Autor Wątek: Thorgal  (Przeczytany 669770 razy)

Offline Dracos

Odp: Thorgal
« Odpowiedź #2610 dnia: Śr, 10 Maj 2023, 13:49:57 »
Do tej pory to było wykluczone, chociaż być może nowa pani dyrektor ma inne zdanie na ten temat niż miał TK.
Coś mi też świta że chyba ktoś wspominał że Lombard tytuły na bieżąco wydawane (hity) preferuje sprzedawać licencje do nich na wydania w pojedynczych tomach.

Jest oczywiście opcja z drugiej ręki zbiorcze wydania PCA.

Offline Midar

« Odpowiedź #2611 dnia: Śr, 10 Maj 2023, 17:58:09 »
Jest oczywiście opcja z drugiej ręki zbiorcze wydania PCA.
Tylko ciekawe, czy po ostatnim wyroku sądu marszand-kłamczuszek da radę wydać kolejny (szósty) tom. PCA straciło siedzibę, ich profil na Facebooku na razie „zdechł”, a szumnie prezentowane od trzech lat zapowiedzi, pozostały zapowiedziami. Martwię się też, czy zobaczymy chociaż 3 tom czarno-białego Thorgala. Wydawał się pewniakiem i go nie ma.

Offline starcek

« Odpowiedź #2612 dnia: Śr, 10 Maj 2023, 22:54:22 »
Gdzieś można jeszcze przeczytać, co się w sądzie nawyprawiało? Post Soroki z FB już zniknął...
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

eLKa87

• Gość
« Odpowiedź #2613 dnia: Śr, 17 Maj 2023, 15:53:54 »
Tylko ciekawe, czy po ostatnim wyroku sądu marszand-kłamczuszek da radę wydać kolejny (szósty) tom. PCA straciło siedzibę, ich profil na Facebooku na razie „zdechł”, a szumnie prezentowane od trzech lat zapowiedzi, pozostały zapowiedziami. Martwię się też, czy zobaczymy chociaż 3 tom czarno-białego Thorgala. Wydawał się pewniakiem i go nie ma.

Też czekam na 6 zbiorczy. Myślę, że wydadzą. Z tego co widzę, to chyba numer na jakieś 6 - 8 miesięcy wydają. Niedawno była 5 część, więc 6 pewnie po wakacjach będzie ogłaszana.

3 tom czarno-białego nie wiem, ale też czekam.
Podobno są jeszcze wersje po francusku tych albumów, ale to tylko zasłyszane info. Może ktoś z Was będzie wiedział?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2614 dnia: Śr, 17 Maj 2023, 16:02:46 »
Są w ich sklepie wydania francuskie.

Offline Dracos

« Odpowiedź #2615 dnia: Śr, 17 Maj 2023, 18:09:05 »
Albo na Amazonie, tak na szybko widzę że 5 tomów N/B jest dostępnych click

Offline Midar

« Odpowiedź #2616 dnia: Śr, 17 Maj 2023, 23:20:36 »
… więc 6 pewnie po wakacjach będzie ogłaszana.
Nastaw się najwcześniej na grudzień.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #2617 dnia: Nd, 21 Maj 2023, 14:38:32 »
Thorgal  "Żegnaj Aaricio".

Pięknie narysowana, pomalowana i nieoczywista obyczajowo-przygodowa historia dziejąca się w czasach rządów Gandalfa Szalonego, które dażę ogromnym komiksowym sentymentem. 

Autor podszedł z szacunkiem do historii wymyślonej przez Van Hamme'a i w bardzo sprawny sposób wkomponował postacie które znam i lubię od czasów kiedy nauczyłem się składać literki, a dodam że pierwszym czytanym przeze mnie tomem był "Gwiezdne dziecko"  będące inspiracją do nowych/starych przygód w tym świecie.

Uwielbiam te czasy Wikingów, cieszy powrót do plemienia Baaldów,  lektura okazała się fantastyczną sentymentalną podróżą wspaniale zilustrowaną przez Robina Rechta, w każdym kadrze czuć te 3 lata pracy spędzone nad komiksem.

