Autor Wątek: Thorgal  (Przeczytany 670179 razy)

Offline Szekak

Odp: Thorgal
« Odpowiedź #1260 dnia: Pn, 25 Listopad 2019, 19:13:16 »
Może wydawca po tym jak ostatni album się wolno sprzedaje uznał, że lepiej dla popytu będzie, jak licznika nie będzie, by mogła z tyłu głowy zakołatać myśl o kończącym się nakładzie.
« Ostatnia zmiana: Pn, 25 Listopad 2019, 19:15:51 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Hans

« Odpowiedź #1261 dnia: Pn, 25 Listopad 2019, 19:23:29 »
Ale to nie wydawca ukrył ten licznik, tylko dystrybutor. Dlatego się zastanawiam. Zobaczymy co to za pkmysły, ale fajne to było dla niezdecydowanych  :)

Online freshmaker

« Odpowiedź #1262 dnia: Pn, 25 Listopad 2019, 19:42:30 »
dodatkowo na stronie planety jest jako przykładowa (?) plansza z thorgalem podpisana „vaticinator”. mam nadzieje ze dodatki przy tomach GR będą jednak tegoż autora a tributy okazjonalnie. a może to wczesny rosinski?

Offline JanJ

« Odpowiedź #1263 dnia: Pn, 25 Listopad 2019, 21:37:02 »
Ja ciągle się waham, głównie ze względu na ogromne wymiary tego albumu, gdyż na żadną półkę mi się to nie zmieści. Na zachętę jest oczywiście fajna okładka (chociaż mogli sobie darować te numerki 1,2,3,4, które są aż w trzech miejscach) oraz "niepublikowane materiały". Ciekaw jestem, czy to rzeczywiście będą jakieś nowe, albo najlepiej jakieś stare odgrzebane szkice, a nie fanarty pisze fresmaker.

Offline Hans

« Odpowiedź #1264 dnia: Pn, 25 Listopad 2019, 21:52:39 »
dodatkowo na stronie planety jest jako przykładowa (?) plansza z thorgalem podpisana „vaticinator”. mam nadzieje ze dodatki przy tomach GR będą jednak tegoż autora a tributy okazjonalnie. a może to wczesny rosinski?
Buahahahahahahaha, też go widziałem i uśmiałem się do łez. Ale jak wszedłem z godzinkę temu, to już skasowali.
Chyba jakieś marketingowe działanie tegogo dystrybutora aby upiększyć ten straszny layout sklepu  :)

Offline JanJ

« Odpowiedź #1265 dnia: Pn, 25 Listopad 2019, 22:01:45 »

Offline VooDoo-79

« Odpowiedź #1266 dnia: Wt, 26 Listopad 2019, 19:59:26 »
Wrzucili ostateczną wersję okładki - wygląda bombowo.

Nadal nie mogę zrozumieć dlaczego nie dało się wytłoczyć tytułu na grzbiecie przy kolorowej wersji (jak się nie mylę tłumaczyli się że nie dało rady bo za duży format) a przy cz/b jakoś się dało :o

Offline Szekak

« Odpowiedź #1267 dnia: Wt, 26 Listopad 2019, 20:21:58 »
W wersji kolorowej grzbiet jest materiałowy, tutaj może będzie lakierowany...
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Hans

« Odpowiedź #1268 dnia: Wt, 26 Listopad 2019, 21:01:10 »
W ekskluzywnej grzbiet jest materiałowy, chyba płócienny.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1269 dnia: Wt, 26 Listopad 2019, 21:30:44 »
To przecież żadna przeszkoda

Offline Hans

« Odpowiedź #1270 dnia: Wt, 26 Listopad 2019, 21:36:02 »
Gdzieś na forum przeczytałem, ze ktoś z nimi rozmawiał i powiedziano mu że nie ma napisów na grzbiecie, ponieważ żadna drukarnia w Polsce i Europie nie chciała dać gwarancji na 10 lat wydawcy.
Nie znam się na tym, ale patrząc np na wydania egmontu i kilka zagranicznych, które posiadam to jestem w stanie to uwierzyć.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1271 dnia: Wt, 26 Listopad 2019, 21:41:27 »
A ja przeciwnie, też mam sporo takich grzbietów. Farba nie sypie się na żadnym, poza kolekcją Rosińskiego i polskim Mausem. Na zagranicznych siedzi idealnie.

BTW, nawet jak się trochę sypie to mi to nie przeszkadza. Mogłoby być wtłoczone nawet bez druku albo hotstampingu czy jak to tam się zwie.

Offline Hans

« Odpowiedź #1272 dnia: Wt, 26 Listopad 2019, 22:20:28 »
Czasami zdarza mi się ponarzekać na to czy owo w temacie wydań, ale kiedy  widzę jak ludzie potrafią się zachowywać to nie jesteśmy w stanie wyobrazić sobie tych postów, gdyby wydali z nadrukiem i ten nadruk ulegałaby degradacji.
Co to by były za lamenty  :)
Poza tym wolę wersję ze slipcase, tylko niech zdradzą na jego temat jakieś szczegóły.

Online tomsawyer

• Polubień: 414
  • Żywych zwołuję, zmarłych opłakuję, gromy kruszę.
    • Rush Hemispheres
« Odpowiedź #1273 dnia: Cz, 28 Listopad 2019, 21:31:19 »
Skusiłem się na wersję B&W. Rozważałem edycję z Niffle, ale brak znajomości języka i przede wszystkim loteria z pakowaniem książek, ostudziły zapał. Może Libertago zrobi dodruk kolorowej wersji bez numerków, za podobną cenę, to też dziabnę ;-).
Thorgal ma szczególne miejsce w sercach wielu z nas, a wersja bez kolorków pozwoli na nowo odkryć jego przygody.

"Nie od razu Rzym zbudowano, oczywiście, z tamtą robotą nie miałem nic wspólnego."

Offline rzodkiew

« Odpowiedź #1274 dnia: Pt, 29 Listopad 2019, 08:15:24 »
Takie pytanie do znawców:
jak oceniacie tomy, które wyszły po władcy gór?
jako pacholę miałem przeczytane Thorgale od 1 do Władcy gór właśnie i robiły na mnie ogromne wrażenie, szczególnie historia zawarta w tomach od "Łuczników" do "Między ziemią a światłem"
Przez lata coś się pogubiło, coś się mocno zużyło i chciałbym skompletować na pewno to, co miałem, ewentualnie wymienić podniszczone egzemplarze. Nie mam nigdy ciśnienia, żeby grzbiety tworzyły spójny obrazek ani na skompletowanie wszystkiego z Thorgalem w nazwie, więc chciałbym wiedzieć, jak te dalsze tomy są oceniane.