Autor Wątek: XIII  (Przeczytany 16409 razy)

Offline michał81

Odp: XIII
« Odpowiedź #45 dnia: Cz, 26 Czerwiec 2025, 17:52:27 »
Jestem sceptycznie nastawiony do tej serii Mystery, ale jeśli Egmont wyda tom z Mangustą, to chyba go kupię.
Cytując klasyka: "Aw, shit! Here we go again". Egmont to już dawno wydał. Gdzie ty wtedy byłeś? Będziesz teraz smęcił jak z Kingdom Come? Przecież według twojej zwichrowanej logki to jest dubel zajmujący slot wydawniczy. Jprd

Offline michał81

« Odpowiedź #46 dnia: Cz, 26 Czerwiec 2025, 17:53:23 »
Aaa - to dlatego ty lubisz Lexa Luthora.
Po prostu jest tak przystojny jak Lex.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #47 dnia: Cz, 26 Czerwiec 2025, 18:04:49 »
Napisałem "Jeśli". Jak tego nie zrobią, to płakać nie będę. Oczywiście chodzi o zbiorcze, nowe wydanie, bo obecne ceny za wydanie z 2008 roku są dla mnie za duże. Choć jak patrzę kogo oni tam dali w innych tomach, to nie budzi to we mnie większego entuzjazmu. Ale dla Mangusty mogę kupić tom z jego prequelem.

https://www.ceneo.pl/Ksiegarnia;szukaj-xiii+mystery

https://allegro.pl/produkt/xiii-mystery-mangusta-jean-van-hamme-xavier-dorison-46ae9303-7cb0-4db7-9e6f-350b04822e46?bi_m=search_suggester

Offline michał81

« Odpowiedź #48 dnia: Cz, 26 Czerwiec 2025, 18:28:15 »

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #49 dnia: Nd, 13 Lipiec 2025, 13:46:36 »
Epizod XIII - Dochodzenie

Dziwny pomysł i trochę wątpliwy. Komuś się chciało tak czytać ten przydługi album z biogramami zamiast zrobić zwykły z bohaterami, dziennikarzami śledzczymi? I ewentualnie osobny album na krótkie wypisy biograficzne co ważniejszych postaci?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #50 dnia: Pn, 14 Lipiec 2025, 12:08:10 »
Wkurzył mnie ten 13 zeszyt. Podwójny ale głównie z biosami. Jest to w 90% streszczenie poprzednich 12 zeszytów, które już znam i mam i za nie zapłaciłem. A teraz dostaję to jeszcze raz, tyle że w postaci zdjęć i tekstu. Jak dla mnie słabizna - z chęcią bym z niego zrezygnował. Tym bardziej, ze w kolejnych dwóch tomach dostawili strony z "Previously in XIII..." :) Ech - Van Hamme zarobił u mnie pierwszego minusa. To powinno być ewentualnie na zakończenie głównej serii, a nie gdy jeszcze trochę komiksów zostało. I oczywiście powinno być to wydane oddzielnie. Teraz już wiem skąd Hickman czerpał inspiracje do swoich wstawek w X-Men. :)

Offline Kadet

« Odpowiedź #51 dnia: Pn, 14 Lipiec 2025, 14:14:45 »
Jeśli dobrze pamiętam, to miało być na zakończenie serii, bo dopiero później podjęto deczyję o ciągnięciu jej dalej. A to, jak ten album wygląda, polscy fani komiksu wiedzą od kilkunastu lat... ;)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #52 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 19:50:21 »
No my z Grzesiem nie wiedzieliśmy.

Offline bosssu

« Odpowiedź #53 dnia: Śr, 16 Lipiec 2025, 11:14:54 »
Wkurzył mnie ten 13 zeszyt. To powinno być ewentualnie na zakończenie głównej serii, a nie gdy jeszcze trochę komiksów zostało.
To jest na zakończenie głównej serii. XIII tom na zakończenie serii o nazwie XIII....
Reszta to odcinanie kuponów jak u Thorgala.
Polecam książkę (ewentualnie film) Tożsamość Bournea.

Offline kv

« Odpowiedź #54 dnia: Śr, 16 Lipiec 2025, 16:52:14 »
Wg mnie tom XII nie kończy się jakby to był ostatni tom.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #55 dnia: Cz, 17 Lipiec 2025, 20:24:56 »
No bo cała saga miałaby się skończyć, że XIII ląduje w więzieniu, a cała historia nawet nie ujrzy światła dziennego? Musiał być ciąg dalszy.

Offline michał81

« Odpowiedź #56 dnia: Cz, 17 Lipiec 2025, 20:30:16 »
Ale tak się właśnie miał skończyć. Idealne zakończenie.

Offline Cringer

« Odpowiedź #57 dnia: So, 19 Lipiec 2025, 21:56:15 »
No bo cała saga miałaby się skończyć, że XIII...
Dzięki za spoiler  :-\

Offline JanJ

« Odpowiedź #58 dnia: Pt, 25 Lipiec 2025, 22:26:17 »
Piątek wieczór, czytam sobie XIII, komiks którego akcja dzieje się gdzieś w drugiej połowie XX w., a tu nagle: "Proszę wprowadzić pierwszą świadkinię". Musiałem poprawić ten tekst dwa razy bo Android nie znał takiego słowa. Człowiek uczy się całe życie...

Offline Pestak

« Odpowiedź #59 dnia: Nd, 27 Lipiec 2025, 17:02:28 »
Dzięki za pomoc w podjęciu decyzji. zastanawiałem się czy kupować te zbiorczaki XIII egmontu, ale jak tam tłumaczenie jest splamione takimi feminizmami to zostaje jednak przy wersji Siedmiorogu.