąć temat, ale oczywiście nadal jest źle, bo nie udzieliłem odpowiedzi, która tobie pasuje. I będziesz pytał, aż w końcu przeczytasz to, co chciałbyś przeczytać. Ale to się nie stanie, bo odpowiedzi już udzieliłem. Zatem tupaj sobie nóżką dalej.

Offline turucorp

« Odpowiedź #68 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 17:57:03 »
Boszsz… i to ja dostaję punkty karne za „spamowanie”? Ech, forko, forumowicze i moderacja.
Szanowny kolego, tutaj jest temat o komiksie Świdzińskiego, a nie o twoich prywatnych demonach i obsesjach  ::)

Offline Guru_Komiksu

« Odpowiedź #69 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 18:25:37 »
Sam ciągnąłeś temat, podczas gdy ja już pisałem, że koniec offtopu.

Offline turucorp

« Odpowiedź #70 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 18:58:34 »
Sam ciągnąłeś temat, podczas gdy ja już pisałem, że koniec offtopu.

Fajnie byłoby, gdybyś się zdecydował, o co ci właściwie chodzi.
Bo skoro domagasz się wyjaśnienia, dlaczego wydawcy nie podają nakładów, że to powinno być obowiązkowe (niby z jakiej paki?) i że nie wiesz jak to wszystko wygląda od kuchni, to ci grzecznie odpowiadam.
Ale, skoro nazywasz to offtopem, który chcesz zakończyć, to zwyczajnie nie poruszaj tych tematów i żyj dalej w błogiej nieświadomości, tylko nie płacz, że nikt ci nie chce lub nie może nic powiedzieć.
Proste?
Swoją „opinię” na temat „Festiwalu” już napisałeś.
Pytanie do wydawcy też zadałeś w końcu w odpowiednim temacie.
Teraz pozostaje ci cierpliwie czekać na odpowiedź (no chyba, że jeszcze tutaj walczysz o kolejne lajki pewnej obrażonej na mnie forumowiczki XD ).

Offline Astar

« Odpowiedź #71 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 19:54:27 »
Ale głupi ci komiksiarze
 ;)

Offline turucorp

« Odpowiedź #72 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 20:35:47 »
Ale głupi ci komiksiarze
 ;)

Oczywiście, i to we wszystkich możliwych kontekstach. Ba, pośrednio nawet Jacek do tego nawiązał, odbierając „paszport”.

Offline Leyek

« Odpowiedź #73 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 20:50:59 »
Ja mam tylko jedną prośbę szanujmy się choć trochę i jak już odpowiadamy komuś to przeczytajmy i spróbujmy zrozumieć co ten inny uczestnik dyskusji chciał przekazać. Bo tutaj w ciągu dnia jest tyle przekłamań, powyciąganych dziwnych wniosków, narzucania komuś co on miał na myśli, że głowa mała.

Ja pisałem, że Festiwal ma najwyższy próg wejścia z komiksów JŚ, a po paru h @michal81 stwierdził, że wychodzi, że wszystkie jego komiksy mają kosmiczny próg wejścia (tylko nikt niczego takiego nie napisał!!) i jeszcze dostał za tą wypowiedź lajki.

Potem rzuciliście się z @turu na @Guru, bo ten walnął głupotkę odnośnie nakładu. @michal81 zaczął z niego robić spekulanta, @turu to sam nie wiem co chciał mu przekazać, bo ciągle odwracał kota ogonem. No ludzie.

Komuś się nie podoba Festiwal i jego sprawa. Nie czytał, bo odrzucają go rysunki i jego sprawa (i strata).
Dla mnie Festiwal jest ok, choć wyżej cenię inne pozycje Jacka. Ale z tym wysokim progiem wejścia  próbowałem Wam (@turu, @Popiel, @Jaszczu) pokazać jakie mogą być jego minusy jak weźmie go do ręki niedzielny czytacz, i dlaczego niektórzy piszą, że to może nie być dobra lektura na start dla kogoś niemającego styczności z komiksem. Bo też tak uważam, że dla kogoś nie mającego styczności z komiksem lub tylko z polskim komiksem dużo lepszą, przystępniejszą pozycją na start byłyby z ostatnich lat Będziesz smażyć się w piekle lub Bajki... Prosiaka czy Zasada trójek.

