Autor Wątek: AGNOLOGMAT  (Przeczytany 20287 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DrugiejSzansy

Odp: AGNOLOGMAT
« Odpowiedź #30 dnia: Pn, 23 Luty 2026, 17:32:06 »
Wniosek z tego taki, że przy kolejnych projektach skupię się bardziej na marketingu i robieniu środowiskowych skandali promocyjnych, co zdaje się, jest równie ważne jak samo robienie komiksów.

No ale są jeszcze dwa tygodnie zbiórki, liczę, że trochę osób zainteresuje się komiksem.

... wiesz, ja tam się nie znam, ale może warto spróbować z wydrukowanym nakładem uderzyć na - szczególnie te mniejsze - festy komiksowe, dać do Gildii i CK, spróbować lokalnie podprowować się np. w księgarniach i bibliotekach. Wiesz, robić te wszystkie rzeczy, które niezalowcy robią od dekad na rynku, a nie uderzać w jakieś dziwne narracje o "skandalach promocyjnych".
kolorowezeszyty.blogspot.com

Offline Mistrz Zagłady

« Odpowiedź #31 dnia: Pn, 23 Luty 2026, 18:21:43 »
Jakby nie patrzeć, to ja jestem wbrew pozorom, jednym z najstarszych wydawców komiksów w Polsce.
Choć nie zajmuję się tym nieustannie, to jednak od dawna i testowałem różne warianty, w tym te, o których wspomniałeś i o wiele więcej.
W praktyce część z nich ma sens, część nie, w zależności od ilości wydań, materiałów, częstotliwości ukazywania się itd. - inaczej przy pojedynczych albumach inaczej przy kontynuowanych seriach, inaczej przy magazynach komiksowych czy antologiach gdzie jest wielu autorów etc.
Choć tak czy inaczej, to co napisałeś i to co teraz napisałem odnosi się do sprzedaży i promocji komiksów już wydanych.

Natomiast to o czym napisałem we wcześniejszym poście, odnosiło się do promocji samej tylko zbiórki.
A kwestia zbiórki w wersji crowdfundingowej właśnie, to odrębna sprawa, ponieważ taka forma przy tego typu wydaniu jest najbardziej optymalna i wiele - również z późniejszych działań i kwestii przez Ciebie poruszonych, wynika z powodzenia na tym etapie.
To co dzieje się później z wydrukowanym materiałem to już zupełnie inna kwestia. Ja mówię głównie o etapie zbiórki. Ten dla mnie jest najbardziej kluczowy w tym momencie przy tym konkretnym tytule.

Offline Mistrz Zagłady

« Odpowiedź #32 dnia: Cz, 19 Marzec 2026, 12:01:04 »
Moi Roztomili, oto ostatnie godziny na wsparcie druku komiksu na zrzutka.pl/z/kyberdoksa
Można jeszcze wziąć udział w crowdfundingu.

A po zakończeniu zbiórki? Czekam jeszcze na szczegółowe odpowiedzi z drukarni.
Przez cały ten okres nanosiłem wciąż jeszcze poprawki na komiks, korygowałem literówki i uzupełniałem rysunki w kadrach.
Postanowiłem też zmienić i uzupełnić nieco okładkę, więc tu chwilę jeszcze potrzebuję.
Zapewne jeszcze przed wysłaniem materiałów poświęcę trochę czasu by przejrzeć komiks na chłodno, teksty, dymki, rysunki kadr po kadrze, by zredagować i dopiąć w szczegółach całość, wyłapać rzeczy do ewentualnych poprawek (bo nie ma nic bardziej irytującego w tym procesie niż przegapienie czegoś już po wysłaniu materiału do publikacji), potem proces druku.
Czyli wszystko, łącznie z wysyłką powinienem spiąć w okresie najbliższych tygodni. Więc finalnie, jeśli nie będzie dodatkowych nieprzewidzianych problemów, najbezpieczniej można powiedzieć, że to któryś z tygodni kwietnia będzie momentem publikacji.
O wszystkim będę informował na bieżąco, wiec warto śledzić na FB i X oraz blogu.

A przy okazji - oto kilka stron do wglądu:

oraz z komiksu AGNOLOGMAT:

Offline Takesh

« Odpowiedź #33 dnia: Cz, 19 Marzec 2026, 12:22:54 »
W sklepach komiksowych beda dostępne?

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #34 dnia: Cz, 19 Marzec 2026, 12:27:28 »
Prezentuje się to świetnie, już wsparłem i trzymam kciuki za powodzenie zrzutki.

Offline Mistrz Zagłady

« Odpowiedź #35 dnia: Cz, 19 Marzec 2026, 12:41:26 »
W sklepach komiksowych beda dostępne?

Raczej chyba nie, nakład mimo wszystko będzie bardzo niszowy, więc przede wszystkim będę miał po prostu ze sobą na konwentach komiksowych, tam gdzie będę mógł się pojawić.

Offline Takesh

« Odpowiedź #36 dnia: Cz, 19 Marzec 2026, 13:08:48 »
Jeśli jesteś dalej ze Śląska, to nie mam aż tak daleko do Ciebie... ;D

Offline Mistrz Zagłady

« Odpowiedź #37 dnia: Pt, 20 Marzec 2026, 12:50:59 »
A tak przy okazji, wprawdzie opinii w sieci i recenzji AGNOLOGMAT nie doczekał się zbyt wielu, ale jeśli ktoś byłby ciekaw jednej z nich, to jest dostępna na https://kmfsagitta.pl/2024/08/07/agnologmat/

No i ostatnie godziny crowdfundingu na zrzutka.pl/z/kyberdoksa - jeszcze można wesprzeć!

Offline rzodkiew

« Odpowiedź #38 dnia: Pt, 20 Marzec 2026, 14:56:46 »
No dobra, zrzuciłem się, mam nadzieje, że załapie sie na egzemplarz części 1 AGNOLOGMATU

Offline Mistrz Zagłady

« Odpowiedź #39 dnia: Pt, 20 Marzec 2026, 15:50:54 »
Dziękuję za wsparcie zbiórki.

mam nadzieje, że załapie sie na egzemplarz części 1 AGNOLOGMATU
Tak, oczywiście.

Offline rzodkiew

« Odpowiedź #40 dnia: Pn, 04 Maj 2026, 08:11:48 »
Jakieś wieści z linii frontu?

Offline Necr09

« Odpowiedź #41 dnia: Pn, 04 Maj 2026, 19:27:24 »
FGO: 758,469,198

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #42 dnia: Wt, 05 Maj 2026, 11:58:47 »
Druk znowu się przesunął, komiks będzie drukowany w przyszłym tygodniu.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #43 dnia: Śr, 13 Maj 2026, 09:41:38 »
Druk przesunął się po raz kolejny. Komiks trafi do drukarni w przyszłym tygodniu.

Offline celtic

« Odpowiedź #44 dnia: Śr, 13 Maj 2026, 11:52:28 »
Będzie można kupić w Gildii?
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10