Tęsknota, żal i rozpacz będące okrutnymi momentami w życiu człowieka podczas których nie myśli się racjonalnie są głównym czynnikiem napędzającym fabułę, od pierwszych stron przeczuwałem że ta historia nie może się dobrze skończyć i prowadzi do nieuchronnej katastrofy, końcówka jest naprawdę mocna.

Z kadrów i fabuły czuć również że autor jest fanem serii i nie tworzył na nowo charakterów postaci , Gandalf jest tym którego znamy z dwóch pierwszych tomów serii, jedyna zmiana następuje u jednej z głównych postaci która akurat jest na tyle młodym umysłem ,że pomimo dobrych rad i wskazówek, pod wypływem impulsu i tak zwanej sytuacji chwili zmienia coś co wydawałoby się być "niezmienialne".

Piękny jest również motyw że nawet nienawiść za otrzymane krzywdy wraz z upływem lat  można wybaczyć, jak to rymował pewien uliczny poeta :
 " Szukaj zrozumienia a nie nienawiści,
Wybaczenie dla Twych ran jak bandaże"

Robin Recht wyszedł z tego wszystkiego obronną ręką bo motywacje wynikające z takiego obrotu sprawy mają swoje mocne uzasadnienie w fabule.

Jako fan Thorgala, którego zawsze traktowałem jako o sześć lat starszego "brata" ze względu na to że data pierwszej publikacji to  również data moich urodzin, jestem bardzo zadowolony z lektury.  Do doskonałości brakowało naprawdę niewiele i są motywy który mi do mi do końca nie zagrały i który bym zmienił :
Spoiler: PokażUkryj
 -według mnie "stary" Thorgal  nie powinien przyznawać się że jest z przyszłości powinien iść w kierunku że jest ojcem Thorgala , dwie te same osoby współpracujące ze sobą i wiedzące że są "sobą"  to jest paradoks który nie powinien mieć miejsca,
- motyw że zdjęciem pierścienia podczas ratowania Aricii który zadziałał jak teleporter ,
I tylko to mi przeszkadzało.
-Dają również do myślenia słowa węża Nidhogga: " tak często już przeżywaliśmy tę historię... I zawsze wygrywałeś" , czyli wszystko może się zakończyć dopiero jak Thorgal pogodzi się że śmiercią Aricii i nie użyje pierścienia po śmierci ukochanej, póki to nie nastąpi podstępny wąż tkał kolejne scenariusze, zmieniał przeszłość i próbował zmienić bieg historii , tutaj dostaliśmy wydawałoby się triumf Nidhogga. Ale jedynego czego nie jest mu w stanie zabrać i zmienić, to coś co od zawsze charakteryzowało tę serię i głównego bohatera : wiara w samego siebie i że zawsze jest szansa na lepsze jutro tylko trzeba o to walczyć póki jest choćby cień nadziei, taki zawsze był Thorgal.

Pięknie i z szacunkiem do oryginału  spuentował to Robin Recht  .
I co Wy na taki ciąg dalszy :)  :
Spoiler: PokażUkryj
- na końcu Skraelingowie opuścili krainę północy, osiedlają się na południu zakładając Imperium Lechitów z wodzem Thorgalem na czele, piękne by to było prawda?

Przeczytałem dwa razy pod rząd,  sentyment, nostalgia, świat i postacie które znam i lubię w tak pięknym wykonaniu to jest to na co ta seria zasługuje i składa się na ocenę końcową  9/10 .

