Autor Wątek: Tadeusz Baranowski  (Przeczytany 98336 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline komiks

Odp: Tadeusz Baranowski
« Odpowiedź #345 dnia: Cz, 06 Luty 2025, 18:23:29 »
"17 osób kupiło ostatnio"

Allegro pokazuje błędnie.
To co widzimy dotyczy prawdopodobnie produktu, a nie oferty.
Wystarczy zerknąć do komentarza oceniającego produkt:

Nic się tutaj nie zgadza: opis nie pasuje do zawartości "dużo stron", nazwa sprzedającego też nie pasuje "zakup od wtem-shop", a powinno być "zakup od TabletopGames", jeśli się zajrzy w dane o sprzedającym, to są różne firmy.

Dokładnie takie same oceny oraz ich liczbę i kupione, zobaczycie w innych ofertach.

Ponieważ oferty należą do konkretnego produktu, najwidoczniej ktoś podpiął tę ofertę pod istniejący produkt. BTW moim zdaniem taka oferta powinna być wystawiona w kategorii Kolekcje i Sztuka, bo to jest unikatowy produkt.

Tak naprawdę nawet nie wiadomo czy ta oferta została sprzedana chociaż 1 raz. Mogła zostać zakończona przez sprzedającego.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline starcek

« Odpowiedź #346 dnia: Cz, 06 Luty 2025, 18:41:37 »
Teraz firmy muszą podpinać oferty pod istniejący produkt, stąd te cyrki. Nawet jeśli to była jedyna aukcja z tym rysunkiem, to allegro zgłupieje i będzie podawać statystyki od czapy.

Ja z wypowiedzi na FB zrozumiałem, że chodziło o to, że jakaś kobita wystawiła Praktycznego Pana z planszą/planszami komiksu nie narysowanego przez Tadka, ani nawet nie opublikowanego. I to było sprzedawane jako limitowana edycja, która oficjalnie (w tej właśnie formie) nigdy nie miała miejsca.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Wtem!

« Odpowiedź #347 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 07:14:35 »
Nie wystawiła, tylko kupiła, a te plansze (printy?). Dostała w gratisie. Z otwarcia paczki zrobiła filmik i tak sprawa się rozniosła.

Te ilustracje powstały na potrzeby ostatniego wydania Praktycznego Pana (do dodatków). Kiedy ich twórcy dowiedzieli się, że Tadeusz Baranowski nie wyraził na to zgody postanowili nigdzie ich nie publikować. Ostatecznie jednak trafiły one do pewnej osoby, która dołożyła je (ich printy?), w gratisie do sprzedawanego egzemplarza Praktycznego Pana.

« Ostatnia zmiana: Pt, 07 Luty 2025, 08:39:32 wysłana przez Wtem! »

Offline starcek

« Odpowiedź #348 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 09:32:42 »
To w takim razie zaczyna wyglądać jak jedna wielka zabawa w głuchy telefon, bo w poście było o osobie sprzedającej.

O wydruki do PP chyba nie byłoby afery, bo przecież to było oficjalnie dystrybuowane przez wydawcę albumu. Nie podejrzewam, żeby KG nie uzgodniło takiej formy sprzedaży z autorem.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Wtem!

« Odpowiedź #349 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 09:50:29 »
Właściciel tych nie opublikowanych plansz sprzedał na Allegro album Praktycznego Pana, do których je dołożył (lub ich printy). O historii powstania tych rysunków opowiedział ich twórca w komentarzu do wpisu Tadeusza Baranowskiego. Tego jak sprzedawca wszedł w ich posiadanie chyba nigdzie niewyjaśniono.

Offline starcek

« Odpowiedź #350 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 10:41:54 »
No i sam widzisz, czyli nie wiadomo, czy printy, czy plansze.
A jeśli plansze, to z materiałów dodatkowych, czy plansze z komiksu PP, do którego scenariusz napisał Kur, na którego wydanie nie wydał zgody TadzioB?
Czeski film.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #351 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 12:08:35 »
Z tego co zrozumiałem śledząc dramę na FB, to:

- na pewno printy a nie oryginalne plansze
- te plansze-tributy miały być dodatkiem do wydania "Praktycznego Pana" z KG, zostały
zamówione u twórców (m.in. Kur+Fijał, Clarence Weatherspoon, Wojciech Olszówka), ale Tadeusz
Baranowski nie życzył sobie aby w tym albumie były takie fanartowe plansze
- w posiadaniu plików z tymi fanartami (i pewnie oryginałami, tam gdzie były oryginały) jest/był
obecny tu na forum Thorgal i sprzedając zestaw "Praktycznego Pana" (komiks+torba+prezerwatywa) dorzucił
też gratis te printy, żeby zrobić przyjemność kupującej

Offline starcek

« Odpowiedź #352 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 12:20:58 »
Czyli printy tych fanartów nie były dodane przez KG do najbardziej wypasionego pakietu albumu sprzedawanego na ich stronie?

