Autor Wątek: Thorgal  (Przeczytany 669076 razy)

Masonna i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline starcek

Odp: Thorgal
« Odpowiedź #2565 dnia: Nd, 02 Kwiecień 2023, 12:33:25 »
Lepiej chyba, żeby skończyli na chybcika, niż żeby kontynuowali po linii spadku?
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline greg0

« Odpowiedź #2566 dnia: Nd, 02 Kwiecień 2023, 12:57:28 »
To będzie ostatni tom.
mam nadzieję, że to nie żart primaaprilisowy.
Ważne żeby narzekać...

Online misiokles

« Odpowiedź #2567 dnia: Nd, 02 Kwiecień 2023, 15:14:51 »
Kilka tygodni temu na informacja pojawiła się na thorgal.com

Offline JanJ

« Odpowiedź #2568 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 12:25:48 »
Kampania nowej gry planszowej opartej na świecie Thorgala właśnie ruszyła. Mnie niestety trochę grafiki odstraszają, a to akurat dla mnie też się liczy. No ale już prawie 1000 osób wsparło. Ciekawe w tym wszystkim, że nie ma wersji francuskojęzycznej, a przynajmniej na razie.

https://gamefound.com/projects/portalgames/thorgal-the-board-game?ref=homepage-featured_3
https://sklep.portalgames.pl/thorgal_pl

Offline psychoszoku

« Odpowiedź #2569 dnia: Pt, 21 Kwiecień 2023, 12:05:11 »
Czy dobrze widzę, gdybym chciał rozpocząć przygodę z Thorgalem to na obecną chwilę nie ma możliwości zebrania całej serii w miękkich tomach?
Egmont dodrukowuje już tylko w twardych okładkach?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2570 dnia: Pt, 21 Kwiecień 2023, 12:31:22 »
Egmont dodrukowuje już tylko w twardych okładkach?

Tak.

Offline psychoszoku

« Odpowiedź #2571 dnia: Pt, 21 Kwiecień 2023, 14:32:55 »
Szkoda, oglądałem te twarde tomy w Empiku. Okładki grubsze od zawartości.
Ze względu na oszczędność miejsca na półce wolałbym miękką okładkę.
No trudno, to nie będę kupował. Pozostaje biblioteka.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2572 dnia: Pt, 21 Kwiecień 2023, 14:57:14 »
Też bym wolał, to jest totalnie dla mnie niezrozumiała decyzja.

Online misiokles

« Odpowiedź #2573 dnia: Pt, 21 Kwiecień 2023, 15:47:17 »
Wymóg Lombardu. On nie wydaje Thorgali na miękko, Egmontowi lata temu udało się wywalczyć miękkie bez dodruków.

Offline Klint

« Odpowiedź #2574 dnia: Pn, 24 Kwiecień 2023, 15:13:40 »
THORGAL SAGA : ŻEGNAJ AARICIO nareszcie u nas ! Komiks na , który mocno czekałem i kierując się opiniami z rynku frankońskiego, miałem nadzieję, że w końcu doczekamy się co najmniej świetnego albumu o Dziecku z gwiazd.

Autorem powyższego tytułu w posłowiu do czytelnika, pisze jak wielką estymą darzy bohatera i ogólnie świat stworzony przez Rosińskiego i Van Hamme. W tej kwestii naprawdę mu wierzę. Widać, że Robin Recht znacznie bardziej rozumie Thorgala niż Yann, który deklaruje na każdym kroku jakim to jest miłośnikiem bohatera, ale w żadnym ze swoich album jakoś tego nie okazał.

Co się zaś tyczy ŻEGNAJ AARICIO to mam też kilka uwag. Wprowadzone są nowe postacie, ale bez dobrego ugruntowania ich obecności. Kilka wątków wydaje się być nie do  końca spójnych z główną serią. (Choć i tak przy niespójnościach serwowanych przez Yanna są praktycznie niezauważalne.) Klimat przygodowy został zastąpiony bardziej refleksyjnym i dramatycznym.

Nie mogę nie podkreślić bardzo dobrej, a chwilami wręcz znakomitej warstwy rysunkowej komiksu. Są plansze, gdzie Recht zbliża się do poziomu Rosińskiego z najlepszych albumów. Słabiej wyglądają kadry dynamiczne, ale wizualnie jest to najlepszy z albumów spoza głównej serii.

Otwarcie dla nowej franczyzy Thorgala jest solidne i z niecierpliwością oczekuje kolejnych albumów. Zapowiedziane na kolejne lata, przygotowywane przez ciekawych twórców mogą być, bardzo potrzebnym, powiewem świeżości dla serii.

Online misiokles

« Odpowiedź #2575 dnia: Pn, 24 Kwiecień 2023, 16:04:13 »
Tak tylko dla przypomnienia - tom 2 narysuje twórca Rio, a scenariusz napisze człowiek, który podarował nam Czarne nenufary.
https://www.askell.com/BD/Thorgal/Saga/Tome2.php

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2576 dnia: Pn, 24 Kwiecień 2023, 19:05:23 »
Nie mam czasu na bardziej szczegółową opinię, ale Żegnaj, Aaricio to najlepszy Thorgal od bardzo dawna. Może nawet od Wilczycy. Zaskakujący (ale z szacunkiem do oryginału), ciągle podtrzymujący zainteresowanie co będzie dalej, świetnie narysowany i pokolorowany. Dobra jest historia sama z siebie i ciekawy jest komentarz Rechta do serii, który jest drugim dnem tej historii. 8/10 spokojnie bym dał.

Offline death_bird

« Odpowiedź #2577 dnia: Pn, 24 Kwiecień 2023, 21:02:01 »
Jak ja nie lubię takich opinii...  ???  ::)
Miałem nie brać a teraz będę medytował...
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline greg0

« Odpowiedź #2578 dnia: Wt, 25 Kwiecień 2023, 09:03:07 »
 Warto wchodzić w Thorgal.Saga jeśli nie czytało się ostatnich jedenastu albumów serii głównej  (od "Ofiara") ?
Ważne żeby narzekać...

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2579 dnia: Wt, 25 Kwiecień 2023, 09:09:29 »
Warto wchodzić w Thorgal.Saga jeśli nie czytało się ostatnich jedenastu albumów serii głównej  (od "Ofiara") ?

W przypadku tego akurat tomu nawiązania są maksymalnie do tomu "Aaricia", dalszych nie trzeba znać. Ale jak będzie w kolejnych to nie wiadomo.