Widziałem, własnie zamówiłem pierwszą część. Miałem nie wchodzić w żadną kolejną serie, bo kilka jest rozgrzebane, ale skusiłem się, przynajmniej lepiej poznam, w którą chcę wejść. 
@parsom nie czytaj dalej

Jeśli chodzi o Akirę to seria jest skończona, nie jest długa (jak na standardy mangowe) i gdzieś czytałem, że Akira została wybrana jako pierwsza manga na rynek amerykański, żeby rozpropagować cały gatunek. Więc z tego powodu jest to manga wyjątkowa, wyselekcjonowana, aby trafiała jak najlepiej w gusta czytelnika amerykańskiego, a jednocześnie była wystarczająco charakterystyczna dla gatunku. My jako Europejczycy, jesteśmy wychowani w dużej mierze w popkulturze amerykańskiej (filmy, komiksy), więc Akira powinna również i do nas przemawiać. Wydaje mi się, że jest to bardzo dobra pozycja, dla kogoś kto chce rozpocząć przygodę z mangą. Pomimo 40 lat na karku, Akira niewiele się zestarzała, a nawet bym powiedział, że upływ lat dodał jej atrakcyjności, bo jest dodatkowy vibe starych anime, uczucie obcowania z czymś wyszukanym.