ISBN 978-83-67360-15-9
Autorzy Baranowski Tadeusz ,
Wydanie VI
Data wydania 08.06.2026
Stron 64
Oprawa twarda
Format 245x325 mm
Sugerowany wiek 6+
Kolejne wznowienie legendarnego pierwszego albumu Tadeusza Baranowskiego - tym razem z okładką w oryginalnych kolorach!
No cóż, mam jeden problem z tymi wznowieniami od Kultury Gniewu.
Już tłumaczę:
1. Drugie przygody Orient Mena (Śmieszy, tumani, przestrasza) mają swoją premierę w gazecie „Ś.M.”.
2. Krajowa Agencja Wydawnicza wydaje gazetowego Orient Mena w albumie Na co dybie w wielorybie…, ze zmienionym przez Baranowskiego tekstem pierwszej planszy.
3. Od tej chwili mamy dwa teksty na pierwszej planszy –
oryginalny gazetowy i oryginalny albumowy.
4. Wydawnictwo Ongrys publikuje album Orient Men Śmieszy, tumani, przestrasza… ze wszystkimi przygodami Orient Mena w ich oryginalnych wersjach.
Druga przygoda Orient Mena zostaje wydana w wersji oryginalnej ze „Ś.M.”, z oryginalnym tekstem gazetowym na pierwszej planszy.
Jak do tej pory wszystko jest ok
5. Kultura Gniewu wznawia Na co dybie w wielorybie…, czyli ten sam album, który wcześniej wydała KAW, ale z tekstem nie w wersji oryginalnej albumowej, lecz w wersji oryginalnej gazetowej która – jak wiemy – w wydaniu albumowym została przez autora zmieniona.
6. Kolejne wznowienie wydawnictwa Kultura Gniewu z niewiadomych przyczyn w dalszym ciągu nie jest w 100% poprawnie przygotowanym wznowieniem kultowego albumu Na co dybie w wielorybie…, ponieważ nie ma w nim oryginalnego tekstu albumowego.
Ciekawe, dlaczego uparli się na gazetową wersję zamiast albumowej?
„Proponuję teraz moje przygody” vs „Od dzisiaj ja będę urzędować na tej stronie…”.
W wydaniu albumowym wersja KAW jest o wiele lepsza.
Wersja ŚM miała sens w gazecie, gdzie komiks był drukowany na ostatniej stronie.
KAW

Świat Młodych , Kultura Gniewu

Wersja albumowa KAW moim zdaniem jest zdecydowanie fajniejsza.
KAW

Świat Młodych , Kultura Gniewu