Autor Wątek: Hanami  (Przeczytany 104458 razy)

Offline Itachi

Odp: Hanami
« Odpowiedź #300 dnia: Nd, 14 Maj 2023, 16:43:04 »
Jak się podoba okładka kolejnego tomu? Przedpremierowo na Festiwalu Komiksowa Warszawa!

Samotny Wilk i Szczenię - tom 3
Gōseki Kojima i Kazuo Koike

Kolejne elementy układanki zostają ujawnione. Dlaczego Ogami Ittō, kaishakunin, wdał się w konflikt z potężnym rodem Yagyū? Czemu nie mógł pojawiać się w granicach Edo?

Najbardziej znana seria samurajska powraca do Polski w nowym, powiększonym wydaniu. Samotny Wilk i Szczenię to komiks, który wywarł niesamowity wpływ na popkulturę. Na jego podstawie powstały liczne adaptacje filmowe oraz seriale telewizyjne. Do inspiracji tym cyklem przyznają się tacy giganci jak Frank Miller (Sin City) czy Max Allan Collins (Droga do zatracenia).
Autorzy serii zwani byli „Złotym Duetem” i są twórcami licznych hitów, w tym cyklu Poranek ściętych głów.

Liczba stron: 432
Okładka: miękka ze skrzydełkami
Cena okładkowa: 69,99 zł
Premiera: 30.05.2023 (dostępność może być zależna od złożenia przez sklepy zamówień)
Tłumaczenie: Paweł Olejniczak
Redakcja: Radosław Bolałek
DTP i projekt okładki: Emi de Clam
Korekta: Agnes Karczewska

https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline MuadGreDib

« Odpowiedź #301 dnia: Śr, 07 Czerwiec 2023, 14:15:06 »
a mnie podkusilo i kupilem tom pierwszy samotnego wilk i szczeniecia...
bardzo sceptycznie podchodzilem do tego dziela po przeczytaniu  pierwszych strony nie do konca podobala mi sie dodatkowo epizodyczna forma
np taki Monster gdzie historia jest ciagla...(czytalem jak bylo wydawane pierwsze wydanie pozniej jakos przestalem kupowac i teraz wracam ale brakuje mi paru ostatnich tomow ale pewnie beda dodruki)
Konczac pierwszy tom Samotnego wilka jestem zachwycony pogodzilem sie z tymi krotkimi historyjkami, ktore sa dla mnie taka pocztowka feudalnej Japonii.
Ilez tam odpryskow ktore gdzies w mojej wyobrazni laczyly sie z takimi dzielami jak film Zatoichi , czy klasyczny Kurosawa, piekne po prostu piekne.

mam bardzo male doswiadczenie z manga bardziej anime i to tez bez bez fajerwerkow.
A wlasciwie spojrzalem ponownie w strone mangi z powodu syna ktory nagle zlpapal zajawwke na Berserkera--juz nie dostepny niestety ale poszlismy razem do centrum komiksu i tam jak zawsze pryz milej atmosferze wybral Dorohedoro i pyklo:)
Za dzieciaka pamietam jak pierwszy raz w latach 90 ogladalem Akire... pozniej Ghost in the Shell
to bylo niemal objawienie..prozno bylo szukac w tych latach takiego poziomu sci fi w animacji.
a jesli chodzi o mange glownie czytalem Taniguchiego..pare rzeczy. no i wspomnianego wyzej Monstera.

Ale ten Samotny Wilk mnie oczarowal i juz planuje kolejne tytuly:)
w planach Eden , Pluto i dokonczenie Monstera
jak macie cos do polecenia to chetnie skorzystam( akire i ghost in the shell mam w starych wydaniach)

Offline indyk1983

« Odpowiedź #302 dnia: Śr, 07 Czerwiec 2023, 14:26:06 »
Poranek ściętych głów.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #303 dnia: Śr, 07 Czerwiec 2023, 14:28:09 »
Po 3 tomach Poranka mogę tylko dołączyć do pochwał. Berserk też niczego sobie.

