Autor Wątek: Thorgal  (Przeczytany 667424 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JanJ

Odp: Thorgal
« Odpowiedź #2145 dnia: Nd, 23 Styczeń 2022, 23:24:19 »
Wliczając opłatę aukcyjną poszło za ok. 950 EUR, czyli nieco ponad 4 tys zł (bez wysyłki)

A poniżej kolejny ciekawy wrys z lat 80'

Offline Nephilim

« Odpowiedź #2146 dnia: Pn, 24 Styczeń 2022, 11:48:51 »
Wliczając opłatę aukcyjną poszło za ok. 950 EUR, czyli nieco ponad 4 tys zł (bez wysyłki)
A poniżej kolejny ciekawy wrys z lat 80'

Tak. Obserwowałem.

Pamiętam jak jeden gość na tym forum pisał, że Rosinski jest sztucznie przehajpowany przez Polaków i tylko nam się wydaje, że jest tak popularny. Tymczasem Rosinski w oryginałach schodzi za wysokie stawki i nie dorównuje mu Hermann, Giraud, Vance, Gimenez ani Serpierri. Mariniemu zdarza się tylko osiągać wyższe ceny. Fakycznie, popularny głównie w Polsce ;)

Offline keram2

« Odpowiedź #2147 dnia: Pn, 24 Styczeń 2022, 16:59:35 »

Nie znam sprawy i nie chcę siać zamętu, ale czy faktycznie na europejskim rynku Giraud nie dorównuje Rosińskiemu?
Przecież ten facet jest legendą i to w obu swoich wersjach.

Offline HugoDumont

« Odpowiedź #2148 dnia: Pn, 24 Styczeń 2022, 20:40:27 »
Zgadza się, rysunki dedykacje Girauda jak najbardziej dorównują cenom analogicznym pracom Rosińskiego, a niejednokrotnie je przewyższają. Od jakiegoś czasu śledzę aukcje m.in. na EBayu czy Carawiki i tak to się kształtuje.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #2149 dnia: Wt, 25 Styczeń 2022, 05:01:57 »
Zgadza się, rysunki dedykacje Girauda jak najbardziej dorównują cenom analogicznym pracom Rosińskiego, a niejednokrotnie je przewyższają. Od jakiegoś czasu śledzę aukcje m.in. na EBayu czy Carawiki i tak to się kształtuje.
Niekoniecznie. Też obserwuję i nie jest to regułą. Częściej nie przewyższają.

Offline JanJ

« Odpowiedź #2150 dnia: Pn, 31 Styczeń 2022, 12:20:27 »
Z instagramu

Offline keram2

« Odpowiedź #2151 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 17:32:16 »

Wczoraj uzupełniając braki nabyłem dwa ostatnie tomy Thorgala, przeczytałem je, jeden po drugim i wrażenia zupełnie odmienne.
Selkie - to kompletna bzdurka, której równie dobrze mogłoby nie być.
Neokora - to naprawdę interesująca historia ( knująca Kriss, Atlanci itd.). Naprawdę wiele się dzieje.
Po zakończeniu lektury pomyślałem: "ciekawe co będzie dalej?"
Muszę powiedzieć, że od lat (czytając kolejne albumy) nie stawiałem sobie tego pytania.

Offline misiokles

« Odpowiedź #2152 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 17:45:42 »
Neokora ogólnie zbiera dobre recenzje, jedynie tu na forum są głosy 'pod prąd' (choć wątek Kriss akurat najsłabszy).

Offline Grzesko

« Odpowiedź #2153 dnia: Cz, 03 Luty 2022, 19:43:08 »
Wczoraj uzupełniając braki nabyłem dwa ostatnie tomy Thorgala, przeczytałem je, jeden po drugim i wrażenia zupełnie odmienne.
Neokora - to naprawdę interesująca historia ( knująca Kriss, Atlanci itd.). Naprawdę wiele się dzieje.
Po zakończeniu lektury pomyślałem: "ciekawe co będzie dalej?"
Muszę powiedzieć, że od lat (czytając kolejne albumy) nie stawiałem sobie tego pytania.
Czemu Selkie to kompletna bzdura? Zobacz sobie wierzenia wyspiarzy. Troche zmodyfikowana wzgledem oryginalnych wierzen ale jak dla mnie akceptowalna a nawet ciekawa historia na one shota.

Offline qprime

« Odpowiedź #2154 dnia: Pn, 28 Luty 2022, 16:13:03 »
Zapowiedź kampanii kooperacyjnej gry przygodowej :)
https://gamefound.com/projects/draft/noiamkh8alfnl5msm1kklb2plz7

Offline Midar

« Odpowiedź #2155 dnia: Cz, 03 Marzec 2022, 16:39:07 »
Rysunek Grzegorz Rosińskiego w ramach potępiania rosyjskiej napaści. Rysunek został opublikowany na Facebooku przez Piotra Rosińskiego.

”Navire russe, va te faire foutre"
"Russian warship, go fuck yourself"

Offline Pestak

« Odpowiedź #2156 dnia: Pt, 04 Marzec 2022, 17:37:40 »
Dobrze że p. Grzegorz nie rysuje już Thorgala bo wygląda on tu jak maszkaron. Inna kwestia że być może robił ten rysunek na szybko na kolanie i dlatego tak wyszło. Niemniej jako poparcie dla Ukrainy daje radę.

Offline 79ers

« Odpowiedź #2157 dnia: Pt, 04 Marzec 2022, 18:07:46 »
Mam wrażenie, że łodzie w tle i pozycja Thorgala sugeruje, że wkracza na ląd, a nie się broni - ale to tylko takie przemyślenia  :-\

Offline Midar

« Odpowiedź #2158 dnia: Pt, 04 Marzec 2022, 19:01:11 »
Moim zdaniem sam Thorgal wygląda nad podziw dobrze. Wrażenie na szybko robione sprawiają tylko tarcza i miecz.

Offline Mruk

« Odpowiedź #2159 dnia: Śr, 23 Marzec 2022, 14:46:22 »

Nawet jeśli to i tak jest lepsza niż cały wątek Mantora, wyprawy do Asgardu, Kahaniela i Czerwonych Magów.