Autor Wątek: Festiwal (Jacek Świdziński; Kultura Gniewu 2023)  (Przeczytany 11996 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline turucorp

Odp: Festiwal (Jacek Świdziński; Kultura Gniewu 2023)
« Odpowiedź #45 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 00:15:46 »
No wiedząc tylko tyle straci się praktycznie cały kontekst. Dużo więcej trzeba wiedzieć.

Powtórzę, co już napisałem, subiektywnie (bo jakże inaczej?) dla mnie „Festiwal” opisuje wydarzenia, które dosyć dobrze znam, rozumiem kontekst, znam realia epoki i cenię sobie metodę na komiks, którą stosuję Świdziński. Jestem w stanie wyobrazić sobie, że ktoś tego „zaplecza” nie posiada, ale to (chyba?) nie mój problem. Bo gdybym miał się przejmować podczas lektury, każdym potencjalnym odbiorcą, który nie posiada odpowiednie znajomości kontekstów, zaplecza kulturowego, nie nabył umiejętności odbioru takiej formy itd. to zwyczajnie siedziałbym i płakał, zamiast czytać/słuchać/oglądać cokolwiek.

A, i nie atakuję tutaj ciebie ani nikogo innego), nie przyszło mi to nawet do głowy. Po prostu staram się ustalić, jakie kryteria wchodzą w grę, kiedy różnicowane są wymienione przeze mnie w tym wątku komiksy.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline michał81

« Odpowiedź #46 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 06:06:57 »
Czyli wychodzi na to ze Jacek to taki nasz Alan Moore, gdzie próg wejście w jego komiksy bez znajomości miliona książek czy wydarzeń powinien sprawiać te sama problemy jak przy Festiwalu, a jednak takiego takich argumentów jest bardzo mało przy rozmowach o jego komisach.

Offline Guru_Komiksu

« Odpowiedź #47 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 10:48:27 »
Dla mnie, klienta, ten komiks jest po prostu nieinteresujacy. Fajnie, że autor zdobył nagrodę. Może też dzięki temu te 500(?) egzemplarzy nakładu nie będzie się sprzedawać kilka lat.

Offline greg0

« Odpowiedź #48 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 11:06:51 »
Na wstępie, gratulacje za wygraną: zarówno dla autora, jak i wydawnictwa. Cieszy gdy "nasze" medium jest dostrzegane szerzej.

(...) człowiek który ostatni raz gdy miał komiks w ręku, to był to Kaczor Donald, sięga po dzieło Jacka z myślą "0! Ten komiks dostał TAKĄ nagrodę, zobaczę co tam w komiksach słychać i to w dodatku nasz rodzimy" i... rozczarowanie. I wcale nie chodzi o treść ale o formę! Rysunki (khem..

Przychylam.

Ważne żeby narzekać...

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #49 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 11:45:18 »
Dla mnie, klienta, ten komiks jest po prostu nieinteresujacy. Fajnie, że autor zdobył nagrodę. Może też dzięki temu te 500(?) egzemplarzy nakładu nie będzie się sprzedawać kilka lat.

Tak, tak. Podobnie jak pozostałe komiksy autora, które już dawno się wyprzedały. Ale pewnie miały nakłady 20 egzemplarzy. Pupki pieką niektórych tutaj :)

Offline Guru_Komiksu

« Odpowiedź #50 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 11:57:29 »
Gdzieś tu, na forum(a może gdzie indziej, nie pamietam) czytałem, że nierzadko nakłady KG to 500 egzemplarzy, dlatego taką liczbę podałem.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #51 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 12:01:33 »
Brzmi wiarygodnie.

Offline turucorp

« Odpowiedź #52 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 13:01:28 »
Gdzieś tu, na forum(a może gdzie indziej, nie pamietam) czytałem, że nierzadko nakłady KG to 500 egzemplarzy, dlatego taką liczbę podałem.

Buhahaha… „gdzieś czytałem, nie pamiętam” to jak widzę synonim, „nie mam nic do powiedzenia, to błysnę wiedzą w temacie, który mnie nie interesuje”.
Człowieku, rozmawiasz tutaj z ludźmi, którzy publikują w KG, masz pod ręką wydawcę, ale nawet to cię nie powstrzymuje, żeby wypisywać głupoty wyssane z palca?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Guru_Komiksu

« Odpowiedź #53 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 13:28:53 »
To skoro to takie głupoty, to może ktoś się podzieli ile wynosi nakład Festiwalu, ile nakładu miała Złota Kolekcja Janka Kozy? To takie tajemnice, te nakłady? Skoro są tutaj autorzy, czy wydawca z KG, to mogą mnie wyprowadzić z błędu podając dane do ww.komiksów.

