Autor Wątek: Thorgal  (Przeczytany 670570 razy)

Offline misiokles

Odp: Thorgal
« Odpowiedź #2505 dnia: Śr, 01 Marzec 2023, 22:57:28 »

I podejrzewam, że teraz, widząc jak dobrze sprzedaje się integral i że wcale nie spadła sprzedaż albumów, Egmont może tylko pluć sobie w brodę, że przez tyle lat strzelało sobie w stopę...
A na czym owo strzelanie w stopę mogłoby polegać? Jak Egmont wyda za 10 lat integrale to na nich zarobi. Podobnie jak teraz zarabia na integralach KiKa mimo iż 10 lat temu sobie strzelał w stopę ich nie wydając.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2506 dnia: Śr, 01 Marzec 2023, 23:14:31 »
To co piszesz, teoretycznie jest możliwe, ale heloł, to Egmont!

Ale, że co? Że Egmont nie był zainteresowany? Czy, że nie było takiej opcji na stole?
Ja nie wiem, i nie będę się dowiadywał, bo nawet gdybym się dowiedział, to zapewne i tak bym nie mógł tutaj ujawnić.
Są spotkania z TK, można spróbować się zapytać. ;)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Mruk

« Odpowiedź #2507 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 08:56:32 »
A na czym owo strzelanie w stopę mogłoby polegać?

No właśnie na tym, że od 10 lat mógł zarabiać i na miękkich albumach, i na integralach, a zdecydowali, że na integralach nie chcą zarabiać.

Oczywiście, w skali całego działu komiksowego zysk z integrali KiK pewnie nie jest kluczową kwotą, ale mimo to sądzę, że nie do pogardzenia, zwłaszcza, że teraz trzaskają już dodruki.

Ale, że co? Że Egmont nie był zainteresowany? Czy, że nie było takiej opcji na stole?

Tak, piszę, że według mnie jest tylko teoretycznie możliwe, żeby Lombard (czy też Rosińscy) zabronili Egmontowi wydawania integrala. Nie wierzę w to.

Uważam, że to Egmont zdecydował, że nie. Ale nie mam pojęcia dlaczego, decyzja wydaje się absolutnie irracjonalna.

I po wielu latach bez integrala to PCA namówiło Rosińskich, że skoro Egmont nie chce go wydać, to niech oni go wydadzą. A może to był pomysł Piotra? Nie wiem. Tak czy siak postanowili zapełnić lukę pozostawioną przez Egmont.

I oczywiście nie mam żadnych dowodów, to moje przeczucie.

Offline turucorp

« Odpowiedź #2508 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 10:21:48 »
Tak, piszę, że według mnie jest tylko teoretycznie możliwe, żeby Lombard (czy też Rosińscy) zabronili Egmontowi wydawania integrala. Nie wierzę w to.

Ja nie wiem, ale zakładam, że opcja zakupu takiej licencji, po prostu nie pojawiła się nigdy na stole.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline JanJ

« Odpowiedź #2509 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 12:11:12 »
Albo też w sytuacji, w której Thorgal w pojedynczych zeszytach sprzedawał i sprzedaje się świetnie, Egmont nie chciał testować, jak wypuszczenie integrali wpłynie na tę sprzedaż. Być może wyszło mu z analiz, że woli zarabiać częściej i lepiej wypuszczając pojedyncze zeszyty, kiedy te się ukazują, a wypuszczając integral część osób odstawiłaby pojedyncze zeszyty i zaczęła kupować integrale, które siłą rzeczy wychodziłyby znacznie rzadziej (szczególnie te zbierające nowe zeszyty), więc i zysk spływałby rzadziej.

Tak gdybam. Pamiętajmy, że spojrzenie z naszej bańki nie zawsze jest prawdziwe.
« Ostatnia zmiana: Cz, 02 Marzec 2023, 12:23:44 wysłana przez JanJ »

Offline turucorp

« Odpowiedź #2510 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 12:50:32 »
Albo też w sytuacji, w której Thorgal w pojedynczych zeszytach sprzedawał i sprzedaje się świetnie, Egmont nie chciał testować, jak wypuszczenie integrali wpłynie na tę sprzedaż.
Tak tez mogło być, tyle, że nie mam pojęcia (bo nie śledzę tego segmentu), czy na rynku francuskim takie integrale się wtedy pojawiały? Bo jeśli nie, to Egmont raczej nie miał pola manewru.

