Autor Wątek: Thorgal  (Przeczytany 669590 razy)

Offline Archelon

Odp: Thorgal
« Odpowiedź #3180 dnia: Nd, 06 Kwiecień 2025, 13:43:00 »
Na stronie wydawnictwa Le Lombard można przeczytać 10 plansz nowego Thorgala Saga.
https://www.lelombard.com/bd/thorgal-saga/de-givre-et-de-feu-couv-glace
(pod okładką)

Offline Pestak

« Odpowiedź #3181 dnia: Nd, 06 Kwiecień 2025, 14:00:31 »
Ja pierdziele, po raz 50-ty zawiązanie akcji sprowadza się do jakiejś katastrofy morskiej… czy naprawdę ci scenarzyści nie potrafią nic innego wymyślić? Thorgal, którego nazwisko pochodzi od Boga mórz i który ponoć jest takim świetnym żeglarzem nie miał chyba jednego rejsu bez przygód.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #3182 dnia: Nd, 06 Kwiecień 2025, 14:48:25 »
Ja pierdziele, po raz 50-ty zawiązanie akcji sprowadza się do jakiejś katastrofy morskiej… czy naprawdę ci scenarzyści nie potrafią nic innego wymyślić? Thorgal, którego nazwisko pochodzi od Boga mórz i który ponoć jest takim świetnym żeglarzem nie miał chyba jednego rejsu bez przygód.
Dokładnie. W całej Skandynawii nie ostała się ani jedna łódka. Thorgal wszystkie rozjebał.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3183 dnia: Nd, 06 Kwiecień 2025, 15:03:59 »
Dlatego na razie czytałem tylko Shaigana. Do kolejnych tomów Sagi będę podchodził jak pies do jeża. No i można to przeczytać jak ktoś zna francuski jak prezydent Warszawy. :) Ja czytam jak Polak.

Offline Archelon

« Odpowiedź #3184 dnia: Nd, 06 Kwiecień 2025, 16:52:26 »
Dlatego na razie czytałem tylko Shaigana. Do kolejnych tomów Sagi będę podchodził jak pies do jeża. No i można to przeczytać jak ktoś zna francuski jak prezydent Warszawy. :) Ja czytam jak Polak.

Drogi Bazyliszku istnieje "coś takiego jak" translator. Obecnie dość sprawnie działa.
Dziwne, że Ciebie bawi znajomość języków obcych przez inne osoby.

Translator google:

Online bosssu

« Odpowiedź #3185 dnia: Pn, 07 Kwiecień 2025, 09:26:43 »

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #3186 dnia: Pn, 07 Kwiecień 2025, 14:37:43 »
A gdzie jest 15. tom głównej serii?

Offline Pestak

« Odpowiedź #3187 dnia: Pn, 07 Kwiecień 2025, 17:42:55 »
To był „Władca gór” gdzie były te zabawy z czasem, więc częściowo powinien być na samym początku a częściowo przed „Wilczycą”:)

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #3188 dnia: Pn, 07 Kwiecień 2025, 21:26:45 »
No to pierwszy powinien być album "Ponad Krainą Cieni", bo tam Thorgal pluskał się z dinozaurami. ;)

Offline Pestak

« Odpowiedź #3189 dnia: Pn, 07 Kwiecień 2025, 21:55:02 »
Lepiej w to nie brnąć bo graficzka wniesie więcej zamieszania niż coś ułatwi:) trzeba by dać też np.wcześniej częściowo Nad Jeziorem Bez Dna bo tam chwilowo Thorgal cofa się w czasie chyba o jakieś tysiąc lat (albo sto nie pamiętam;) a fragmenty innych albumów gdzie wspomina się początki jakichś bogów czy bóstw to pewnie nawet przed dinozaurami by trzeba ustawić ;)

Offline Archelon

« Odpowiedź #3190 dnia: Wt, 22 Kwiecień 2025, 15:57:46 »
Le Lombard wyciska Thorgala jak cytrynę.

Thorgal. Saga tom 5 zapowiedziano na 05.09.2025 r.
Rysunki: Mohamed Aouamri, scenariusz: Antoine Ozanam.
Tytuł tomu numer 5: La Cité Mouvante (Ruchome miasto).

Streszczenie:
Aby chronić swoją rodzinę przed tragicznym losem, który go spotkał, Thorgal postanawia ją opuścić. Wkraczając do Prokletà, Ruchomego Miasta, Thorgal myślał, że ucieknie przed gniewem bogów. Jednak jego schronienie szybko okaże się śmiertelną pułapką. Każdej nocy miasto zmienia swoje położenie, co sprawia, że ​​ucieczka staje się niemożliwa. Aby złamać klątwę, Thorgal musi przetrwać pośród odizolowanej populacji potępionych i fanatyków będących na usługach bezwzględnego Imperatora miasta.

Źródła:
https://www.eyrolles.com/BD-Jeunesse/Livre/thorgal-saga-la-cite-mouvante-aouamri-ozanam-9782808211475/
https://www.bdweb.fr/fr-fr/thorgal-saga-la-cite-mouvante-aouamriozanam-3

Ruchome miasto to motyw występujący w powieści Diany Wynne Jones "Ruchomy zamek Hauru" lub Sigil z gry Planescape Torment.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3191 dnia: Wt, 22 Kwiecień 2025, 16:24:21 »
Innymi słowami "Thorgal: LOST" :)

Offline Nalier

« Odpowiedź #3192 dnia: So, 17 Maj 2025, 17:02:54 »
Lepiej w to nie brnąć bo graficzka wniesie więcej zamieszania niż coś ułatwi:) trzeba by dać też np.wcześniej częściowo Nad Jeziorem Bez Dna bo tam chwilowo Thorgal cofa się w czasie chyba o jakieś tysiąc lat (albo sto nie pamiętam;) a fragmenty innych albumów gdzie wspomina się początki jakichś bogów czy bóstw to pewnie nawet przed dinozaurami by trzeba ustawić ;)

Grafika wprowadza w błąd. "Szron i ogień" nie może dziać się przed "Wilczycą". To musi być gdzieś po serii Louve i "Anielu".

Online PabloWu

« Odpowiedź #3193 dnia: Cz, 22 Maj 2025, 16:25:26 »

Offline Midar

« Odpowiedź #3194 dnia: Cz, 22 Maj 2025, 19:11:07 »
To ja dorzucę.
Christophe Bec jest z Jaouenem Salaünem

To już oficjalne, podczas gdy THORGAL zatytułowany "Bogini Bursztynu", który współscenarysowałem z Valerie Mangin i który w całości narysowałem powinien wyjść - jeśli wszystko pójdzie dobrze - w styczniu 2026 r. będę pracować nad kolejnym SAGA, który właśnie podpisaliśmy z wydaniami Le Lombard
Tym razem będę sam w scenariuszu, album, który powinien zrobić 80 plansz będzie ilustrowany i kolorowany przez utalentowanego Jaouen Salaün.
Wspólnie zrobiliśmy już tom "Carthago Adventures" i trzy tomy "Eternum" (z których całość niedawno ukazała się). Więc miło jest go spotkać na nowym albumie i zaszczyt móc wrócić do postaci Thorgala dzięki zaufaniu wydawcy oraz Piotra i Grzegorza Rosinskich.
To będzie bardzo specyficzny album, tytuł - bez zmian - będzie brzmiał: "THORGAL - ludzie gwiazd". Będzie spoglądać na stronę science-fiction, która jest mi bliska. Bez wątpienia koneserzy serialu szybko się zorientują, o co chodzi w ogólnym zarysie...
Prawie "tom zero" serialu Thorgal, jak lubię to opisywać.