Autor Wątek: Mangioka  (Przeczytany 20351 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kvothe

Mangioka
« dnia: So, 08 Luty 2025, 11:27:45 »
Wydawnictwo Mandioca uruchamia nowy brand "Mangioka", który będzie się skupiał na wydawaniu mang.

... Mandioca poinformowała w social mediach, że na początek wyjdą mangi: Nonnonba, Bibliomania, Satsuma gishiden. Wszystkie są już w tłumaczeniu, redakcji bądź literkowaniu. Zostaną dodane do preorderów na II kwartał.

https://blogokomiksach.pl/mangioka-mandioca-manga/

Offline Geekoholic

Odp: Mangioka
« Odpowiedź #1 dnia: Wt, 11 Luty 2025, 10:24:11 »
Tutaj dorzucę wywiad w formie podcastu z Bartkiem z Mandioca'i (Mangioca'i xD) na temat ich wejścia na rynek mangowy

https://open.spotify.com/episode/4O1f7PvIPd1OhN56HAQlJu?si=KwLQty_3RcmQOs4y-7sA1w

Offline LukCook

« Odpowiedź #2 dnia: Wt, 11 Luty 2025, 10:39:45 »
Fajny ruch. Mam nadzieję, że będą wydawać w oryginalnym układzie stron.

Offline eyesore

« Odpowiedź #3 dnia: Wt, 11 Luty 2025, 11:36:34 »
nonono, obrodziło mang i wydawnictw mangowych w PL, ciekawe tylko czy nie będzie to szrot jak 90% tego co wychodzi obecnie

Offline LukCook

« Odpowiedź #4 dnia: Wt, 11 Luty 2025, 12:00:49 »
nonono, obrodziło mang i wydawnictw mangowych w PL, ciekawe tylko czy nie będzie to szrot jak 90% tego co wychodzi obecnie

Trzymam kciuki, że będzie raczej wysoka jakość tytułów. Przynajmniej zapowiedzi wyglądają bardzo dobrze: Nonnonba, Bibliomania, Satsuma Gishiden.

Offline Szekak

« Odpowiedź #5 dnia: Wt, 11 Luty 2025, 12:23:23 »
Tutaj dorzucę wywiad w formie podcastu z Bartkiem z Mandioca'i (Mangioca'i xD) na temat ich wejścia na rynek mangowy
Ktoś kiedyś mnie nauczał, że odmienia się w takich przypadkach zamieniając "c" na "k", czyli "z Bartkiem z Mandioki i Mangioki". ;)
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Geekoholic

« Odpowiedź #6 dnia: Wt, 11 Luty 2025, 13:34:18 »
Ktoś kiedyś mnie nauczał, że odmienia się w takich przypadkach zamieniając "c" na "k", czyli "z Bartkiem z Mandioki i Mangioki". ;)

Dzięki wielkie za uwagę, zawsze mam dylemat na tym polu, czy zmienić, czy rzucać apostrof.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #7 dnia: Nd, 01 Marzec 2026, 11:09:23 »
Nie wiem czy preorder na Satsumę jeszcze trwa ale bierzcie bo jest ładna graficzka ;)

https://zapodaj.net/plik-CU0S1FtGTB

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #8 dnia: Nd, 01 Marzec 2026, 12:41:24 »
To prawda, świetna ta grafika jest.  8)

Offline 79ers

« Odpowiedź #9 dnia: Nd, 01 Marzec 2026, 20:39:22 »
ale chyba tylko przy zakupie od wydawcy

Offline 79ers

« Odpowiedź #10 dnia: Pn, 16 Marzec 2026, 18:10:08 »
Czy wszyscy wydawcy zagraniczni są tacy wybredni, czy tylko azjaci? Premiera tytułu przesuniętą na koniec miesiąca !!! Po co te przedsprzedaże jak wydawcy nie mają akceptacji oryginalnych wydawnictw?

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #11 dnia: Wt, 17 Marzec 2026, 10:22:03 »
Też tego nie kumam. Chcą się pochwalić sukcesem to trąbią na lewo i prawo, a jak przychodzi do opóźnień to głowa w piasek i cisza

Offline wagner

« Odpowiedź #12 dnia: Wt, 17 Marzec 2026, 12:57:55 »
Mangioka nie spodziewała się, mam wrażenie, że z Azjatami tak ciężko się współpracuje. Uważali to za łatwy rynek (skoro tyle wydawnictw się tym zajmuje), a tu niespodzianka.
Ja się w ogóle dziwię, że im zaakceptowano tę ilustrację, bo Japończycy są w większości niechętni takim praktykom. Ma być to, co w zakupionych materiałach, i koniec. A czasem nawet nie pozwalają korzystać z grafik, za które się zapłaciło.

Offline Leyek

« Odpowiedź #13 dnia: Śr, 18 Marzec 2026, 17:48:10 »
Ja się w ogóle dziwię, że im zaakceptowano tę ilustrację, bo Japończycy są w większości niechętni takim praktykom. Ma być to, co w zakupionych materiałach, i koniec. A czasem nawet nie pozwalają korzystać z grafik, za które się zapłaciło.

Przecież to gratis do zakupów ze sklepu wydawnictwa, a nie integralna część danej pozycji. Nie sądzę, żeby to podlegało akceptacji, pewnie nawet Japończycy o tym nie wiedzą. Równie dobrze by mogli lizaka czy butelkę sake dodawać ;)

Offline michał81

« Odpowiedź #14 dnia: Śr, 18 Marzec 2026, 18:53:53 »
butelkę sake dodawać ;)
obstawiam że przy takim dodatku to by zaliczyli szybszą wyprzedaż tytułu niż Studio Lain ;)