Offline Midar

« Odpowiedź #304 dnia: Śr, 07 Czerwiec 2023, 17:37:02 »
Na tegorocznej KW podczas rozmowy na stoisku, zgodnie stwierdziliśmy z wydawcą, że Poranek jest jeszcze lepszy od Samotnego Wilka.
Bardzo podobał mi się też Szczyt Bogów, na szczęście ponoć jest już brakująca strona i możemy spodziewać się wkrótce drugiego tomu.
« Ostatnia zmiana: Śr, 07 Czerwiec 2023, 17:39:03 wysłana przez Midar »

Offline hansior

« Odpowiedź #305 dnia: Śr, 07 Czerwiec 2023, 18:29:54 »
taki Monster gdzie historia jest ciagla...(czytalem jak bylo wydawane pierwsze wydanie pozniej jakos przestalem kupowac i teraz wracam ale brakuje mi paru ostatnich tomow ale pewnie beda dodruki)

Była swego czasu kłótnia o sklep Róbmy Dobrze i podtrzymuję swoje zarzuty. Ale mimo wszystko polecam Ci tam zajrzeć, bo znajdziesz tam te ostatnie tomy. Ja dlatego robiłem tam zakupy.

Offline MuadGreDib

« Odpowiedź #306 dnia: Pt, 09 Czerwiec 2023, 12:35:19 »
Była swego czasu kłótnia o sklep Róbmy Dobrze i podtrzymuję swoje zarzuty. Ale mimo wszystko polecam Ci tam zajrzeć, bo znajdziesz tam te ostatnie tomy. Ja dlatego robiłem tam zakupy.
Dzieki zamowione:)
brakuje mi tylko tom 6 ...ale ten chyba bedzie na dniach dodrukowywany
wlasnie czytam 2
alez to jest dobre:)

Offline stempel

« Odpowiedź #307 dnia: Pt, 09 Czerwiec 2023, 13:23:00 »
Dzieki zamowione:)
brakuje mi tylko tom 6 ...ale ten chyba bedzie na dniach dodrukowywany
wlasnie czytam 2
alez to jest dobre:)
Jak dla mnie Monster jest zajebisty

Offline hansior

« Odpowiedź #308 dnia: Pt, 09 Czerwiec 2023, 19:37:51 »
Monster wymiata, ale mam z nim mały problem. Przeczytałem dwa tomy i byłem zachwycony. Czekałem na pozostałe. Żeby się nie nudzić, przeczytałem pierwszy tom "Chłopaków z dwudziestego wieku". I to okazało się tak dobre, tak wysoko ustawiło poprzeczkę, że teraz boję się, że Monster nie da mi takiej przyjemności, jak do tej pory. Zobaczymy :)

Nesumi

• Gość
« Odpowiedź #309 dnia: So, 10 Czerwiec 2023, 12:14:14 »
Monster trzyma poziom przez cały czas. Naprawdę fajnie się to czyta i ogląda.

Offline MuadGreDib

« Odpowiedź #310 dnia: Pn, 12 Czerwiec 2023, 15:08:20 »
juz jestem na tomie 3
zadziwiajace jak mozna tak prowadzic historie:)
jak do tej pory mistrzostwo..
Obawialem sie jak mozna ciagnac taki temat przez tyle tomow.
Natomiast piekno tego dzielo poza glownym watkiem ktory i tak jest swietny sa postacie i historie drugoplanowe.
Pelne glebi postacie pojawiajace sie na chwile a mimo to nacechowane ogromna porcja emocjonalna i psychologiczna.
I mimo tego ze zaraz znikaja , czujemy ich ciezar niekiedy autor pozostawia nam wolne pole do interpretacji co do ich pozniejszego losu zostawiajac ich z informacja ktore moze zmienic ich zycie, z pozoru banalna.
przyklad :
Spoiler: PokażUkryj
kiedy kolega Tenmy ze studiow slyszy ze Tenam tez sciagal na egzaminie ktory wyryl sie gleboko w jego pamieci

Cudo:)