Online Popiel

« Odpowiedź #54 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 13:34:50 »
"Złota kolekcja Janka Kozy" miała nakład sześciu egzemplarzy. Wiem, bo tyle widziałem. Jeden mam u siebie, drugi podarowałem w prezencie, trzeci i czwarty widziałem u dwóch znajomych, a piąty i szósty na stoisku na jakimś festiwalu.

A nie, jeszcze jeden był w pudełku z egzemplarzami uszkodzonymi/przecenionymi. To siedem. Przepraszam za wprowadzenie w błąd i niech wydawca nawet nie próbuje mi wmówić, że jest inaczej.

Offline turucorp

« Odpowiedź #55 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 13:42:08 »
To skoro to takie głupoty, to może ktoś się podzieli ile wynosi nakład Festiwalu, ile nakładu miała Złota Kolekcja Janka Kozy? To takie tajemnice, te nakłady? Skoro są tutaj autorzy, czy wydawca z KG, to mogą mnie wyprowadzić z błędu podając dane do ww.komiksów.

Nagle cię to zainteresowało? Jeszcze chwilę temu nie miałeś problemu, żeby tutaj powoływać się na „dane”, które „gdzieś usłyszałeś, nie pamiętasz gdzie”, tylko po to, żeby zdyskredytować komiks, po który i tak nie sięgniesz.
Ciekawe, że teraz znowu pytasz o nakłady komiksów, które cię nie interesują.
Po co ci ta wiedza? Żeby w kolejnym wątku próbować dyskredytować?
Jakoś nie zauważyłem, żebyś domagał się podobnych danych od Egmontu, Hatchette czy Muchy. Nie interesują cię ich nakłady, ale nagle musisz wiedzieć ile wydaje KG?
Idź do wydawcy, masz go pod ręką, nawet jest odrębny temat, będzie chciał i mógł, to się odniesie.

Offline Guru_Komiksu

« Odpowiedź #56 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 13:52:36 »
Skoro podałem złą cyfrę, chcąc już zakończyć ten temat, zapytałem o nakłady powyższych komiksów. Nie otrzymałem konkretów, więc zapytam w temacie KG.
Poza tym pytanie dotyczy wydanego przez nich komiksu, więc po co miałbym pytać o nakłady u innych wydawców.

Offline turucorp

« Odpowiedź #57 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 14:29:26 »
Skoro podałem złą cyfrę, chcąc już zakończyć ten temat, zapytałem o nakłady powyższych komiksów. Nie otrzymałem konkretów, więc zapytam w temacie KG.
Poza tym pytanie dotyczy wydanego przez nich komiksu, więc po co miałbym pytać o nakłady u innych wydawców.

Nie obraź się, ale ile ty masz lat?
Spróbuję łopatologicznie.
Podpisując umowę z wydawcą, znam jedynie nakład swojego komiksu, cała reszta, czyli nakłady innych komiksów, ich wyniki sprzedażowe itd. to informacje, które wydawca czasami mi udostępnia z dobrej woli i w zaufaniu, wiedząc, że są mi one potrzebne, a jednocześnie, że nie wyniosę ich „na zewnątrz” bez jego zgody.
Zakładam, że jeżeli wydawca będzie chciał i mógł, to udostępni te dane publicznie (niektórzy tak robią), ba, dosyć często apeluję do wydawców o takie działania.
Ale NIE JESTEM UPOWAŻNIONY, żeby takie dane udostępniać.
Szczególnie, kiedy mają one posłużyć jakiemuś anonimowi w internecie, tylko i wyłącznie do dyskredytowania danego tytułu czy autora.
A tobie dokładnie tylko o to chodzi w tym wątku.

Offline Guru_Komiksu

« Odpowiedź #58 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 14:40:13 »
Nie wiem jak to wygląda od kuchni. Nie rozumiem też dlaczego z liczby nakładu robi się takie tajemnice. Powinno to być obowiązkowo podawane w środku komiksu. Koniec offtopu.

Offline turucorp

« Odpowiedź #59 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 15:06:59 »
Nie wiem jak to wygląda od kuchni. Nie rozumiem też dlaczego z liczby nakładu robi się takie tajemnice. Powinno to być obowiązkowo podawane w środku komiksu. Koniec offtopu.

Obowiązkowo? Producenci samochodów też powinni obowiązkowo tłoczyć na karoseriach ile egz. danego modelu robią? Fermy kurze powinny pieczątkować na każdym jajku, ile ich kury rocznie składają?
Z pretensjami o braku informacji na temat nakładów, powinieneś się udać do największych wydawnictw, bo to oni zrobili z tego „tajemnicę handlową o znaczeniu marketingowym” po upadku PRLu.
Mniejsze wydawnictwa zwyczajnie się dostosowały.
I nadal nie wyjaśniłeś, po co ci te dane? I dlaczego nie miałeś oporów, żeby tutaj publikować informacje wyssane z palca, a teraz robisz dramę?