Autor Wątek: Tadeusz Baranowski  (Przeczytany 98235 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PabloWu

Odp: Tadeusz Baranowski
« Odpowiedź #360 dnia: Cz, 26 Czerwiec 2025, 09:49:35 »

Taka sytuacja  :)

Jakby mi ktoś miesiąc temu powiedział że razem ze swoim stowarzyszeniem będę organizował wystawę obrazów Mistrza Tadeusza Baranowskiego na "Dzień dobry" to bym go uznał za wariata :) .
Finalnie, pomimo krwi, potu, łez i nieoczekiwanych zwrotów akcji, Wariaty ogarnęły temat w miesiąc- istne szaleństwo , dużo emocji i nadzieja, że to dopiero początek przygody.
Jakby ktoś był w Lublinie turystycznie albo przejazdem i chciał zajrzeć, zapraszam do kontaktu  :)

Pozdro!

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #361 dnia: Cz, 26 Czerwiec 2025, 10:14:38 »
"Turystycznie lub przejazdem"... Weź ludzi nie zwódź - to TRZEBA zobaczyć. Wizyta na Grockiej 14 to cel sam w sobie. Dodatkowo można pozwiedzać stare miasto, wypić piwo na starówie, zjeść lody... Ale to przy okazji! Przyjazd dla samej wystawy jest już wystarczająco umotywowany.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #362 dnia: Cz, 26 Czerwiec 2025, 10:32:18 »
Weź ludzi nie zwódź- poprawny adres to ul . Grodzka 14  8)
I by się ludzie błąkali szukając Grockiej   :)

Offline Dalthon

« Odpowiedź #363 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 18:41:17 »
Wygląda że niedługo pojawi się nowa odsłona (na pewno z nową okładką i dodatkowymi 8 stronami - szkoda że nie rozmiar*) Ecie-Pecie o wszechświecie, wynalazku i komecie. Podobnie jak 4 lata temu w dwóch wersjach okładki:

* no chyba że to błąd Gildii i będzie powiększony rozmiar! ;)

Offline PJP

« Odpowiedź #364 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 19:38:15 »
Mogliby coś dodać do tego wydania, jakieś szkice, wywiad czy cokolwiek ;)

Offline Mruk

« Odpowiedź #365 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 11:10:31 »
Wygląda że niedługo pojawi się nowa odsłona (na pewno z nową okładką i dodatkowymi 8 stronami (...)

Mogliby coś dodać do tego wydania, jakieś szkice, wywiad czy cokolwiek ;)

PJP - sugerujesz, że dodatkowe 8 stron będzie puste, nie zadrukowane?

Offline PJP

« Odpowiedź #366 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 15:06:44 »
Nie. Po prostu większość tych dodatków z reguły to zapychacze, więc liczę na coś ciekawego ;)

Offline PJP

« Odpowiedź #367 dnia: So, 16 Sierpień 2025, 08:41:44 »

Offline PJP

« Odpowiedź #368 dnia: Pt, 26 Wrzesień 2025, 06:34:24 »
Z Fejsbuka:
Wydawnictwo Ongrys
5 godz.
Już wkrótce!
Na wypadek wszelki woda, soda i bąbelki (oraz Kudłaczki)
scenariusz i rysunki: Tadeusz Baranowski
format: 252 x 331
oprawa: twarda
druk: kolorowy
objętość: 64 strony
cena detaliczna: 69,99 zł
wydanie: II
ISBN: 978-83-68097-50-4
Po wielu, wielu latach przerwy Bąbelek i Kudłaczek - para niezrównanych, choć nieco oderwanych od rzeczywistości odkrywców, wyrusza na koleje wyprawy, pełne nieoczekiwanych zwrotów akcji i absurdalnego humoru.
Nasi bohaterowie powrócą do świata zaginionego w paszczy wieloryba. Sprawdzą, czy istnieją smoki, jak zdobywano Dziki Zachód, dotrą na Księżyc i wyruszą w podróż (kajakiem) do innej galaktyki.

Offline Astar

« Odpowiedź #369 dnia: Pt, 26 Wrzesień 2025, 09:58:00 »
To jeden z lepszych komiksów Baranowskiego. Zdecydowanie bardziej mi się podobał niż „Do bani z takim komiksem” (czyli pierwszym pożegnalnym albumem).

Offline greg0

« Odpowiedź #370 dnia: Pt, 26 Wrzesień 2025, 10:16:13 »
Grafika na okładce o niebo fajniejsza niż w I wydaniu.
Ważne żeby narzekać...

Offline Spiff

« Odpowiedź #371 dnia: Pt, 26 Wrzesień 2025, 15:53:14 »
Już wkrótce!
Na wypadek wszelki woda, soda i bąbelki (oraz Kudłaczki)

Staram się nie dublować komiksów, ale dla "Na wypadek wszelki" zrobię wyjątek, tym bardziej że to (chyba) wersja powiększona.

- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline tomsawyer

• Polubień: 414
  • Żywych zwołuję, zmarłych opłakuję, gromy kruszę.
    • Rush Hemispheres
Tadeusz Baranowski
« Odpowiedź #372 dnia: So, 27 Wrzesień 2025, 10:50:09 »
Ha, no faktycznie nie dublujesz . Piękna kolekcja.
"Nie od razu Rzym zbudowano, oczywiście, z tamtą robotą nie miałem nic wspólnego."

Offline parsom

« Odpowiedź #373 dnia: So, 01 Listopad 2025, 13:32:43 »
Takie pytanie - poczytuję sobie właśnie Wampiry, wydanie KG z 2022, czyli to: https://gildia.pl/530249-bezdomne-wampiry-o-zmroku-integral.html
I w odcinku z Thorgalem zastanawia mnie dymek Aaricii, pod koniec. Cały pusty, z wielką gwiazdką. Nie pamiętam tego z wcześniejszych lektur, a nie mam pod ręką innego wydania. Rozumiem, że ta gwiazdka zastępuje coś nieprzyzwoitego itd. Ale czy to na pewno tak ma być?

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #374 dnia: So, 01 Listopad 2025, 15:50:41 »
Takie pytanie - poczytuję sobie właśnie Wampiry, wydanie KG z 2022, czyli to: https://gildia.pl/530249-bezdomne-wampiry-o-zmroku-integral.html
I w odcinku z Thorgalem zastanawia mnie dymek Aaricii, pod koniec. Cały pusty, z wielką gwiazdką. Nie pamiętam tego z wcześniejszych lektur, a nie mam pod ręką innego wydania. Rozumiem, że ta gwiazdka zastępuje coś nieprzyzwoitego itd. Ale czy to na pewno tak ma być?

We wcześniejszym wydaniu do tej gwiazdki jest odnośnik pod planszą, który wyjaśnia, że oznacza ona:

Jej oczy mówią: "Nic nie mów!"

W tym wydaniu "zjadło" to wyjaśnienie.