Offline Midar

« Odpowiedź #311 dnia: Cz, 15 Czerwiec 2023, 11:46:16 »
Kolejny raport z pola walki.
Staramy się, dojść do bardziej przewidywalnego trybu publikacji, tzn. docelowo 3-4 miesiące i póki co udaje to nam się z "Samotnym Wilkiem i Szczenięciem" - wychodzi równo co 3 miesiące. Uda się też prawdopodobnie z kolejnym tomem "20th Century Boys - Chłopaków z XX wieku". Trochę inaczej to wygląda z innymi tytułami, ale wszystko po kolei.
NOWOŚCI
"Szczyt bogów 2" - materiały są już w drukarni, mamy podglądy, ale czekamy na akceptację scenarzysty i rodziny rysownika. Wszystko się przesunęło ze względu na brak strony, której nie dostaliśmy od francuskiego wydawcy (który nam dostarcza materiały do tej serii). Jak tylko dostaniemy akceptację, zwalniamy druk. Liczymy, że uda się, aby tytuł trafił w tym miesiącu na półki.
"Poranek ściętych głów 6" - tutaj natomiast mamy akceptację i walczymy razem z drukarnią, żeby się udało w tym miesiącu. W najgorszym wypadku, będzie w pierwszym tygodniu lipca.
"20th Century Boys - Chłopaki z XX wieku 9" - mamy akceptację, pracujemy nad tym, powinno być w lipcu, czyli termin 4 miesiące zachowany. Jeśli chodzi o kolejne tomy, nie dostaliśmy jeszcze materiałów...
"Samotny wilk i szczenię 4" - kolejny tom kończy się tłumaczyć, raczej termin sierpień/wrzesień niezagrożony.
"Saga winlandzka 12" - mamy materiały cyfrowe, ale... nie mamy fizycznie komiksów. Pierwszy raz nam się zdarzyło, że utknęły one zwyczajnie na cle (chociaż nie podlegają ocleniu). Jeśli szczęśliwie do nas dotrą, planujemy również na sierpień/wrzesień. Tom 13 na początku 2024 roku i jest ostatni materiał, jaki ukazał się do tej pory w Japonii. 
DODRUKI (i tytuły, które się kończą)
"Mushishi" 1 i 2, ta świetna seria wraca do sprzedaży. Właśnie drukujemy tomy 1 i 2, powinny być w lipcu.
"MONSTER" 1, 4, 7-9 - te tomy się obecnie skończyły i będą w najbliższych miesiącach dodrukowywane.
"Poranek ściętych głów 2" - skończył się, dodruk w okolicach sierpnia/września.
"PLUTO" - dla tych, co nie zauważyli, seria miała swoje dodruki i przez ten krótki moment jest cała dostępna, ale kończy nam się tom 1.
"Saga winlandzka", "20th Century Boys - Chłopaki z XX wieku" - brakujące tomy dodrukowane. Jeśli chodzi o najbliższe braki, to najszybciej skończy się "Saga winlandzka 8".
"Balsamista" - grzecznie czeka na swoją kolej, ale dodruk będzie.
Tytuły jednotomowe Taniguchiego - tak, chcemy niektóre dodrukować, jak będzie nieco luźniej, coś z pewnością wyjdzie.
Co do innych tytułów, zobaczymy, wszystko zależy od rynku i popytu.
Jeśli się wybieracie na Pyrkon, to nasze tytuły znajdziecie na stoisku księgarni KiK!
PS. W trakcie pisania tego tekstu przyszła informacja, że tomiki "Sagi winlandzkiej" do odebrania na poczcie!

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #312 dnia: Cz, 15 Czerwiec 2023, 16:00:49 »
A na fotce kubeczek z Tetsuwan no Atom. Niby wyd. dementuje. Że to tylko postać z Pluto, ale design jest oryginalny Tezuki  8)

Online JanJ

« Odpowiedź #313 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 08:20:42 »
Mam pytanie do fanów Samotnego Wilka. Przeczytałem pierwszy tom i mam mieszane uczucia. Na pewno czuć tu ducha średniowiecznej Japonii, ale czy historie w kolejnych tomach są tak samo przyczynkowe jak w pierwszym? Zmieniają się postacie i scenerie, ale każda historia ma prawie taki sam scenariusz. Czy potem zawiązuje się jakaś większa fabuła, czy też tom drugi i kolejnych 18 (!) to cały czas  takie krótkie niezależne historie?

Offline Midar

« Odpowiedź #314 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 18:16:12 »
W kolejnych tomach ukazana jest między innymi wcześniejsza historia Samotnego Wilka, przedstawiająca zdarzenia, które doprowadziły go do tułaczej sytuacji. Poznajemy historię Wilka i jego najbliższej rodziny i dalej śledzimy już na bieżąco ciągłość fabuły, kroczącej drogą zemsty i zamiaru odzyskania honoru i dobrego imienia, przy czym prześladowcy Kozure ōkami, którzy uknuli całą intrygę, próbują wciąż doprowadzić do jego śmierci.  Jest to dalej oparte na pojedynczych historiach, jednak teraz spina je wątek przewodni.
Polecam kolejne tomy (zwłaszcza trzeci), to naprawdę zmierza w stronę coraz lepszej i spójnej opowieści.
Tak na marginesie, pomimo tego, że cenię sobie „Samotnego Wilka i szczenię”, to znacznie wyżej stawiam „Poranek ściętych głów”.
« Ostatnia zmiana: Cz, 06 Lipiec 2023, 18:32:58 wysłana przez Midar »