Offline JanJ

« Odpowiedź #2618 dnia: Cz, 15 Czerwiec 2023, 13:30:11 »
Thorgal to nie tylko planszówka, ale już niedługo RPG.

https://www.drivethrurpg.com/product/438537/Thorgal-The-Roleplaying-Game-Starter

"THORGAL: NADCHODZI KAMPANIA W GRACH ROLEPLAYIOWYCH!
Kampania Thorgal: The Roleplaying Game wystartuje na platformie crowdfundingowej Gamefound 16 czerwca 2023 roku!
Koniecznie postępuj zgodnie z wersją roboczą, aby otrzymać powiadomienie o starcie kampanii (link https://gamefound.com/projects/dark-rabbit/thorgalrpg).
CZEGO OCZEKIWAĆ?
ℹPo pierwsze oferta Early Bird dla tych z Was, którzy wsparli nas w ciągu pierwszych 48 godzin – do każdego zamówienia zestaw kości, zaprojektowany specjalnie dla Thorgal: The Roleplaying Game, zostanie dodany bezpłatnie!
ℹPo drugie nagrody!
📌Podręcznik Thorgal: The Roleplaying Game, dostępny zarówno w formacie PDF, jak iw wersji drukowanej. Jeśli chodzi o wersje papierowe, do wyboru będą dwie wersje okładki — standardowa i limitowana. Podręcznik będzie rozbudowywany w miarę odblokowywania nowych celów, ale dotyczy to tylko wersji dostępnej w trakcie kampanii – ta dostępna później w sprzedaży detalicznej nie będzie zawierała dodatkowej zawartości!
Do każdego drukowanego egzemplarza podstawowej księgi zasad dodawany jest plik PDF bez żadnych opłat!
ℹPo trzecie, dodatki!
📌Rozszerzenie przygodowe Northland Sagas, dostępne zarówno w formacie PDF, jak iw wersji drukowanej. Będzie zawierał od 4 do 6 gotowych do rozegrania przygód, w zależności od odblokowanych w trakcie kampanii stretch goali.
📌3-panelowy ekran GM, który będzie rozwijany w miarę odblokowywania nowych celów.
📌Zestaw kości specjalnie zaprojektowany do gry Thorgal: The Roleplaying Game.
📌Talia kart zawierająca zasoby, które mogą się przydać w trakcie gry, do rozbudowy w miarę odblokowywania nowych celów."

Offline Arne

« Odpowiedź #2619 dnia: Pn, 19 Czerwiec 2023, 11:13:04 »
Ten starter ( czyli ta książka że pierwszego zdjęcia na górze) był do zgarnięcia na Pyrkonie za free

Offline PabloWu

« Odpowiedź #2620 dnia: So, 01 Lipiec 2023, 10:22:39 »
 Thorgal "Tupilaki".

Chciałem skrobnąć kilka zdań o ostatnim tomie ale szkoda słów na to co scenarzysta zrobił z tym światem. Całość można podsumować kadrem że skromną poradą od fana serii dla autorów  ;)

Nie doczytałem , nie polecam .

Offline JanJ

« Odpowiedź #2621 dnia: So, 01 Lipiec 2023, 10:28:04 »
Ja to się dziwię, że oni tego Yanna już dawno nie zwolnili, a wręcz przeciwnie, poszli w drugą stronę i dali mu główną serię. Dobrze, że już dawno sobie odpuściłem.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2622 dnia: So, 01 Lipiec 2023, 10:29:55 »
Taa, przy Tupilakach mocno krytykowane tomy Van Hamme'a (jak Królestwo pod piaskiem) to były arcydzieła. Nawet Sente był o niebo lepszy, bo chociaż miał jakiś pomysł na większą historię i dokądś to zmierzało.

Online Darth_Simon

« Odpowiedź #2623 dnia: Pn, 03 Lipiec 2023, 13:19:43 »

Jakby kogoś interesowało to nagrałem prezentację Startera do gry Thorgal.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2624 dnia: So, 08 Lipiec 2023, 11:54:18 »
https://www.stripspeciaalzaak.be/stripnieuws/thorgal-door-christophe-bec-en-valerie-mangin

Tłumaczenie fragmentu z translatora:

W przypadku pobocznej serii Thorgal Saga , która rozpocznie się w lutym 2023 r . wraz z pierwszym albumem Goodbye Aaricia Robina Rechta , wielu innych autorów już pracuje nad jednorazową przygodą Thorgala . Do tej listy można dodać duet Christophe Bec ( Carthago ) i Valérie Mangin ( Alex Senator ). Bec rysuje i współtworzy album z Manginem.