EDIT
Dobra, znalazłem - nie były.
« Ostatnia zmiana: Pt, 07 Luty 2025, 12:22:45 wysłana przez starcek »

Offline freshmaker

« Odpowiedź #353 dnia: Pn, 10 Luty 2025, 11:33:18 »
printy, tributy - wszystko fajnie dopóki ktoś na tym nie zarabia.

Offline Thorgal

« Odpowiedź #354 dnia: Wt, 11 Luty 2025, 08:40:19 »
Z tego co zrozumiałem śledząc dramę na FB, to:

- na pewno printy a nie oryginalne plansze
- te plansze-tributy miały być dodatkiem do wydania "Praktycznego Pana" z KG, zostały
zamówione u twórców (m.in. Kur+Fijał, Clarence Weatherspoon, Wojciech Olszówka), ale Tadeusz
Baranowski nie życzył sobie aby w tym albumie były takie fanartowe plansze
- w posiadaniu plików z tymi fanartami (i pewnie oryginałami, tam gdzie były oryginały) jest/był
obecny tu na forum Thorgal i sprzedając zestaw "Praktycznego Pana" (komiks+torba+prezerwatywa) dorzucił
też gratis te printy, żeby zrobić przyjemność kupującej

Zastanawiałem się kiedy będę mógł się tu pojawić i wytłumaczyć jak było tak aby kolejna fala "grillowania" nie wylała się na mnie.

Wreszcie ktoś doszedł do tego jak było więc mogę potwierdzić.

Wystawiłem na WOŚP dwie aukcje albumów KG - Encyklopedię kreskówek i Porady Praktycznego Pana, przy których tworzeniu miałem okazje brać udział. 

W przypadku obu, Tadeusz Baranowski został wprowadzony w błąd (domyślam się przez kogo), że ktoś sprzedaje rzekomo "limitowane" wydania.  A o "limitowanych" wydaniach Tadeusz nic nie wiedział więc się wkurzył.

Może i moja wina, że tak je opisałem ale dlaczego nie opisać tak albumów z preordera, z zestawem dostępnych tylko w preorderze dodatków, które dostępne były tylko przez krótki czas? Do "Porad Praktycznego Pana" dodałem jako bonus printy prac, które pierwotnie powstały do tego wydania, a których Tadeusz nie zaakceptował. Większość z nich powstała jako fanarty, na moje zamówienie, za moje pieniądze i jest częścią mojej kolekcji więc nie widziałem problemu aby się nimi dzielić. Planszy Maćka Kura i Mietka Fijała nie dodałem do sprzedanego na aukcji WOŚP zestawu.

Offline PJP

« Odpowiedź #355 dnia: So, 15 Luty 2025, 08:17:41 »
Taka ciekawostka. Było wcześniej, ale niedostępne online:
https://teatrnn.pl/historiamowiona/swiadkowie/tadeusz-baranowski/

Offline Thorgal

« Odpowiedź #356 dnia: Pt, 14 Marzec 2025, 16:38:07 »
Taka ciekawostka:

Włodzimierz Palusiński - Przygody Profesorka Nerwosolka, animacja z 1984 roku (na podstawie komiksów Tadeusza Baranowskiego).

Farby emulsyjne na celuloidzie - dwa celuloidy - jeden z "bąbelkami", drugi z Eugeniuszem , 19 cm x 27 cm

Kadr z filmu animowanego przedstawiający Eugeniusza.

Z tego co wiem do dnia dzisiejszego zachowały się 4 kadry z tej animacji. Reszta została zutylizowana w piecu centralnego Studia Filmów Animowanych w Bielsku Białej 🙁

No chyba, że się mylę ...   Ktoś, coś, gdzieś ...?

« Ostatnia zmiana: Pt, 14 Marzec 2025, 16:40:55 wysłana przez Thorgal »

Offline Dalthon

« Odpowiedź #357 dnia: Pt, 14 Marzec 2025, 17:27:37 »
Tadziu wrzucił szkice z nieukończonego projektu:

Offline freshmaker

« Odpowiedź #358 dnia: So, 15 Marzec 2025, 19:24:35 »
chyba młody nerwosolek. pamiętam że mieli to realizować lesniak i skarzycki ale chcieli dostać prawa do postaci i tb odpuścił.

Offline PJP

« Odpowiedź #359 dnia: Nd, 04 Maj 2025, 20:37:51 »
Ależ wodzu, co wódz :D
Tadeusz Baranowski   Poland   Poland   Known very well to generations of people in Poland for his fabulous comics. He work on his own creations but also as an artist supporting others. The latter includes being a colourist for “Thorgal”, and drawing comics based on scripts by Jean Dufaux.
https://www.esfs.info/2025/04/27/2025-esfs-award-nominations-published/
Są również nominowani Tomasz Kołodziejczak i Informator GKF -  A za osiągnięcia Joanna Karpowicz i zin Potencjalny Mimik.
https://fandom.org.pl/nominacje-do-nagrod-esfs-2025/
« Ostatnia zmiana: Nd, 04 Maj 2025, 21:19:26 wysłana przez PJP »