Autor Wątek: XIII  (Przeczytany 16432 razy)

Offline JanJ

Odp: XIII
« Odpowiedź #60 dnia: Nd, 27 Lipiec 2025, 17:42:57 »
Generalnie jest ok. Ja wymieniłem i nie żałuję. Jak jesteś wyczulony na takie tłumaczenie, to może dosłownie 2-3 razy na tom coś Ci nie zazgrzyta.

Offline Archelon

« Odpowiedź #61 dnia: Pt, 01 Sierpień 2025, 23:19:42 »
Van Hamme wraca jako scenarzysta XIII.

Tytuł: XIII Parody - Bas les Masques !, scenariusz: Jean van Hamme, ilustracje:  Philippe Xavier, 32 strony, wydawca: Dargaud.

Opis:
Treść tej parodii: Co by było, gdyby XIII wcale nie miał amnezji? Czy to mógł być pomysł pułkownika Amosa, aby uniknąć oskarżenia o zabójstwo prezydenta Sheridana? Czy XIII, ten amant kobiecych serc, musi udawać, że nie zapomniał o wszystkich swoich podbojach? Kiedy ponownie spotyka Judith Warner, XIII nie ma innego wyjścia, jak poprosić o „trzy godziny amnezji, pułkowniku. Proszę”… Amnezja nie zawsze jest łatwa! Na szczęście XIII jest doskonałym aktorem: jego legendarna, beznamiętna twarz sugeruje nawet, że myli elitarny oddział SPADS z postaciami z Blake'a i Mortimera ! I będzie musiał stawić czoła licznym postaciom pojawiającym się w serialu. Generał Carrington wybucha potem: „Kim jest ten szaleniec, który wymyślił taką historię?” Pułkownik Amos z kolei przegląda do woli wszystkie albumy z tej serii: „Proszę, dajcie mi zdjęcie nr 2 z tablicy 46 dossier Trzynastu Przeciwko Jednemu ”. Czy sam padł ofiarą największego żartu, sfingowanego przez największego żartownisia ze wszystkich?

Niestety Yann nie zwalnia tempa. Pojawiła się trzecia część XIII Trilogy. Jones. Niestety, planowane jest wydanie kolejnych trylogii o innych postaciach.
Nie rozumiem fenomenu Yanna.

Offline JanJ

« Odpowiedź #62 dnia: So, 02 Sierpień 2025, 10:57:39 »
Może po prostu jest tani, a dodatkowo potrafi napisać szybko średnio- słaby scenariusz, który i tak pozwoli uzyskać zadowalającą sprzedaż, głównie za sprawą znanego tytułu i sentymentu

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #63 dnia: Wt, 18 Listopad 2025, 20:33:48 »
Ironiczne jest to, że Van Hamme napisał o XIII do Vance'a pierwszy raz, w dniu gdy w Polsce Jaruzelski wprowadzał Stan Wojenny.

Moja pamięć jest jak sito. Guzik pamiętam z poprzednich 15 zeszytów, zaczynając tom 5. Egmont powinien to szybciej wydawać, miesiąc po miesiącu, a nie 15 miesięcy. Choć jak na nich to i tak szybkie tempo - lepsze niż Fantastyczna Czwórka czy Epiki Wolverine. Połowa kadrów i dymków w "Operacji Montechristo", to ekspozycja i przypominanie fabuł poprzednich zeszytów. Bo nikt inny też już nie pamięta co się działo wcześniej. :) Nie zmienia to faktu, ze w sumie powinienem to wszystko przeczytać jeszcze raz, ale na razie nie mam czasu i chęci.
« Ostatnia zmiana: Wt, 18 Listopad 2025, 20:42:38 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Kadet

« Odpowiedź #64 dnia: Wt, 18 Listopad 2025, 20:51:08 »
Miesiąc po miesiącu kilkualbumowe integrale frankofońskiej serii? Przecież to nierealistyczne zarówno pod względem wydawniczym (czasu potrzebnego na przygotowanie), jak i biznesowym (tak duża częstotliwość droższych wydań zraziłaby wielu odbiorców).
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #65 dnia: Wt, 18 Listopad 2025, 21:18:48 »
Guzik pamiętam z poprzednich 15 zeszytów, zaczynając tom 5.

Tak to jest, jak myślisz o Verdish, kąpiącej się w stawie za zagrodą Grogon, zamiast skupić się na czytaniu.

;) ;) ;)

Offline greg0

« Odpowiedź #66 dnia: Śr, 19 Listopad 2025, 12:23:18 »
Moja pamięć jest jak sito. Guzik pamiętam z poprzednich 15 zeszytów,
Amnezja- podobnie miał XIII ( Stephen Doncaster ) . 
Ważne żeby narzekać...

