Autor Wątek: Thorgal  (Przeczytany 669063 razy)

Offline Koalar

Odp: Thorgal
« Odpowiedź #2535 dnia: Pt, 03 Marzec 2023, 22:48:10 »
Tu jest porównanie.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Szekak

« Odpowiedź #2536 dnia: Pt, 03 Marzec 2023, 23:00:27 »
Temat Thorgal już przewijałem i niewiele tam było komentarzy. Ale sprawdzę jeszcze pozostałe, dzięki. Tak swoją droga, ciekawe czy kiedyś wydadzą wersję Artist Edition, bo to idealnie się nadaje na takie wydanie.
Czemu thorgal idealnie sie nadaje na artist edition? Plansze wygladaja praktycznie identycznie jak w wersji cz/b wiec duzej roznicy by nie bylo.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline komiks

« Odpowiedź #2537 dnia: Pt, 03 Marzec 2023, 23:11:34 »
Czemu thorgal idealnie sie nadaje na artist edition? Plansze wygladaja praktycznie identycznie jak w wersji cz/b wiec duzej roznicy by nie bylo.
Miałem na myśli, że jest sporo materiału źródłowego, wiec jest z czego wybierać. Różnica rzeczywiście nie jest jakaś kolosalna, ale nawet na skanach widać, że czerń nie jest taka sama. Dodajmy do tego, że AE powinna być wydana w rozmiarze 1:1 czyli w przypadku planszy którą zalinkowałem to jest 33.3 cm x 43.5 cm. Ogólnie AE ma na celu pokazanie warsztatu rysownika i dać namiastkę oryginalnych plansz. https://www.danielmaghen.com/fr/grzegorz-rosinski-thorgal-les-archers-planche-originale_p74847.htm
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Spiff

« Odpowiedź #2538 dnia: Pt, 03 Marzec 2023, 23:53:32 »
Tu jest porównanie.
Fajne te rozległe marginesy- dużo miejsca na notatki.
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline starcek

« Odpowiedź #2539 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 18:07:47 »
Folder pocztowy ze znaczkiem Thorgala jest po prostu obłędny. Lakier punktowy, cuda wianki. Format zbliżony do A4. Nie ma porównania z Kajkiem i Kokoszem.

Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline komiks

« Odpowiedź #2540 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 20:30:10 »
Folder pocztowy ze znaczkiem Thorgala jest po prostu obłędny. Lakier punktowy, cuda wianki. Format zbliżony do A4. Nie ma porównania z Kajkiem i Kokoszem.
Można to kupić na poczcie, czy trzeba przez stronę internetową filatelistyka?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline misiokles

« Odpowiedź #2541 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 20:34:36 »
Można kupić na pocztach, ale tylko w tych, w których jest okienko filatelistyczne (spis placówek na stronie). Choć jeśli nakład jest mały, trzeba będzie prosić panią w okienku by specjalnie zamówiła.

Offline Midar

« Odpowiedź #2542 dnia: Pn, 06 Marzec 2023, 22:57:10 »
Folder zawiera znaczek poliwęglanowy.

Offline Itachi

« Odpowiedź #2543 dnia: Wt, 07 Marzec 2023, 18:43:08 »
Pięknie się prezentuje ten folder, zajechałem dzisiaj na Pocztę Główną i odebrałem swój egzemplarz.

Sam znaczek wygląda bardzo jakościowo. Petarda. Jedyne co mi zgrzyta w tym folderze, to wykorzystanie gotowych informacji z Wikipedii. No kurde, taka Instytucja jak Poczta Polska mogła już sama zredagować kilka zdań. Informacji jest wszędzie multum, nawet laik dałby radę.

Nie zwracając jednak nazbyt wielkiej uwagi na ten jeden mankament, reszta wykonana jest perfekcyjnie.

@starcek nie wrzucił jeszcze ostatniej strony, także tylko uzupełnię  ;)

Kto się zastanawia, niech się przestanie zastanawiać. Naprawdę warto ! Dzisiaj większość urzędów je dostała, także dzisiaj/jutro jest spora szansa je kupić w swoich placówkach.

Edit. To jeszcze środek...

« Ostatnia zmiana: Wt, 07 Marzec 2023, 19:19:30 wysłana przez Itachi »
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline Midar

« Odpowiedź #2544 dnia: Wt, 07 Marzec 2023, 19:04:39 »
Itachi, daj jeszcze środek, bo te wcześniejsze zdjęcia strasznie nieczytelne.

Offline Death

« Odpowiedź #2545 dnia: Wt, 07 Marzec 2023, 19:39:16 »
Kupiliście normalnie na stronie Poczty płacąc za list polecony ekonomiczny? Jeśli tak, to dobrze zapakowali?
I rozumiem, że w tym zestawie jest normalnie koperta, więc już nie muszę jej kupować osobno? :)
« Ostatnia zmiana: Wt, 07 Marzec 2023, 19:40:55 wysłana przez Death »

Offline Midar

« Odpowiedź #2546 dnia: Wt, 07 Marzec 2023, 19:49:57 »
Ja kupiłem właśnie na stronie PP listem ekonomicznym i czekam. Kupiłem komplet: folder, kopertę FDC i blok. Wygląda jakby koperta była wydrukowana na stronie folderu, a dodany był tylko znaczek. Poza tym sam znaczek, kupiony poza folderem jest chyba na innym materiale (papier offset fluorescencyjny).
« Ostatnia zmiana: Wt, 07 Marzec 2023, 19:58:30 wysłana przez Midar »

Offline Gazza

« Odpowiedź #2547 dnia: Wt, 07 Marzec 2023, 20:37:35 »
Poratuje ktoś linkiem do zakupu? Ryłem na stronie PP i nie znalazłem. 😕

Offline Eyeless

« Odpowiedź #2548 dnia: Wt, 07 Marzec 2023, 20:51:48 »

Offline Gazza

« Odpowiedź #2549 dnia: Wt, 07 Marzec 2023, 20:55:20 »
Heh, zdążyłem już znależć ale i tak dzięki. 🙂