PS. Nawet jak ktoś nie zamierza czytać Festiwalu, powinien obejrzeć zapis tego spotkania Jacka z @Popielem, bo Świdziński jest świetnym mówcą i bardzo sympatycznym człowiekiem.

Offline turucorp

« Odpowiedź #74 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 21:36:06 »
Leyku, to jeszcze mi tylko odpowiedz, po jaką cholerę wywoływałeś mnie tak tragicznie do tablicy w wątku o najlepszych komiksach?
Bo teraz już zwyczajnie nie wiem, czy usiłujesz rozmawiać poważnie, czy tylko szukasz jakiegoś pretekstu? A nie podejrzewałem cię o takie zagrywki.

Jeśli poważnie, to proszę bardzo. Jesteś tutaj chyba jedyną osobą, która podnosi temat „zbyt wysokiego progu wejścia” „Festiwalu”ze względu na fabułę.
Wszyscy pozostali „niezadowoleni”, punktują (od dawna zresztą) formę graficzną, którą posługuje się Jacek.
Wybór do tego typu nagrody to najczęściej pewien kompromis wśród jury, tutaj (o czym zresztą Jacek wspomina podczas odbioru), w dwuetapowym wyborze uczestniczyło 70 osób.
Czyli dla 70 osób, w większości spoza komiksowa, ten próg nie był za wysoki, ba, nawet grafika ich nie odstraszyła?
Dlaczego?
Nie wiem, może wychowali się na rysunkach Mrożka i Butenki? Może znają odpowiedni kontekst historyczny i kulturowy? A może czytają „Przekrój” i to co robi Jacek jest dla nich czytelne i nieproblematyczne?
Mieli do wyboru sporo dobrej literatury, nikt by się nie obraził, gdyby wybrali cokolwiek innego, ale akurat traf chciał, że wybrali komiks, „patyczaki” ze „zbyt wysokim progiem wejścia”.
I teraz, zamiast się cieszyć, że komiks pierwszy raz w pełni zaistniał wśród tych nagród, dostajemy tutaj gorzkie żale podobno „wielbicieli komiksów”, którzy mają wielki problem, że to nie to co oni by chcieli.
Serio?
Czy „niedzielni czytacze” sięgają po książkowych laureatów tej nagrody?
Niektórzy pewnie tak, ale zakładam, że większość się odbija jak od ściany, bo gdyby było inaczej, to rankingi popularności i dochodów polskich autorów wyglądałyby trochę inaczej.
Czy ten komiks dotrze do „szerokich mas czytelniczych”? Absolutnie nie, ale już zrobił kolejny wyłom w postrzeganiu komiksu jako gatunku w pewnych kręgach czytelniczych. Kolejny drobny wyłom.
Czemu tej nagrody nie dostały komiksy Prosiaka albo Spella?
Bo nie wyszły w tym roku?
Bo nie ma ich w „Przekroju”?
Bo nie miał ich kto nominować?
Bo nie trafiły w odpowiedni moment?
Bo kiedy ktoś wygrywa, to zawsze ktoś przegrywa?
Bo były zbyt „komiksowe”?
W wielu mediach informujących o tegorocznej nagrodzie, słowo „komiks” nie przeszło redaktorom przez gardło.
Może kiedyś, po wielu kolejnych latach orki na ugorze i kilkunastu innych nagrodach tego typu, w końcu przejdzie?
Może nawet kiedyś (w co niestety wątpię) na forum komiksowym, po informacji o takiej nagrodzie, nie będzie tego nienawistnego międlenia o „patyczakach” i „progach wejścia”, tylko zwyczajne gratulacje, że znowu coś mimo wszystko gdzieś się przebiło?
Apelujesz o szacunek, ale o jakim szacunku mamy tutaj rozmawiać? O tym w kontekście kąsania przy byle okazji? O przypieprzaniu się, jak tylko coś komuś nie pasuje? O wbijaniu do tego tematu, tylko po to, żeby dowalić, chociaż nie jest się zainteresowanym nagrodzonym komiksem?
Dalej chcesz rozmawiać na poważnie i z szacunkiem?
To zadaj sobie pytanie, jakich zachowań tutaj bronisz?
« Ostatnia zmiana: Cz, 18 Styczeń 2024, 21:38:34 wysłana przez turucorp »