Offline burberry

« Odpowiedź #2511 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 13:57:17 »
Dobrze wiedzieć :) "Oczu Tanatloca" jeszcze nie ułożyłem, wenę szykuję na Wielkanoc. Ale "Łuczników" też nie omieszkam sobie sprawić.

Będzie można to gdzieś w Polsce kupić?

Offline starcek

« Odpowiedź #2512 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 13:58:11 »
U Francuzów intergrale Thorgala są od ponad 20 lat. Tyle, że nie ekskluzywne. :)
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline misiokles

« Odpowiedź #2513 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 14:00:18 »

To polska firma, więc.... https://goodloot.pl/o-nas

Offline komiks

« Odpowiedź #2514 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 14:15:07 »
Jedyny sensowny powód, jaki widzę, że nie wydano do tej pory integral Thorgala, to że cały czas są wydawane nowe przygody Thorgala i jest zagrożenie, że jeśli wyjdzie integral, to ludzie przestaną kupować pojedyncze zeszyty i będą czekali na integral. TK bardzo często kiedy jest pytany o integral jakiejś serii powtarza - nie czekajcie na integral, bo nie wiadomo kiedy będzie, kupujcie zeszyty. Widać, że się tego boją, bo wystarczy wzmianka, że integral kiedyś tam wyjdzie, żeby część komiksiarzy postanowiła na niego czekać.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline GoNzO

« Odpowiedź #2515 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 14:22:03 »
Jedyny sensowny powód, jaki widzę, że nie wydano do tej pory integral Thorgala, to że cały czas są wydawane nowe przygody Thorgala i jest zagrożenie, że jeśli wyjdzie integral, to ludzie przestaną kupować pojedyncze zeszyty i będą czekali na integral. TK bardzo często kiedy jest pytany o integral jakiejś serii powtarza - nie czekajcie na integral, bo nie wiadomo kiedy będzie, kupujcie zeszyty. Widać, że się tego boją, bo wystarczy wzmianka, że integral kiedyś tam wyjdzie, żeby część komiksiarzy postanowiła na niego czekać.

Albo po prostu boją się, że niewiele osób taki integral kupi skoro mają już pojedyncze wydania i to w twardej oprawie. Ja bym raczej nie kupił integrala.
Katalog komiksowy: https://comicgang.com.

Offline starcek

« Odpowiedź #2516 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 14:50:59 »

Zapewne tam, gdzie i poprzednie: np. w Empiku.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline burberry

« Odpowiedź #2517 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 15:13:46 »

Offline Mruk

« Odpowiedź #2518 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 15:56:14 »
Jedyny sensowny powód, jaki widzę, że nie wydano do tej pory integral Thorgala, to że cały czas są wydawane nowe przygody Thorgala i jest zagrożenie, że jeśli wyjdzie integral, to ludzie przestaną kupować pojedyncze zeszyty i będą czekali na integral.

No to teraz możemy zapytać TK czy tak faktycznie było z KiK.

Jeśli powie, że tak i po wydaniu integrali sprzedaż pojedynczych albumów poleciała na łeb na szyję, to znaczy że TK miał rację (zapewne także co do Thorgala) a my się myliliśmy.

Offline Spiff

« Odpowiedź #2519 dnia: Cz, 02 Marzec 2023, 15:58:59 »
Albo po prostu boją się, że niewiele osób taki integral kupi skoro mają już pojedyncze wydania i to w twardej oprawie. Ja bym raczej nie kupił integrala.
Mam miękiszony od Orbity- do #16 !
Mam twardziele-pojedyńczaki od Egmontu- do #35 !
Mam pomniejszone twarde pojedyńczaki z extra dodatkami od Hachette- do #34 !
Mam ekskluzywne powiększone od marszanda- do # 4 !
jeśli kupię zbiorczaki- oddam się dobrowolnie w ręce lekarzy.
:)      :)     :)   
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?