Autor Wątek: Akira  (Przeczytany 29430 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Voitas

Odp: Akira
« Odpowiedź #75 dnia: Cz, 12 Styczeń 2023, 23:28:34 »
Ja czekam na ostatni tom z rozpoczęciem czytania. Taka manga szybko wchodzi :)

Offline Jaxx

« Odpowiedź #76 dnia: So, 21 Styczeń 2023, 11:34:37 »
Koledzy, ile tomów starego wydania Akiry zawartych jest w pierwszym tomie wydania specjalnego? U mnie w bibliotece są wszystkie stare, ale tylko 1 nowy i zastanawiam się, od którego tomu kontynuować czytanie.

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #77 dnia: So, 21 Styczeń 2023, 13:01:29 »
Nie mam starego wydania. Pierwszy tom zbiorczy ma ok. 357 stron. Jest w nim taka adnotacja: From Young Magazine NO.24/December. 1982-NO.17/September. 1983

A tu jeszcze ilość stron wydań zbiorczych. Powinno pomóc.

Elle est retrouvée! Quoi? l’éternité. C’est la mer mêlée Au soleil.

Offline komiks

« Odpowiedź #78 dnia: So, 21 Styczeń 2023, 13:16:20 »
Polskie wydanie 19 tomowe ma po około 120 stron, więc łatwo policzyć.
Ale z tego co widzę, to za granicą nie było 19 tomów, tylko wyszły różne inne edycje:

Akira (20 Volumes)
Akira (14 Volumes)
Akira (12 Volumes)
Akira Collection (10 volumes)
Akira (6 Volumes)
Akira: Cinemanga
Akira Especial (5 Volumes)

Wiec żeby mieć pewność, musiałbyś sprawdzać rozdziałami, a tych jest aż 120.
Z pomocą przyjdzie Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Akira_(manga)#Volume_list
1 tom wersji 6 tomowej zawiera: Chapters 1–18, originally serialized from December 1982 to September 1983.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Horyzont Snu

« Odpowiedź #79 dnia: Nd, 22 Styczeń 2023, 01:23:47 »
Tom trzeci starego wydania zatytułowany jest "Pułapka na clownów", tak też kończy się  pierwszy tom nowego wydania. Pułapką i atakiem na motocyklowy gang clownów. Tom czwarty starego wydania to "Plan starca", obstawiam że to właśnie jest początek tomu drugiego edycji specjalnej. Czytałem pierwszy tom od razu po wydaniu, z lekturą całości czekam do wydania szóstego tomu. Jeżeli ma to pomoc mogę wrzucić zdjęcie początkowych stron drugiego tomu nowego wydania.

Offline Jaxx

« Odpowiedź #80 dnia: Nd, 22 Styczeń 2023, 01:47:54 »
Jeżeli ma to pomoc mogę wrzucić zdjęcie początkowych stron drugiego tomu nowego wydania.

Poproszę, na pewno się przyda. Wystarczy pierwsza strona. Co prawda nie wszystko u nas jest wystawione na regałach, a ja wypożyczam przez system online, ale to już będzie jakiś punkt zaczepienia.

Offline Horyzont Snu

« Odpowiedź #81 dnia: Nd, 22 Styczeń 2023, 02:34:02 »

Offline Jaxx

« Odpowiedź #82 dnia: Nd, 22 Styczeń 2023, 11:08:03 »
Dziękuję bardzo, będę szperał w bibliotece i spróbuję coś wyszperać ;)

Offline Takesh

« Odpowiedź #83 dnia: Pn, 30 Styczeń 2023, 13:12:28 »
A tak obiektywnie to jak ktoś ma pierwsze wydanie to warto wymienić? Jeśli tak, to dlaczego? Pytam, bo lubię tą serię i rozważam nabycie jeśli jakość nowego wydania byłaby znacznie lepsza. Ktoś coś?

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #84 dnia: Pn, 30 Styczeń 2023, 15:08:48 »
Ja wymieniłem i z perspektywy czasu się cieszę, nawet jeśli zakup serii rozciąga nam się na kilka lat.
Główna zaleta to oryginalna i właściwa perspektywa rysunków - w pierwszym wydaniu mieliśmy wszystko odwrócone. Słynne serce po prawej stronie, wszyscy bohaterowie leworęczni itd. Byłem też ciekaw poprawionego tłumaczenia i je również traktuję na plus.

Z mniejszych dla mnie rzeczy, to dodatkowo jakość skanów (? - nie wiem czy poprawnie to nazywam) jest wyższa. Szczególnie w pierwszych zeszytach starego wydania kreska jest grubsza. Zachodzą w tym różnice pomiędzy zeszytami. Ostatnie zeszyty to już lata 2003 i chyba 2004, więc tam to już było na wyższym poziomie.
Oprócz tego stare wydanie różniło się rodzajem papieru pomiędzy zeszytami. To może być dla niektórych ważne.

Trudno było się rozstać z pierwszym wydaniem, bo kolorowe okładki, pierwsze zeszyty to jeszcze sentymentalnie czasy nicości komiksowej w naszym kraju, czasy jeżdżenia do Komikslandii przy Chełmskiej, ówczesny styl edytorski itd. Ale odstawiając sentymentalizm na bok, nowe wydania oceniam jako lepsze.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #85 dnia: Pn, 30 Styczeń 2023, 19:27:55 »
A tak obiektywnie to jak ktoś ma pierwsze wydanie to warto wymienić? Jeśli tak, to dlaczego? Pytam, bo lubię tą serię i rozważam nabycie jeśli jakość nowego wydania byłaby znacznie lepsza. Ktoś coś?
https://forum.komikspec.pl/komiksy-japonskie/akira/msg132753/#msg132753

Ja sobie zostawiłem stare dla okładek. To jeden z nielicznych przypadków kiedy dubluje komiks bo generalnie staram się tego unikać. Jeszcze tylko Eden mam podwójnie plus wznowienia TM-Semic (tu akurat biorę ponownie wszystko).
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline roble

« Odpowiedź #86 dnia: Śr, 15 Luty 2023, 13:57:24 »

Już za miesiąc vol. 6 plus informacja od wydawnictwa że kończą się nakłady poprzednich tomów..  :)

Offline Saruman

« Odpowiedź #87 dnia: Cz, 16 Luty 2023, 12:40:07 »
Zwlekałem aż wyjdzie całość, ale skoro piszą, że kończą się nakłady to dołączyłem do tych co zakupili. Czekam na tom 6 i będzie czytane. ;D

sum41

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: Cz, 16 Luty 2023, 15:06:21 »
Ogolnie o co chodzi w Akirze bo to klasyk ale po obejrzeniu anime wizualne mega ale historia taka troche wolna i nijaka i nie do konca ja zrozumiałem.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #89 dnia: Wt, 28 Luty 2023, 13:36:51 »
Manga zupełnie inna jest. Znaczy początek podobny, ale potem się rozjeżdża.