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #67 dnia: Śr, 19 Listopad 2025, 21:03:29 »
Rodrigues - dobre

W Złocie Maksymiliana jest to samo.. Spotyka się Giordino, Wittaker i prezydent i zamieniają się w ludzi ekspozycje opowiadający poprzednie 15 albumów. Jeju - Van Hamme sam doszedł do wniosku, że tak to pokomplikował fabularnie (dwa życiorysy i nie wiadomo którym jest XIII-stka), że jeśli nie będzie co chwila przypominał tego co się wydarzyło, to czytelnicy się pogubią.

A te góry w Meksyku to scenografia ściągnięta z " Między ziemią a światłem".
« Ostatnia zmiana: Śr, 19 Listopad 2025, 21:08:57 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Kadet

« Odpowiedź #68 dnia: Śr, 19 Listopad 2025, 21:39:42 »
No, ja wczoraj sobie przeglądałem "Spider-Man Epic Collection: Venom" z podobnego okresu i z kolei tam często Spider-Man pierwsze dwie-trzy strony zeszytu poświęca na szczegółowy monolog wewnętrzny, w którym opisuje sam sobie dokładnie, co robił w poprzednim zeszycie ;)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Komediant

« Odpowiedź #69 dnia: Śr, 19 Listopad 2025, 23:58:19 »
W Marvelu to było jeszcze pokłosie dyrektywy Jima Shootera, na szybko streszczać czytelnikowi co jest grane, zgodnie z zasadą 'każdy numer może być czyimś pierwszym'.

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #70 dnia: Cz, 20 Listopad 2025, 00:06:59 »
Ja dokończyłem serię, i chyba naprawdę wystarczy. Nie wiem czy Egmont planuje wydać resztę, jest już z 30 odcinków głównych plus poboczne jakieś wymysły. To się robi tak groteskowe jak Thorgal, przy XIII Van Hamme umiał jeszcze powiedzieć kiedy koniec, przy Thorgalu już nie umiał gdzie powinien na ćwiartce dać pas. Tego Yanna musi mi ktoś opowiedzieć bo na jego tomy zbiorcze nie mam ochoty, ciągnie się to jak jakaś Dynastia i to dla miłośników tego typu seriali jest dalszy ciąg.

Starcie Jessici z Iriną, jakieś to pospiesznie narysowane, jakby brakowało ramek.
« Ostatnia zmiana: Cz, 20 Listopad 2025, 00:21:20 wysłana przez grzegorz.cholewa »

Offline srogin

« Odpowiedź #71 dnia: Cz, 20 Listopad 2025, 06:17:15 »
Ja dokończyłem serię, i chyba naprawdę wystarczy. Nie wiem czy Egmont planuje wydać resztę, jest już z 30 odcinków głównych plus poboczne jakieś wymysły. To się robi tak groteskowe jak Thorgal, przy XIII Van Hamme umiał jeszcze powiedzieć kiedy koniec, przy Thorgalu już nie umiał gdzie powinien na ćwiartce dać pas. Tego Yanna musi mi ktoś opowiedzieć bo na jego tomy zbiorcze nie mam ochoty, ciągnie się to jak jakaś Dynastia i to dla miłośników tego typu seriali jest dalszy ciąg.

Starcie Jessici z Iriną, jakieś to pospiesznie narysowane, jakby brakowało ramek.

Też uważam, że ćwiartka powinna mu wystarczyć!  ;)

Offline Pabloff

« Odpowiedź #72 dnia: Cz, 20 Listopad 2025, 14:01:56 »
(...)
Połowa kadrów i dymków w "Operacji Montechristo", to ekspozycja i przypominanie fabuł poprzednich zeszytów.
(...)

Tak się dziwnie składa, że Operacja Montecristo to jedyny tom serii, który przed laty przeczytałem. Trochę od czapy brać się za 16. album cyklu, ale tak jakoś wówczas wyszło (nie pamiętam już okoliczności). Niemniej dzięki tym ekspozycjom i przypomnieniom nie miałem problemu ze zrozumieniem fabuły. :) Całkiem mile wspominam tę lekturę... Z jednej strony chętnie wziąłbym tę serię na tapet. Z drugiej natomiast coraz bardziej staram się unikać wszelkiego rodzaju tasiemców. Czy w razie czego jest jakiś moment (momenty), w którym można w miarę bezboleśnie przerwać czytanie (względnie zamknięta historia, brak cliffhangera itp.)? Tom 12.? A może jeszcze jakieś inne?

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #73 dnia: Cz, 20 Listopad 2025, 14:56:05 »
Te pięć tomów zbiorczych to jest podstawa. Potem jest już tasiemiec, który może Egmont wyda, a może nie.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #74 dnia: Cz, 20 Listopad 2025, 19:11:38 »
Van Hamme napisał 19 zeszytów i dla mnie to jest całość. Znaczy kupie jeszcze jeden tom, ale tylko dla spin-offu z Mangustą. Resztę olewam. Tylko przypominam ci @Pabloff, że to się zaczyna jako zrzynka z Tożsamości Bourne'a, a potem scenarzysta zaczął wymyślać.

Sorry za to Montechristo - skojarzyło mi się z książką.